News

Cresc salariile militarilor? ”Nu pot să-i dau un sistem Patriot pe mână și să-l plătesc cu salariul minim”

Guvernul ar putea să mărească salariile militarilor, în condițiile în care mulți soldați au salariul minim pe economie, cel puțin la început.
22.02.2023 | 22:40
Cresc salariile militarilor Nu pot sai dau un sistem Patriot pe mana si sal platesc cu salariul minim
Armata Română mărește salariile. Foto: Money.ro
ADVERTISEMENT

Noua lege a salarizării ar urma să fie gata la începutul verii și va cuprinde majorarea de salarii pentru militari. Premierul Ciucă spunea că speranța de viață pentru militari e de 60 de ani, astfel că salariile pentru acești oameni ar trebui să fie mari de la bun început.

Cresc salariile militarilor din România?

Nu pot să-i dau un sistem Patriot pe mână și să-l plătesc cu salariul minim!”, a transmis o sursă din Guvern, conform Antena 3. Practic, guvernanții vor să garanteze un salariu minim mult mai mare pentru angajații din domeniu.

ADVERTISEMENT

Deși nu se cunoaște momentan care va fi acest salariu, cert e că militarii nu câștigă momentan salarii ieșite din comun. Potrivit Gândul, în 2022 salariul de pornire pentru un tânăr care se înrolează în Armată e de doar 2.500 de lei, la care se adaugă diverse sporuri.

În condițiile în care șeful Statului Major General câștigă doar aproximativ 11.000 de lei pe lună, e ușor de înțeles de ce Guvernul pregătește majorarea salariilor pentru soldați. De altfel, legea prevede că ”pentru personalul militar în activitate, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care prin aplicarea programului de restructurare sunt numiţi/încadraţi în funcţii inferioare, se acordă solda/salariul de funcţie corespunzător funcţiei din care aceste categorii de personal au provenit, în condiţiile stabilite prin ordinul ordonatorului principal de credite”.

ADVERTISEMENT

De exemplu, la vârful piramidei din sistem, generalii, amiralii, chestorii generali de poliție și directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au venituri între 8.247-8.774 de lei pe lună. Salariile pot să scadă până la 7.546 – 8.072 de lei pentru maiori, chestori și contraamirali.

Salariile scad la 6.844 – 7.282 de lei pentru generalii de brigadă, generalii de flotilă aeriană, contraamiralii de flotilă și chestorii de poliție/penitenciare, în timp ce soldații începători primesc 2.500 de lei în mână. Mult prea puțin, cred specialiștii, în condițiile în care războiul e la graniță.

ADVERTISEMENT

De altfel, situația din Ucraina i-a făcut pe mulți din Armata Română să demisioneze, astfel că se fac angajări acum și din surse externe și, mai mult, nu se mai dau examene de admitere în școlile și academiile militare, semn că există un nivel disperare în sistem.

Situația e deplânsă de sindicaliști, cei care atrag atenția că lucrurile nu sunt pe un făgaș normal. ”Fără predictibilitate pe termen lung în cariera militară sau de polițist, cu o salarizare precară, generată de indiferența și neimplicarea decidenților politici, vom suferi cu toții: cetățeni, societate și stat!

ADVERTISEMENT

În condițiile date, este posibil ca și în cadrul altor instituții de pregătire inițială să se procedeze în mod similar sau să se apeleze la soluții fără precedent, așa cum semnalam în comunicatul nostru (posibila angajare a extracomunitarilor, ca efect al politicilor dezastruoase de salarizare în MAI)”, se plânge sindicatul, criticând salariile mici din sistem.

ADVERTISEMENT
Tags: