News

Cresc cazurile de COVID-19 în România. Ce avertisment a transmis cercetătorul Octavian Jurma

Covid-19 se întoarce și în această iarnă cu un nou episod de mii de infectări săptămânale, în ciuda faptului că OMS anunța că pandemia e istorie.
29.09.2023 | 10:17
Cresc cazurile de COVID19 in Romania Ce avertisment a transmis cercetatorul Octavian Jurma
Cresc cazurile de COVID-19 în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Experții transmit populației să nu se panicheze, însă e nevoie ca toată lumea să ia măsuri de protecție pentru ca numărul deceslor să nu ”explodeze”. Cercetătorul Octavian Jurma anunță pe Facebook că numărul de infectări cu SARS-COV-2 se va tripla în curând, însă medicii au explicat deja că boala nu mai e agresivă.

Cazurile de Covid-19 sunt în creștere în România

”Săptămâna trecută au fost înregistrate în România aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19. Este o creștere de 32,4% față de cele 11.000 de cazuri noi înregistrate în săptămâna precedentă, când a fost pentru prima dată depășit pragul de 10.000 de cazuri noi.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii august am anunțat debutul unui nou val endemic (Valul 8) și am schițat o prognoză generică pentru următoarele două luni pe baza evoluției primului val endemic (Valul 7), luând în considerare o creștere săptămânală medie de 25%”, explică Jurma.

Jurma a subliniat că în România trebuia declarată pandemie de Covid încă din august, astfel că în octombrie vor fi raportate 30.000 de cazuri de infectare cu Covid la fiecare 7 zile, în condițiile în care oamenii nu se mai testează, nu mai poartă mască de protecție și în niciun caz nu se mai vaccinează.

ADVERTISEMENT

”Suntem așadar de două săptămâni în scenariul realist și riscul de a intra în scenariul pesimist care începe la peste 30.000 de cazuri noi pe săptămână este ridicat. Creșterea medie săptămânală înregistrată în ultimele 5 săptămâni a fost de 52%. Cu alte cuvinte, valul 8 crește de 2 ori mai repede decât anticipam în august.

În acest ritm, chiar dacă creșterea se reduce la 25%, vârful va depăși 30.000 de cazuri noi în 3-4 săptămâni, deci la mijlocul lunii octombrie. În realitate, valorile sunt mult mai mari, pentru că nivelul de testare este cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Conform criteriilor oficiale enunțate chiar de ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, ar fi trebuit declarată o nouă epidemie de COVID încă de la finalul lunii august. În valul 8 au murit deja la fel de mulți români din cauza COVID-19 (95 de decese) cât au murit în ultimul sezon de gripă (97 de decese), majoritatea (59 de decese) în ultimele trei săptămâni”, explică cercetătorul.

Jurma avertizează că peste 1.000 de români vor muri de Covid-19 în această iarnă, mai ales dacă autoritățile nu aduc din nou vaccin pentru populație. ”Până la finalul valului 8 ne putem aștepta ca peste 1.000 de români să își piardă viața în lipsa unui tratament adecvat și a vaccinului booster actualizat pentru XBB. Deși Paxlovid, cel mai eficient tratament împotriva COVID-19, a fost aprobat de EMA în urmă cu aproape 2 ani, România rămâne singura țară din Europa unde antiviralul este aproape imposibil de obținut.

ADVERTISEMENT

Nu știm nici când va fi disponibil vaccinul XBB care a fost deja aprobat de EMA în luna august. Aș vrea să mai știu și de ce Guvernul nostru consideră că reducerea riscului de deces cu până la 50% în fața unui nou val epidemic nu e un motiv suficient pentru a permite românilor măcar să își cumpere tratamentul din farmacii. Vaccinul actualizat XBB va fi probabil disponibil în octombrie sau noiembrie în urma presiunii publice la fel ca boosterul BA.5 de anul trecut.

Din datele pe care le am despre noile versiuni, boosterul XBB e singurul vaccin anti-COVID pe care mai merită să îl facem. Protecția oferită de boosterul bivalent BA.5 este prea scăzută față de noile versiuni și riscul de imprinting imun prea mare, ca să mai merite făcut în acest moment (cu excepția cazurilor în care există o recomandare medicală specifică). Când ar fi bine să facem boosterul XBB? Imediat cum va fi disponibil, în cel mai fericit caz octombrie, dar mai probabil noiembrie sau decembrie”, a mai transmis cercetătorul.

ADVERTISEMENT
Tags: