News

Cozi interminabile în prima zi de înscrieri la grădiniță: “Trebuie să intrăm undeva pentru că nu avem ce face cu ei”

Înscrierile la grădiniță au debutat joi, 15 iunie, în România. Părinții au format cozi uriașe și speră să prindă locuri pentru copiii lor.
15.06.2023 | 22:10
Cozi interminabile in prima zi de inscrieri la gradinita Trebuie sa intram undeva pentru ca nu avem ce face cu ei
Înscrierile la grădiniță au început pe 15 iunie. Foto: Captura Observatornews.
ADVERTISEMENT

În prima zi de înscrieri la grădiniță, părinţii din Bucureşti au trebuit să aştepte ore bune pentru a depune dosarele copiilor lor. Cu toate că au stat la coadă, locurile s-au ocupat imediat, iar mulţi părinţi au fost dezamăgiţi că nu au reuşit să obţină un loc pentru micuţii lor. La grădiniţa Dumbrava Minunată din Bucureşti, de exemplu, coada depăşea de la prima oră perimetrul curţii.

Cum a fost prima zi de înscrieri la grădiniță

Situaţia se agravează şi mai mult deoarece, începând din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie, ceea ce înseamnă că toţi copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 5 ani trebuie să fie înscrişi înainte de a ajunge în clasa zero.

ADVERTISEMENT

La grădiniţa 206, majoritatea locurilor s-au ocupat în urma reînscrierii copiilor care deja frecventau această instituţie de învăţământ preşcolar. Manuela Comărniceanu, directorul Grădiniţei 206, a declarat că prima zi de înscriere este cea mai aglomerată, cu un flux continuu de părinţi. La această locaţie mai sunt disponibile 18 locuri la grupa mică, 2 locuri la grupa mijlocie şi niciun loc la grupa mare.

“Prima zi de înscriere este cea mai plină zi, cu un flux continuu. În această locaţie mai avem disponibile 18 locuri la grupa mică, 2 locuri la grupa mijlocie şi niciun loc la grupa mare, din păcate”, a declarat Manuela Comărniceanu pentru observatornews.

ADVERTISEMENT

Elena Ştefan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a precizat că atunci când numărul de cereri depăşeşte numărul de locuri disponibile într-o grădiniţă, comisia de înscriere selectează copiii în ordinea descrescătoare a vârstei.

În plus, unităţile de învăţământ au posibilitatea să stabilească criterii specifice de selecţie, cu condiţia ca acestea să nu fie discriminatorii. În Bucureşti, numărul total de locuri în grădiniţele de stat este de doar 27.000, ceea ce duce la o concurenţă acerbă între părinţi.

ADVERTISEMENT

Părinții formează cozi uriașe

Situţia se repetă şi în Iaşi, unde părinţii depun eforturi considerabile pentru a găsi o grădiniţă de încredere pentru copiii lor.Un părinte a fost întrebat cum va proceda în cazul în care nu va reuși să prindă un loc la grădiniță. “Ne sacrificăm, nu avem de ales, facem cu schimbul”, a fost răspunsul acestuia. “Trebuie să intrăm undeva pentru că nu avem ce face cu ei”, a remarcat un alt părinte.

Ca alternativă la grădiniţele de stat, părinţii pot apela la grădiniţele private. În Bucureşti, acestea sunt deschise pe tot parcursul anului şi oferă mai multe activităţi extraşcolare şi excursii organizate săptămânal pentru preşcolari. Cel mai mare beneficiu al acestor grădiniţe private este faptul că grupa are cel mult 10 copii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, o astfel de opţiune implică costuri semnificative pentru familiile care trebuie să scoată lunar între 2000 şi 3000 de lei. În comparaţie, la grădiniţele de stat media costului lunar pentru hrana copiilor este de aproximativ 500 de lei. Părinţii mai au timp până la data de 30 iunie să depună actele pentru grădiniţele şi creşele din sistemul de stat. Cei care nu reuşesc să găsească un loc au o şansă suplimentară în luna iulie.

ADVERTISEMENT