News

Creștere spectaculoasă a salariului minim în România. De când vor băga românii mai mulți bani în buzunar

Salariul minim în România va crește de la 1 octombrie la 3.300 de lei brut, iar salariul minim în construcții va ajunge la 4.500 de lei brut.
20.09.2023 | 19:38
Crestere spectaculoasa a salariului minim in Romania De cand vor baga romanii mai multi bani in buzunar
Creștere spectaculoasă a salariului minim în România. Foto - Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Guvernului s-au întâlnit de urgență cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor, astfel că s-a decis creșterea salariului minim brut de la 1 octombrie. Așadar, salariul va fi majorat cu 10% începând de luna viitoare, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei și de la 4.000 de lei la 4.500 de lei în construcții.

Creștere spectaculoasă a salariului minim în România

Cristian Vasilcoiu, fost consilier al Olguţei Vasilescu și secretar de stat în Ministerul Muncii, a fost cel care a dat vestea bună pentru români. ”Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în domeniul construcții salariul minim brut va fi de 4.500 de lei”, a scris Vasilcoiu pe Facebook. Românii așteaptă în continuare ca salariile să crească semnificativ, însă momentan trebuie să se mulțumească cu această majorare minimă. Totuși, Ministerul Muncii a anunțat că a fost pus în dezbatere publică proiectul de HG privind creșterea salariului minim brut garantat în plată.

”În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, a transmis Guvernul, conform RTV.

ADVERTISEMENT

Totodată, Guvernul României a propus ca ”salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023”.

În nota de fundamentare a documentului este specificat că în septembrie 2023 tariful orar este de 18.145 de lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore pe lună, iar din octombrie acesta va crește la 19.96 de lei. În România beneficiază de salariu minim 1.5 milioane de oameni, un procent de 28% din numărul total al salariaților activi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, numărul celor care au în realitate salariu minim pe economie este mult mai mic, pentru că mulți români lucrează la negru, în sensul că primesc în acte salariul minim pe economie, iar diferența în plic. ”De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi.

Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru”, mai este precizat în nota de fundamentare. Potrivit unui studiu recent, românii ar avea nevoie de cel puțin 4.000 de lei pe lună ca și o familie de două persoane, fără copil, pentru a supraviețui la limita subzistenței.

ADVERTISEMENT

Deși ziua în care majoritatea românilor vor ajunge liniștiți la astfel de venituri pare îndepărtată, Guvernul consideră că majorarea salariului minim pe economie va afecta ”comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă”.

ADVERTISEMENT