News

Cât costă branșarea la curent. Tot ce trebuie să știi despre încheierea unui contract pentru energie electrică

Iată tot ce trebuie să știi despre cât costă branșarea la curent. Află nu doar cât costă un contract pentru energie electrică, dar și ce acte ai nevoie sau cum poți să schimbi furnizorul de energie electrică.
17.08.2022 | 09:20
Cat costa bransarea la curent Tot ce trebuie sa stii despre incheierea unui contract pentru energie electrica
FANATIK îți oferă tot ce trebuie să știi despre branșarea la curent. Cât costă un contract pentru energie electrică, ce acte ai nevoie, cum poți să schimbi furnizorul de energie electrică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă branșarea la curent este o întrebare care apare deseori în cazul Branșamentul, la modul general, este „legătura între o conductă principală a unei rețele de distribuție (de energie electrică, de apă, de gaze etc.) și una secundară, care servește la alimentarea unui consumator”.

Cât costă branșarea la curent electric

Branșamentul electric este „circuitul electric care face legătura între rețeaua de joasă tensiune a distribuitorului și instalația de utilizare a consumatorului, prin care acestuia i se furnizează energie electrică”.

ADVERTISEMENT

Branșamentul electric este format din firida de branșament și linia electrică (aeriană sau subterană) până la firidă. Urmează coloana electrică dintre firidă și contorul abonatului.

Branșamentele electrice pot fi individuale sau colective (după numărul de consumatori), aeriene sau subterane. Pot fi monofazate (pentru puteri de până la 11 kVA și tensiune de 230V) sau trifazate (pentru puteri mai mari de 11kVA și sub 30kVA, cu tensiune de 400V).

ADVERTISEMENT

Costul branșării la curent electric depinde de mulți factori. Contează tipul branșamentului în principiu. Dar și distanța ce trebuie acoperită de la rețeaua distribuitorului la blocul de măsură și protecție al consumatorului final (la contorul electric).

Cum poate varia costul branșamentului la curent

Toate firmele care prestează servicii de branșare electrică stabilesc costul unui branșament în funcție de toate elementele amintite mai sus. Apoi, fac oferte personalizate clienților (consumatorilor).

ADVERTISEMENT

Costul unui branșament monofazic la 240 V este aproximativ 4.500 de lei. Cel al unui branșament trifazic la 400 V urcă la circa 6.000 de lei.

Pentru branșarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice a unui loc nou de consum, va mai trebui să plătești, conform e-distribuție.com, și operatorul de distribuție, pentru Avizul Tehnic de Racordare (ATR – 70 de lei pentru o putere sub 30 kw, 160 de lei pentru o putere între 30 și 100 kw, 215 lei pentru o putere peste 100 kw), avizul de amplasament (95 de lei) și tariful de racordare. ATENȚIE: toate prețurile amintite sunt fără TVA!

ADVERTISEMENT

Tariful de racordare îl vei plăti după încheierea contractului de racordare. Acesta este calculat după metodologia stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acest tarif este unic pentru fiecare caz în parte, în funcție de soluția de branșare. Aceasta, așa cum am menționat mai sus, depinde de caracteristicile locului pe care vrei să îl conectezi la rețeaua electrică.

De ce acte ai nevoie pentru a încheia un contract de energie electrică

Actele de care ai nevoie pentru a încheia un contract de furnizarea  energiei electrice, în calitate de consumator casnic, sunt:

  • Cererea de încheiere a contractului cu datele de contact
  • Declaraţia pe propria răspundere că în spaţiul respectiv se desfăşoară numai activităţi casnice
  • Actul de identitate al solicitantului (original şi copie)
  • Actul de proprietate sau alt document care să dovedească dreptul de folosinţă asupra spaţiului (locului de consum) respectiv (original și copie)

Cât de ușor poți să schimbi furnizorul de energie electrică

Pentru a schimba furnizorul de energie electrică, trebuie să transmiți noului furnizor cel puţin următoarele date, conform anre.ro:

  • Adresa locului de consum
  • Denumirea furnizorului actual
  • Codul unic de identificare a punctului de măsurare înscris pe factura de energie electrică
  • Valoarea facturilor scadente şi neachitate până la data notificării
  • Datele referitoare la cantitatea de energie electrică pentru care trebuie asigurată furnizarea energiei electrice

ATENȚIE: ești obligat să notifici furnizorul cu care vrei să reziliezi contractul stoparea acestuia. Trebuie să o faci cu cel puțin 21 de zile înaintea de încetarea de facto a contractului. Notificarea trebuie să precizeze clar, fără niciun echivoc, decizia ta de a schimba furnizorul respectiv. De asemenea, trebuie să stipuleze precis data încetării contractului existent.

Contractul de furnizare a energiei electrice cu noul furnizor dorit de tine intră „în funcțiune” de la data încetării contractului reziliat cu furnizorul precedent.

Exemplu concret: dacă vrei să schimbi furnizorul de energie electrică pentru a deveni client Enel, la încheirea un nou contract ai nevoie de următoarele acte:

  • Actul de identitate
  • Actul de spațiu care certifică dreptul tău de folosință asupra locului pentru care vrei să schimbi contractul de furnizare a energiei electrice
  • Ultima factură de energie electrică de la furnizorul la care vrei să renunți, necesară pentru întocmirea de către Enel a notificării de reziliere a contractului cu furnizorul respectiv.
ADVERTISEMENT