Creatura rară care și-a făcut apariția în România. A fost văzută chiar în București și oamenii au început imediat să facă poze. E cel mai rapid animal de pe planetă și este una dintre speciile cele mai răspândite de pe glob.
Animalul unic care a fost observat în țara noastră, inclusiv în Capitală. A fost fotografiat de multă lume. Are cea mai mare rapiditate. Atinge viteze de 322 km/h în picaj și 90 km/h în planare. Detectează prada de la 300 de metri distanță.
Potrivit digi-animalworld.tv, are ochii mai mari și mai grei decât ai omului. În plus, este unul dintre cei mai temuți și eficienți prădători de pe Pământ. Acesta este șoimul călător, denumit științific Falco peregrinus.
Numele său vine din latină, de la cuvântul flectere care înseamnă a se curba. Acesta face referire, cel mai probabil, la gheare, în timp ce numele peregrinus înseamnă călător, pribeag. Are un nume similar în mai multe limbi.
Unică și frumoasă, această pasăre reprezintă o specie care face parte din familia falconidelor. Șoimul călător este întâlnit pe toate continentele (cu excepția Antarcticii), recent fiind observat și pe meleagurile noastre.
O specie a fost văzută în București de mai multe persoane care au imortalizat înaripata în timpul zborului, dar și atunci când se odihnea. Șoimul a fost fotografiat în cursul zilei de vineri, 5 ianuarie 2024, de Iagar Florin, notează rombird.ro.
Șoimul călător este o specie care se găsește și în România, deși este văzut destul de rar. Își face cuib în zonele înalte, muntoase, preferând zonele calcaroase. Alege să se întoarcă des la același cuib, care nu este niciodată construit în raza de acțiune a prădătorilor.
Cuibul este suficient de mare pentru o pereche și 4 pui. Depunerea ouălor se face la finalul lunii martie, femela clocindu-le vreme de o lună. Puii ajung să părăsească familia undeva în jurul vârstei de 5 săptămâni.
Cu toate acestea puii devin independenți abia când au 2 luni. În cazul în care supraviețuiesc dușmanilor, frigul și bufnița, pot trăi până la 25 de ani. Cele mai multe creaturi au fost observate în zona Carpaților Occidentali.
În sezonul rece păsările din această specie ajung în orașe pentru că sunt atrase de sursele de hrană, mai ales porumbei. Speciile care trăiesc în regiunile nordice obișnuiesc să coboare spre sud în timpul iernii, în zone mai temperate.
În general, pasărea este sedentară, dar asta nu înseamnă că nu are mișcări ample, ci dimpotrivă. Acest fenomen este întâlnit cel mai des la exemplarele tinere. Șoimii călători sunt monogami, masculii find mai mici decât femelele.