Life

Creatura care și-a făcut apariția în munții României. Este un hibrid și trebuie monitorizat

Animalul rar din munții României care i-a surprins până și pe cercetători. Este o rasă hibridă pe care nimeni nu a mai văzut-o, până acum.
17.03.2024 | 08:00
Creatura care sia facut aparitia in muntii Romaniei Este un hibrid si trebuie monitorizat
Animalul rar din munții României care i-a surprins până și pe cercetători. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Munții din România sunt habitatul natural a sute de animale. Recent, în peisajul montan de la noi din țară și-a făcut apariția un animal rar, pe care românii nu au ocazia să îl vadă prea des. Dată fiind raritatea lui, autoritățile au ajuns la concluzia că trebuie monitorizat constant.

Animalul rar din zonele montane din România care i-a uimit pe cercetători

Peisajul montan este locul perfect unde numeroase animale trăiesc, zi de zi. De obicei, în România, cele mai populare animale din zona montană sunt urșii și lupii. Însă, de curând, s-a observat un nou animal neobișnuit.

ADVERTISEMENT

Potrivit Fundației Conservation Carpathia, în ultima vreme, câinii au început să ajungă în zonele muntoase. Deși pare greu de crezut, prezenta patrupezilor în munți reprezintă un adevărat pericol pentru rasele de lupi care trăiesc de ani buni la altitudine.

Fundația Conservation Carpathia a ajuns la concluzia că este necesară o monitorizare genetică a lupilor pe o perioadă mai lungă de timp. Acest demers a devenit o necesitate după ce s-a observat împerecherea raselor de câini cu lupii.

ADVERTISEMENT

Deși nu se atacă între ele, ba chiar par să conviețuiască fără probleme, specialiștii spun că nu este deloc benefică această prezență a câinilor hoinari. Din cauza lor, sănătatea genetică a lupilor este pusă în pericol.

Împerecherea dintre câini și lupi, un pericol pentru sănătatea genetică

Împerecherea dintre lupi și câinii hoinari va produce efecte de durată, iar specialiștii nu văd deloc cu ochi buni asta. Ar putea fi efecte care durează decenii. Tocmai de aceea, s-a impus adoptarea unui program de monitorizare genetică a lupilor.

ADVERTISEMENT

Victoria Donos, directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia a vorbit despre acest subiect, dar și despre importanța unei asemenea monitorizări. Potrivit Victoriei, populația de lupi trebuie studiată pentru a se putea trage anumite concluzii despre caracteristicile care o definesc.

”Este foarte important să studiem populația de lupi printr-un program de monitorizare genetică, un program pe termen lung. Așa putem să clarificăm foarte multe necunoscute despre această populație de lupi, despre caracteristicile ei.”, a spus aceasta, potrivit romania-actualitati.ro.

ADVERTISEMENT

Primii subiecți ai acestei monitorizări au fost lupii dintr-o haită prezentă în Carpații Meridionali. Aici, au fost studiat 47 de lupi și un hibrid dintre câine și lup. Cele șase haite de câini au integrat foarte bine animalul hibrid, iar cercetătorii spun că un astfel de proces este foarte întâlnit în peisajele montane din Europa.

Monitorizarea de la noi din țară a fost făcută pe o suprafață de 1.400 de metri pătrați și a durat mai bine de 12 ani. În tot acest timp, cercetătorii au tras concluzii esențiale pentru înțelegerea rasei hibride dintre lup și câine.

ADVERTISEMENT
Tags: