News

Creştere alarmantă a cazurilor de infecţii virale: sunt mai multe decât iarna. Virgil Musta: ”Evitaţi automedicaţia!”

Virgil Musta a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre revirimentul înregistrat în ultima perioadă a bolilor respiratorii pe fondul scăderii infecțiilor cu COVID-19.
21.07.2021 | 15:46
Crestere alarmanta a cazurilor de infectii virale sunt mai multe decat iarna Virgil Musta Evitati automedicatia
Relaxarea restricțiilor aduce o înmulțire a infecțiilor virale. Virgil Musta: ”Evitați automedicația!” Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unele țări se confruntă cu o creștere a cazurilor de infecții respiratorii, cum ar fi infecția cu virusul sincițial respirator (RSV). Specialiștii vorbesc despre un ”deficit de imunitate” cauzat de lipsa de expunere a copiilor în colectivitate și de măsurile de prevenție impuse de pandemia de COVID-19.

Situația este similară și în România. Este neobișnuit de mare numărul de copii cu boli respiratorii în acest moment, a scris pe Facebook medicul Mihai Craiu, care a precizat că numărul este mult mai mare decât in lunile de iarnă.

ADVERTISEMENT

FANATIK a încercat să afle de la medicul Virgil Musta, Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișora, ce înseamnă infecția cu RSV și cum poate fi ea prevenită.

Relaxarea restricțiilor aduce o revenire a infecțiilor de sezon. Virgil Musta: ”Evitați automedicația!”

”Virusul sincițial respirator este virusul care dă cele mai frecvente infecții ale căilor respiratorii superioare și care este prezent, frecvent, în primăvară și în toamnă. Ceea ce este firesc, este acel guturai banal, acel roșu în gât, care apare cu tuse și care în 5-7 zile se autolimitează fără a pune nicio problemă. Sunt boli ușoare”, spune Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, a explicat medicul, chiar dacă boala este una ușoară și nu ridică mari probleme majorității, nu trebuie neglijată, iar soluția pentru ca vara și toamna să fie liniștite este respectarea măsurilor elementare de protecție.

”Datorită măsurilor de protecție (impuse de pandemia de coronavirus, n. red.) și numărul de infectări cu virusul sincițial respirator a fost mult mai mic în această primăvară. Dar în momentul în care apare relaxarea și nimeni nu mai respectă nicio măsură de protecție, adică lumea se adună, nu mai poartă mască, este firesc să se întâmple la fel ca în fiecare an și aceste cazuri să crească cu rapiditate”, a mai explicat doctorul Musta.

ADVERTISEMENT

Ce este de făcut pentru a evita îmbolnăvirea

Măsurile de prevenție au fost cele care au împiedicat răspândirea unor boli provocate de virusurile de sezon, iar apecialistul este de părere că respectarea lor în continuare ne poate feri atât de aceste infecții, cât și de o nouă creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

”Revirimentul acestor infecții este generat și de relaxarea restricțiilor pentru că acele măsuri împiedică transmiterea tuturor bolilor cu canal aerian, așa cum e și acest virus”, explică medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Mai mult, sfaturile sale sunt simple, mai ales pentru părinții care, de fiecare dată, se sperie atunci când copilul răcește și se simte rău.

”Acum, în perioada estivală, părinții trebuie să aibă în vedere și să nu uite experiența de anul trecut când, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus, ne-am bucurat și nu am mai luat măsuri, am uitat de restricții. Și imediat au început să crească cazurile, din nou. Același  lucru se va întâmpla din nou și să fim prudenți. Noi trebuie să respectăm regulile de bază: masca, distanțarea socială și vaccinarea, chiar și pentru copiii mai mari de 12 ani. Trebuie să evităm zonele aglomerate și închise, să ne spălăm pe mâini”, a mai spus Virgil Musta pentru FANATIK.

Cum se tratează infecția cu virusul sincițial respirator?

Medicul a explicat și ce trebuie să facem atunci când ne confruntăm cu infecția cu RSV, recomandând evitarea automedicației și consultarea medicului de familie.

”Nu e periculoasă, ca boală, nici pentru copii. E viroza banală în care tușești câteva zile, faci, poate, febră într-una sau două zile, te doare puțin gâtul, după care cedează și, în principiu, se autolimitează și evoluează în bine.

Tratamentul este doar simptomatic, nu are tratament specific, medicamentele se administrează doar simptomatic.

Și, dacă se îmbolnăvesc, important este să apeleze la medicul de familie care să hotărască ce medicamente să folosească în funcție de simptomatologie, să nu practice automedicația”, a mai explicat medicul.

Virgil Musta: ”Lumea e greu de convins să se vaccineze, din păcate”

Dacă purtarea măștii, spălatul pe mâni și evitarea aglomerațiilor și a spaților închise sunt doar soluții punctuale împotriva virusurilor de acest tip, soluția, explică medicul Virgil Musta,  pentur a evita, cu adevărat îmbolnăvirea este vaccinul.

Iar de curând, cum compania Moderna a anunțat că va pune în circulație un vaccin bazat pe ARN mesager care să vizeze gripa, COVID-19 și RSV, medicul Virgil Musta susține că va fi o soluție foarte eficientă.

”Probabil va apărea și un vaccin, așa cum au anunțat cei de la Moderna. Probabil până anul viitor, sau chiar în iarnă deja, atunci când va crește numărul de infecții. Gripa și vaccinarea pentru gripă se începe din decembrie. Dar lumea e greu de convins să se vaccineze, din păcate”, a mai spus, pentru FANATIK, Virgil Musta.

RSV afectează un număr mare de copii din Noua Zeelandă

Spitalele din Noua Zeelandă se confruntă cu efectele unui ”deficit de imunitate” creat de restricțiile impuse de COVID-19, cu secții pline de bebeluși infectați cu un virus respirator potențial mortal, avertizează medicii.

La începutul lunii, Spitalul Wellington avea 46 de copii spitalizați pentru boli respiratorii, inclusiv virusul sincițial respirator. O parte dintre ei erau sugari, iar mulți erau conectați la oxigen. Alte spitale se confruntau, de asemenea, cu o creștere a numărului cazurilor ceea ce punea presiune asupra resurselor unităților medicale și chiar întârzia intervențiile chirurgicale.

RSV este o boală respiratorie frecventă. La adulți, în general, produce doar simptome foarte ușoare – dar poate la copii poate da forme grave sau poate fi chiar fatală.

Dimensiuna și gravitatea focarului din Noua Zeelandă este probabil alimentată de ceea ce unii medici pediatrici au numit un „deficit de imunitate” – atunci când oamenii nu dezvoltă imunitate față de alte virusuri sdin cauza restricțiilor impuse de COVID, cauzând o explozie a infecțiilor virale odată cu relaxările.

Noua Zeelandă a raportat aproape 1.000 de cazuri de RSV în ultimele cinci săptămâni, potrivit Institutului de Științe și Cercetări ale Mediului. Media obișnuită este de 1.743 pe parcursul întregului sezon de iarnă de 29 de săptămâni.

Australia se confruntă, de asemenea, cu o creștere, spitalele din Victoria fiind, de asemenea, afectate de rate neobișnuit de mari de infecții cu RSV.

Copiii americani ajung la urgențe din cauza virozelor

O creștere ieșită din comun a infecțiilor cu virusuri caracteristice iernii umple spitalele americane cu copii în mijlocul verii. Bolile includ răceli severe, difteria, care provoacă o tuse severă și virusul sincițial respirator sau RSV.

Creșterea îi îngrijorează deja pe medici pe măsură ce se apropie începerea anului școlar. Nu numai că așteaptă o răspândire mai mare a virozelor, de asemenea, anticipează o creștere a cazurilor de COVID în rândul elevilor mai tineri.

Virușii care circulă acum se răspândesc în cea mai mare parte prin picături respiratorii care sunt eliberate atunci când o persoană tușește sau strănută. Unele, precum virusul care cauzează boala gură-mânp-picior, trec de la persoană la persoană prin mâinile nespălate.

RSV poate fi deosebit de periculos la copiii mici și bebeluși, deoarece poate duce la pneumonie și bronșiolită, o inflamație a căilor respiratorii mici în plămâni.

“În mod normal, pur și simplu nu vezi infecții cu RSV în timpul verii deloc”, a spus dr. David Kimberlin, co-director al diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Universitatea din Alabama la Birmingham. Creșterea acestor infecții în iunie și iulie „a depășit cele mai grave ierni ale noastre în ceea ce privește spitalizarea cu RSV”, a spus el.

Care este situația în România?

Medicul pediatru Mihai Craiu a precizat într-o postare pe Facebook că se confruntă cu un număt mai mare de copii cu boli respiratorii față de lunile de iarnă și numărul cazurilor care ajung la urgențe a crescut.

”Este neobișnuit de mare numărul de copii cu boli respiratorii în acest moment. Mult mai mare decât in lunile de iarnă. În unele zile ale săptămânii trecute am avut mai multe urgențe la CPU INSMC decât în aceeași perioadă a anului 2019. Și de trei ori mai multe prezentări decât anul trecut pe vremea aceasta…”, a scris medicul.

Potrivit acestuia, ignorarea măsurilor de prevenție a răspândirii SARS-CoV-2 a creat un teren propice pentru răspândirea virozelor.

”Virusurile sunt principalii “vinovați” în această masivă scădere.MESAJ PRACTIC – indiferent de ce credeți despre pandemie vă rog să purtați masca în aglomerații și în interior. Și să vă spălați mâinile. Pentru că VSR (virusul sincițial respirator n.r) se transmite și prin mâini”, a concluzionat Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT