Life

Creatura rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. S-a crezut despre ea că a dispărut definitiv. Oamenii au rămas fără cuvinte când au văzut-o

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută. Românii au rămas uimiți la vederea ei.
07.04.2024 | 08:00
Creatura rara care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Sa crezut despre ea ca a disparut definitiv Oamenii au ramas fara cuvinte cand au vazuto
Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută. Românii au rămas uimiți la vederea ei. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Creatura rară care și-a făcut apariția pe teritoriul României. S-a crezut despre ea că a dispărut definitiv. Oamenii au rămas fără cuvinte când au văzut-o. Și-a făcut apariția în mai multe locuri, încă din primele zile ale lunii martie.

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută. Românii au rămas uimiți la vederea ei

Viețuitoarea unică ce a fost observată în țara noastră, deși era dată dispărută. Românii au rămas uimiți la vederea ei, dovadă că a fost fotografiată în număr mare de foarte multe persoane, din zone diferite ale țării.

ADVERTISEMENT

Aceasta face parte dintr-un program de reintroducere a speciei în Munții Balcani. Proiecul este derulat de Green Balkans Bulgaria și mai multe organizații partenere, specia fiind văzut ultima oară în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

Se pare că acum a revenit în România. Prima oară a ales să rămână o perioadă mai lungă în Dobrogea. Potrivit rombird.ro, este vorba de vulturul negru care a fost fotografiat în Arad, Caraș-Severin, Constanța și Tulcea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a mai fost imortalizat în imagini și în județele Dolj, Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara, ceea ce dă speranțe specialiștilor. Oamenii au rămas uimiți când au văzut pasărea pe cerul din țara noastră.

Vultur negru
Vulturul negru a fost fotografiat în România. Sursa foto: acdb.ro

Vulturul negru, monitorizat în Dobrogea

Vulturul negru este monitorizat de aproximativ 3 de ani de specialiștii din regiunea Dobrogea. Experții își doresc ca specia să fie reintrodusă în Munții Balcani, în prezent multe înaripate având asupra lor un transmițător GPS.

ADVERTISEMENT

Acest lucru le permite specialiștilor să studieze atât comportamentul, cât și starea lor, care în urmă cu 100 de ani cuibărea alături de alte păsări. Se pare că supraviețuiau foarte bine împreună cu vulturul sur, vulturul egiptean și acvila de câmp.

În urmă cu aproximativ 2 ani un vultur care se afla în acest proiect de monitorizare a fost atacat de câini, la o groapă de gunoi din județul Constanța. Pasărea, o femelă tânără de 3 ani, a fost îngrijită și apoi eliberată.

ADVERTISEMENT

„Această specie din păcate a dispărut din România în urmă cu aproximativ 100 de ani fiind otrăvită, iar cel capturat provine dintr-un proiect LIFE de reintroducere a vulturilor negri în Bulgaria, gestionat de organizația Zeleni Balkani. 

Vulturii sunt necrofagi și consumă leșuri în principal de animale mari”, au scris reprezentanții de la Fundația Visul Luanei, conform ziarulamprenta.ro. Vulturul negru a fost transportat la Sliven, în Bulgaria, unde este o volieră de recuperare și eliberare pentru vulturi.

ADVERTISEMENT
Tags: