News

COVID-19 versus gripă! Ce au descoperit specialiștii

14.07.2020 | 20:29
COVID19 versus gripa Ce au descoperit specialistii
ADVERTISEMENT

COVID-19 versus gripă! Aceasta este întrebarea la care au încercat să răspundă specialiștii. Un singur lucru este cert – s-a plecat de pe picior de egalitate – ambele sunt boli respiratorii infecțioase.

Desi simptomele COVID-19 si gripa pot părea similare, cele doua sunt cauzate de virusi diferiti. Lisa Maragakis, M.D., M.P.H., director principal de prevenire a infecțiilor la Johns Hopkins, explică cum gripa și COVID-19 sunt la fel, dar cum se diferențiază pe drum.

ADVERTISEMENT

Ca simptome, ambele provoacă febră, tuse, dureri ale corpului, oboseală și congestie sau curgerea nasului. Uneori putem discuta despre vărsături și diaree.

COVID-19, față în față cu gripa!

Lista completă a simptomelor COVID-19 continuă să evolueze pe măsură ce se află mai multe despre boală. Atenție, aceasta poate fi ușoară sau severă, chiar fatală în cazuri rare și poate duce la pneumonie.

ADVERTISEMENT

Ambele pot fi răspândite de la o persoană la alta, prin vapori de aer, de la o persoană infectată care tușește, strănută sau vorbește.

Niciun virus nu este tratabil cu antibiotice, care funcționează doar asupra infecțiilor bacteriene. Ambele sunt tratate prin abordarea simptomelor, cum ar fi reducerea febrei. Cazurile severe pot necesita spitalizare și sprijin, cum ar fi ventilația mecanică.

ADVERTISEMENT

Ambele pot fi prevenite prin spălarea frecventă și completă a mâinilor, tuse acoperită, izolarea când discutăm despre un bolnav și limitarea contactului cu persoanele infectate. Distanțarea fizică poate limita răspândirea COVID-19 în comunități.

În timp ce atât gripa, cât și COVID-19 pot fi transmise în moduri similare există și o posibilă diferență: COVID-19 ar putea fi răspândit pe ruta aeriană, ceea ce înseamnă că picături mici rămase în aer ar putea provoca boala la altii chiar si dupa ce bolnavul nu mai este aproape.

ADVERTISEMENT

COVID-19 atacă în cele mai multe cazuri  plămânii, inima, rinichii, creierul și alte organe. În schimb, complicațiile gripei pot include inflamația inimii (miocardită), creierul (encefalita) sau mușchilor (miozită, rabdomioliză)

ADVERTISEMENT