News

Cresc salariile angajaților cu vechime de doi ani. De când se aplică majorările

Angajații cu vechime mai mare de doi ani vor beneficia de creșteri salariale. Iată cine poate beneficia de acești bani.
18.02.2023 | 16:03
Cresc salariile angajatilor cu vechime de doi ani De cand se aplica majorarile
Românii se descurcă tot mai greu cu banii / Foto: Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
ADVERTISEMENT

O prevedere mai puțin cunoscută introdusă în Codul Muncii, în 2021, prevede obligația angajatorului de a mări salariile celor cu vechime.

Angajatorii nu-și mai pot ține oamenii pe salariul minim

Maiu exact, salariații care au cel puțin doi ani de la încheierea contractului colectiv de muncă, vor avea parte de o creștere a venitului. Această măsură se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2022 și se aplică angajaților care au fost încadrați cu salariul minim brut.

ADVERTISEMENT

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

ADVERTISEMENT

Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, se arată în Codul Muncii, potrivit România TV.

Astfel, firmele nu vor mai putea să-și plătească angajații cu salariul minim brut pe economie mai mult de doi ani, termenul intrării în vigoare fiind de 1 ianuarie 2024 (la doi ani după ce legea a fost pusă în aplicare).

ADVERTISEMENT

Salariile se renegociază cu angajatorii

Majorarea la un nivel superior salariului minim pe economie va fi valabilă atât pentru angajații noi cât și pentru cei care au contracte mai vechi, dar se încadrează în categoria prevăzută de lege, arată OUG 143/2021.

Codul Muncii nu prevede o sumă standard sau un procent până la care salariile vor fi mărite. Creșterile salariale vor fi negociate între părți, după care se va încheia un act adițional.

ADVERTISEMENT

”Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este  impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar  valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți. Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, a explicat Luminița Elena Nemeș, inspector șef la ITM Sălaj.

ADVERTISEMENT
Tags: