Life

Creatura din România pe care mulți o cred inofensivă, dar e veninoasă. Toxinele ei pot duce la șoc anafilactic și deces

Creatura din România despre care mulți cred că e inofensivă, deși e foarte veninoasă. Toxinele ei pot provoca șoc anafilactic.
13.08.2023 | 14:58
Creatura din Romania pe care multi o cred inofensiva dar e veninoasa Toxinele ei pot duce la soc anafilactic si deces
În România trăiește o creatură veninoasă, deși mulți cred că e inofensivă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Creatura din România care este veninoasă, deși mulți nu știu ce pericol reprezintă. Are toxine care pot produce șoc anafilactic pentru oameni și chiar decesul.

Creatura din România despre care mulți cred că este inofensivă, dar e veninoasă

Pe teritoriul României trăiesc câteva animale periculoase, cum ar fi carnivore mari (ursul, lupul), șerpii veninoși (cel puțin trei varietăți de viperă), păianjeni letali sau mistreți.

ADVERTISEMENT

Există și o creatură despre care multe persoane nu știu cât de periculoasă este, de fapt, și anume broasca râioasă brună (Bufo bufo). Aceasta nu are coadă, face parte din familia bufonide (Bufonidae), este întâlnită în locurile umede din livezi, păduri, culturi sau în jurul așezărilor omenești, în crăpăturile zidurilor și în pivnițe.

Broasca râioasă brună este răspândită în nord-vestul Africii, precum și în cea mai mare parte din Europa și Asia temperată, până la lacul Baikal, iar în Ali se urcă până la altitudinea de 2200 metri.

ADVERTISEMENT

Această broască are mai multe subspecii geografice. De exemplu, în România și Republica Moldova trăiește subspecia Bufo bufo bufo. Pe teritoriul țării noastre, aceasta se găsește la altitudini de peste 300 de metri, începând cu regiunea dealurilor și până la granița pădurilor de munte.

Broasca se mai găsește și în Podișul Transilvaniei, nu mai sus de 1800 metri altitudine. În Dobrogea, această sperie a fost găsită doar în zonele împădurite din nordul regiunii, notează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Are corpul voluminos, dar umflat și îndesat, fiind cea mai mare broască din România. Femelele pot atinge o lungime de până la 13 cm, iar masculii ajung până la 8 cm. Pot trăi în captivitate până la vârsta de 36 de ani.

Partea superioară a corpului acestor specii este acoperită de negi (tuberculi verucoși). Acești negi au diverse mărimi și sunt spinoși, de cele mai multe ori. Partea inferioară a corpului lor este granuloasă. Are, în dosul ochilor, o glandă parotoidă mare, ovală sau cu forma de semilună.

ADVERTISEMENT

Glandele parotoide și cele tegumentare ale negilor secretă substanțe veninoase (bufotoxine), cu care broasca se apără de dușmani. Veninul lor poate provoca iritații ale mucoaselor și chiar șoc anafilactic, care poate duce la deces. Este cel mai veninos amfibian care trăiește în România.

Ce altă specie mai trăiește la noi

În România mai trăiește și broasca rîioase verde (Bufotes viridis, Bufo viridis), care mai este cunoscută ca broasca râioasă de piatră. Se găsește mai ales în zonele de stepă, de câmpie și de deal, precum și aproape de casele oamenilor. Această specie nu trăiește în zonele împădurite, pe care le evită.

În regiunile de munte (Carpați), se întâlnește până la altitudinea de 1700 metri, fiind cea mai răspândită specie de amfibieni din zonele rurale și urbane. Trăiește mai ales în zonele agricole, acolo unde își găsește și hrana, compusă din insecte, în mare parte.

ADVERTISEMENT