Sporturi

COVID-19 dă tenisul peste cap și în 2021! Australian Open a fost reprogramat în februarie

02.12.2020 | 08:02
COVID19 da tenisul peste cap si in 2021 Australian Open a fost reprogramat in februarie
ADVERTISEMENT

Tenisul a fost unul dintre sporturile cele mai afectate în 2020 de pandemia de coronavirus. Din păcate, COVID-19 va da peste cap și la anul turneele de tenis, iar Australian Open, primul Grand Slam al anului, este la un pas de amânare. 

Australienii vor deja să decaleze primul turneu major pentru luna februarie sau, chiar, martie. În acest moment, Australian Open este programat să aibă loc între 18-31 ianuarie 2021, dar presa de la Antipozi consideră deja certă amânarea turneului.

ADVERTISEMENT

Motivul amânării este reprezentat de măsurile foarte stricte pe care Guvernul australian le ia pentru a limita numărul infectări de COVID-19. Jucătorii veniți din afara țării sunt obligați să stea 14 zile în carantină, însă rămâne de văzut dacă pentru sportivii profesioniști care vor participa la turneu, regula se va menține.


UPDATE, 2 decembrie, ora 08:00. Startul Australian Open a fost reprogramat de pe 18 ianuarie până pe 8 februarie. Guvernul australian a stabilit un set de reguli stricte. Jucătorii trebuie să ajungă în Australia între 15 și 17 ianuarie și vor intra într-o “bulă” până pe 31 ianuarie. În acest interval, sportivii pot petrece doar 5 ore pe zi în afara camerei de hotel, timp dedicat antrenamentelor. În complexul sportiv, fiecare sportiv poate fi însoțit de o singură persoană.

ADVERTISEMENT


Australian Open, amânat: “Nu este stabilit când va începe turneul”

Premierul australian Daniel Andrews a declarat că mai mult ca sigur turneul va avea loc la începutul anului viitor, însă nu a precizat dacă acesta se va ține în perioada în care a fost programat:

„Sunt foarte încrezător că vom avea Australian Open la începutul anului viitor! Momentul exact în care va începe turneul, aranjamentele exacte pe care le vom pune în aplicare nu sunt încă stabilite. Dar imediat ce le vom stabili, voi fi bucuros să le împărtăşesc cu dumneavoastră”, a spus Andrews.

ADVERTISEMENT

Pentru sportivi, începutul de sezon se anunță infernal. Conform regulilor în vigoare, sportivii nu au voie să meargă înainte de 1 ianuarie 2021 în Australia fără să stea 14 zile în carantină, ceea ce ar însemna că ar intra din carantină direct în competiție, conform datelor actuale.

Anul 2020, dat peste cap de pandemie! Cinci luni fără niciun meci de tenis în circuit

Totuși, este așteptată o relaxare a măsurilor astfel încât sportivii să poată zbura în Australia fără nicio problemă și să nu fie nevoiți să stea în izolare. Simona Halep a început în țară pregătirile pentru viitorul sezon, însă nu va putea pleca în Australia decât după Revelion, când regulile sunt așteptate să se mai relaxeze.

ADVERTISEMENT

În 2020, întreg calendarul a fost dat peste cap. Însă, Australian Open a fost singurul dintre cele de Grand Slam care s-au putut ține în mod normal, în luna ianuarie nefiind probleme cu noul coronavirus.

Organizatorii de la US Open au spart gheața și au organizat primul Grand Slam în pandemie

Începând cu luna martie, toate turneele au fost anulate sau amânate. Organizatorii de la Indian Wells au anunțat închiderea turneului cu doar două zile înainte de start, iar apoi toți organizatorii de turnee au luate aceiași decizie.

Din martie și până în august, toate turneele de tenis din 2020 au fost suspendate. Primul turneu desfășurat după pauza de 5 luni a fost Western & Southern Open, care în mod normal trebuia să aibă loc la Cincinnati. Însă, el a fost mutat la New York, ca un preambul pentru US Open.

Roland Garros s-a desfășurat în toamnă, între 27 septembrie și 11 octombrie. Organizatorii de la Paris au găsit această fereastră de a ține turneul care începe în mod tradițional în luna mai. Dacă la feminin, Turneul Campioanelor a fost anulat în acest an, în ATP acesta a putut avea loc la Londra.

Wimbledon, singurul turneu cu asigurare pentru pandemie

Singurul turneu de Grand Slam care nu s-a desfășurat în 2020 a fost cel de la Wimbledon. Organizatorii au anunțat din timp faptul că Wimbledon 2020 nu se va desfășura deloc, iar printre motivele anulării se numără și o asigurare anti-pandemie pe care organizatorii o aveau.

Începând cu anul 2003, organizatorii de la Wimbledon au plătit 1,5 milioane de lire sterline pe an pentru o asigurare anti-pandemie. Sunt singurii din circuitul profesionist care aveau această asigurare, iar pentru 2020 vor încasa peste 100 de milioane de lire sterline.

  • 130 de milioane de lire sterline au obținut organizatorii de la Wimbledon din asigurarea anti-pandemie
  • 5 luni de zile nu s-a jucat niciun meci de tenis în turneele ATP și WTA

 

ADVERTISEMENT