News

Creșterea puterii de cumpărare se vede și în achizițiile de titluri de stat, spune PSD. ”Românii au la dispoziție mai mulți bani pentru a face investiții”

Românii investesc sume-record în titlurile de stat Fidelis. Românii au mai mulți bani la dispoziție grație măsurilor guvernării PSD, spun social-democrații
23.04.2024 | 16:13
Cresterea puterii de cumparare se vede si in achizitiile de titluri de stat spune PSD Romanii au la dispozitie mai multi bani pentru a face investitii
Investițiile în titluri de stat, semn al creșterii puterii de cumpărare Sursa foto: economica.net
ADVERTISEMENT

România se numără între țările din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri ale producției industriale și a economiei. Acest lucru se resimte în bugetele românilor, care dispun de mai mulți bani pentru a face investiții personale sigure, cum sunt cele în titlurile de stat.

Creșterea puterii de cumpărare se vede și în achizițiile de titluri de stat, spune PSD

Acest lucru, spun social-democrații, a fost făcut posibil de măsurile implementate de guvernarea condusă de premierul Marcel Ciolacu, care a făcut din investițiile fără precedent motorul dezvoltării țării.

ADVERTISEMENT

„Puterea de cumpărare a românilor a crescut cu 7% comparând februarie 2024 și aceeași lună din 2023, efect direct al măsurilor PSD de plafonare a adaosului comercial pentru produsele de bază, și a prețului la energie și gaze.

Limitarea și chiar scăderea unor prețuri, le-a dat românilor posibilitatea de a-și reduce cheltuielile lunare și de a face unele economii.

ADVERTISEMENT

Iar economiile făcute de români ca urmare a măsurilor PSD se văd şi în vânzările de titluri de stat Fidelis, ajunse la ediția a 16-a.

Săptămâna trecută românii au investit în aceste instrumente de economisire o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, depozitele în lei ale populaţiei din bănci sunt la un maxim istoric. În februarie 2024 au ajuns la 223,5 miliarde lei, în creştere cu 21,9% faţă de februarie 2023.

Iar la Bursă, pe piața fondurilor mutuale, pe cea de criptomonede sau pe cea externă, sumele investite sunt într-o continuă creștere”, se arată într-un comunicat al social-democraților.

ADVERTISEMENT

România a depășit Ungaria în privința calității vieții

Creșterea nivelului de trai al românilor este confirmată și de datele Eurostat în ceea ce privește PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare. La acest indicator, România a ajuns la 78% din media UE, și a depășit Ungaria, care este la valoarea de 76%.

„Uitaţi de Austria. Trebuie să ajungem din urmă România! Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există“, a declarat Ákos Péter Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta, fost guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei, într-o analiză pentru Portfolio.hu.

„Creșterea puterii de cumpărare și implicit, a nivelului de trai al cetățenilor rămâne prioritate pentru guvernul PSD. Pentru a contribui la acest obiectiv, o componentă importantă este implementarea salariului minim european.

Introducerea  acestuia este un alt obiectiv asumat în programul de guvernare PSD, în care s-a precizat că până la 1 ianuarie 2025 niciun salariat cu normă întreagă nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar, respectiv 50% din salariul mediu net.

Premierul Marcel Ciolacu a stabilit deja cu angajatorii ca de la 1 iulie 2024 salariul minim brut să crească la 3.700 de lei, ceea ce va reprezenta 49% din salariul mediu pe economie, urmând ca de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să depășească 4.000 de lei, atingând astfel cota de 50% din salariul mediu net”, se mai arată în comunicatul PSD.

ADVERTISEMENT