ADVERTISEMENT
News

Creatorul vaccinului anti-COVID nu crede că vom scăpa de virus mai devreme de 10 ani

Autor: Adrian Ilie | 26.12.2020 | 22:43
Creatorul vaccinului anti-COVID nu crede că vom scăpa de virus mai devreme de 10 ani
Ugur Sahin, creatorul vaccinului anti-COVID/ Foto: Hepta

Ugur Sahin, directorul companiei BioNTech, care alături de Pfizer a creat vaccinul împotriva COVID-19, avertizează că virusul va crea probleme omenirii mulți ani de acum înainte, în pofida vaccinării.

ADVERTISEMENT

Sahin estimează că în viitorii 10 ani vor fi epidemii recurente de coronavirus, cu focare multiple, mai ales în timpul iernii, scrie Gândul.

Un alt lucru care îl îngrijorează pe creatorul vaccinului este capacitatea virusului de a suferi mutații care îl facă mai contagios.

ADVERTISEMENT

Virusul va provoca apariția de noi focare și în viitor

Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani. Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor mai exista multe focare. Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții. Dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”, a afirmat Ugur Sahin.

Focarele de COVID-19 ar putea să apară chiar și în condițiile în care populația lumii s-ar vaccina în proporție de 60-70%, cât se estimează necesarul pentru ca pandemiei să i se pună capăt.

ADVERTISEMENT

Dacă virusul devine mai ușor de transmis s-ar putea să avem nevoie de un procent mai mare de vaccinare pentru ca viața să revină la normal. Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant). Asta înseamnă că 99% din proteine sunt în continuare aceleași”, a mai spus Sahin.

Compania fondată de Sahin în Germania și-a concentrat inițial eforturile în direcția tratării cancerului, Sahin colaborând îndeaproape cu soţia sa, Oezlem Tuereci, care ocupă funcția de director medical al BioNTech. Ei au creat tehnologia ARN mesager pentru tratarea cancerului, dar apoi și-au dat seama că aceasta ar putea fi utilizată și pentru crearea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. În colaborare cu Pfizer, au creat vaccinul care va începe să fie administrat de duminică, 27 decembrie, și în România.

ADVERTISEMENT

După apariția recentă a unei noi tulpini de SARS-CoV-2 în Marea Britanie, cu până la 70% mai contagioasă, Ugur Sahin a susținut  că vaccinul pe care l-a creat va fi eficient și împotriva acestei noi mutații.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!