Life

Creatura care poate sta nemișcată ani întregi. Pe mulți îi sperie aspectul ei, deși e inofensivă

Specia neobișnuită care poate sta inertă ani la rând. Foarte multă lume se înspăimântă când o vede, dar nu face niciun rău.
03.03.2024 | 20:20
Creatura care poate sta nemiscata ani intregi Pe multi ii sperie aspectul ei desi e inofensiva
Specia neobișnuită care poate sta inertă ani la rând. Foarte multă lume se înspăimântă când o vede, dar nu face niciun rău. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul ciudat care poate sta nemișcat ani întregi. Pe mulți îi sperie aspectul lui, deși e inofensiv. Trăiește exclusiv în Munții Balcani din Europa, specialiștii precizând că s-a adaptat foarte bine mediului subteran.

Creatura neobișnuită care poate sta inertă ani la rând. Foarte multă lume se înspăimântă când o vede, dar nu face niciun rău

Specia neobișnuită care poate sta inertă ani la rând. Foarte multă lume se înspăimântă când o vede, dar nu face niciun rău. Cercetătorii spun că este vorba de Proteul de peșteră, denumit în termen științifici Proteus anguinus.

ADVERTISEMENT

Acesta este, de fapt, o salamandră bine adaptată vieții în apele subterane. Are o abilitate extraordinară, poate sta nemișcată vreme îndelungată, uneori chiar ani întregi. Acest lucru i-a atras foarte mult pe oamenii de știință.

Ei au observat felul în care se comportă salamandra în mediul său. Un grup de cercetători condus de Gergely Balázs, de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, a studiat o populație de protei de peșteră din Bosnia-Herțegovina.

ADVERTISEMENT

Cercetările s-au axat pe exemplarele care trăiesc în peșterile subacvatice. Acești locuitori albinoși se mișcă extrem de rar și de încet, oamenii de știință remarcând în timpul studiului un animal deosebit de ”leneș”.

Acesta nu făcea absolut nimic, ci doar stătea nemișcat. A stat în aceeași poziție timp de 2.569 de zile consecutive, adică șapte ani. Majoritatea exemplarelor studiate abia s-au deplasat 33 de metri în decursul unui deceniu.

ADVERTISEMENT

„Stau liniștiți, nu fac aproape nimic”, a declarat Gergely Balázs despre comportamentul cotidian al proteului de peșteră, notează incredibila.ro. Animalul ciudat mai poate fi cunoscut și sub denumirea de Olm.

Proteul de peșteră, o specie pe cale de dispariție

Proteul de peșteră poate trăi până la 100 de ani pentru că nu are niciun dușman natural, dar și pentru că are un metabolism care îl face să trăiască vreme lungă fără să mănânce. Din păcate, specia este în pericol din cauza poluării și colectării.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv pentru care este pe cale de dispariție este faptul că ajunge să fie capturată de turiști în scopul vânzării către crescătorii amatori și grădinile zoologice. Face parte din ordinul Caudata, familia Proteidae.

Salamadra poate fi observată numai în întuneric, motiv pentru care acest animal are ochii acoperiți cu o membrană albă și nu poate vedea.  Trăiește exclusiv în Munții Balcani, în peșteri, de aceea și-a dezvoltat celelalte simțuri.

Oamenii de știință spun că se mișcă doar atunci când trebuie să mănânce ceva sau când vine momentul să se împerecheze. Cercetătorii au remarcat faptul că perioada de împerechere survine doar o dată la 12.5 ani.

Faptul că trăiește în apele subterane și doar ocazional este adus de ploile abundente în râurile ce curg la suprafață i-a făcut pe oameni să compare proteul de peșteră cu un monstru. Sunt multe legende medievale care spun că amfibianul prevestește ceva rău dacă se târăște afară, pe pământ.

ADVERTISEMENT