Life

Creatura care şi-a făcut apariţia în România. De zeci de ani nu a mai fost văzută în țara noastră. Animalul se află pe stema Rapidului și a Casei Regale

Animalul rar care și-a făcut apariția în țara noastră. De decenii întregi acesta nu a mai fost văzut. În ultima perioadă au fost observate câteva exemplare
07.10.2023 | 08:00
Creatura care sia facut aparitia in Romania De zeci de ani nu a mai fost vazuta in tara noastra Animalul se afla pe stema Rapidului si a Casei Regale
Creatura care şi-a făcut apariţia în România de mai multe ori în ultima perioadă. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Incredibil, dar cât se poate de adevărat, în România și-a făcut apariția un animal care nu a mai fost văzut de zeci de ani. Specialiștii spun că aceasta nu ar fi dispărut complet, dar pe teritoriul țării noastre ar mai fi rămas doar câteva exemplare. Se întâmplă lucrul acesta, deși specia obișnuia să cuibărească aici.

Animalul rar care a fost văzut în România

În 2016, presa a relatat despre apariția unui asemenea exemplar. Vorbim despre o acvilă de câmp, o pasăre care cuibărește în pădurile sau pâlcurile de arbori din zona de stepă. De asemenea, aceasta a mai fost observată în câmpii deschise, dar și în zone deluroase. Interesant este că are nevoie ca în apropierea arealului să existe și o apă.

ADVERTISEMENT

Despre acvila de câmp se știe că vânează în zone deschise, adesea cultivate de oameni, acolo unde își găsește cu ușurință prada. De altfel, această pasăre mănâncă o gamă foarte largă de animale. Nu se ferește de animalele de talie medie, unele pe care chiar le preferă.

Discutăm aici despre iepuri, popândăi și chiar vulpi. Da, citiți cât se poate de corect. Acvila de câmp nu se teme să atace din zbor o vulpe. De asemenea, mănâncă și animale de talie mică, în special rozătoare.

ADVERTISEMENT

Nu o dată a fost surprinsă în timp ce atacă și alte păsări,  de exemplu corvide, păsări de apă și păsări răpitoare de noapte. Foarte rar, acvila de câmp se hrănește și cu reptile, amfibieni, crustacee sau insecte.

De remarcat că atunci când este foarte frig, acvila consumă și cadavre, alături de alte specii mari de răpitoare, cum sunt codalbul sau acvila țipătoare mare.

ADVERTISEMENT

2016 a fost anul în care presa a relatat despre prezența unui cuib de acvile de câmp în România, în condițiile în care pe teritoriul țării noastre ar mai fi rămas undeva la 1-3 perechi. Atunci, specialiștii au descoperit cuibul pe Dealul Cocoș, pe raza localității Poșta, din județul Tulcea.

Anul acesta mai mulți oameni au transmis că au observat o acvilă de câmp. Mulți dintre ei chiar au reușit să o fotografieze. Vorbim despre numeroase prezențe în județul Constanța.

ADVERTISEMENT
Creatura care şi-a făcut apariţia în România acvila
Creatura care şi-a făcut apariţia în România. Sursa foto – colaj Rombird.ro

Culmea, ultima oară când o acvilă de câmp ar fi fost văzută în România, potrivit unui site de specialitate, a fost pe 3 octombrie. Atunci, Paul Țibu și Radu Moldoveanu au transmis că au văzut o acvilă în zona localității Măgureanu din județul Călărași.

De remarcat că acvila se află pe stema echipei de fotbal Rapid București, dar și pe stema Casei Regale, fiind un simbol aparte. La nivel global se estimează că populația acestei specii rămâne în declin

ADVERTISEMENT