News

Cristian Cioacă, discursul emoționant cu care i-a convins pe judecători să-l lase liber. Ce le-a spus despre relația cu fiul său

Cristian Cioacă i-a convins pe judecătorii de la Tribunalul Argeș să-l elibereze din penitenciar, după ce a ținut un discurs în care a vorbit despre experiența lui în închisoare.
25.08.2023 | 16:07
Cristian Cioaca discursul emotionant cu care ia convins pe judecatori sal lase liber Ce lea spus despre relatia cu fiul sau
Cristian Cioacă a fost pus în libertate la 16 ani de la dispariiția Elodiei Ghinescu / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Biz Brașov
ADVERTISEMENT

Tribunalul Argeș a decis să admită cererea de liberare condiționată a fostului polițist Cristian Cioacă, condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu. A fost pentru a doua oară când Cioacă a încercat să părăsească închisoarea, după mulți ani petrecuți în spatele gratiilor.

Cristian Cioacă, pus la zid de prima judecătoare, care i-a respins cererea

Cristian Cioacă a reușit să convingă magistrații să-l pună în libertate după ce a ținut un scurt discurs, în care a vorbit despre situația lui dar și despre faptul că a făcut tot ce este omenește posibil pentru a demonstra că s-a reabilitat.

ADVERTISEMENT

Declarația lui Cristian Cioacă a fost și o replică la poziția judecătoarei de fond, care i-a respins cererea de liberare condiționată, în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta a explicat, în motivare, că fostul polițist nu a adus suficiente dovezi că s-a îndreptat.

Mai grav, el nu a plătit niciun leu din despăgubirile stabilite de instanță către fiul său și rudele fostei soții, ceea ce reprezinte, în opinia acesteia, o dovadă de ”nepăsare atât față de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât și față de victimele colaterale (…) prin achitarea fie și parțială a despăgubirilor civile la care a fost obligat față de familia victimei (fiul minor al acesteia și al inculpatului), mamă, frate”.

ADVERTISEMENT

Avocata lui Cioacă spune că judecătoarea era în căutare de rating

La contestație, avocata lui Cioacă a criticat dur afirmațiile judecătoarei de fond, despre care a spus că ”iese și face speculații pe oportunitatea admiterii cererii de liberare condiționată, cu trimitere la circumstanțele personale ale clientului său, dar nu se abține să să facă propriile aprecieri, în sensul că are un comportament manifestat de-a lungul timpului ca printr-o poziție de sfidare”, se arată în încheierea de ședință.

Avocata lui Cioacă a mai explicat că aprecierile judecătorului de fond ”exced materiei”, pentru că acesta nu avea dreptul să judece condamnatul ”de la naștere”. În plus, aceasta a mai acuzat magistratul că l-a provocat pe Cioacă la declarații ”care să servească televiziunilor de rating”, încălcându-i acestuia dreptul la tăcere.

ADVERTISEMENT

Cioacă se întreabă ce poate să mai facă pentru a impresiona instanța

După pledoaria avocatului, ultimul cuvânt i-a aparținut lui Cristian Cioacă.

”Contestatorul condamnat, având ultimul cuvânt, arată că de când se știe a respectat autoritatea, normele de conviețuire socială. A depus toate eforturile, toată stăruința. În toată perioada în care a fost încarcerat nu a prestat muncă remunerată.

Se întreabă ce ar trebui să facă pentru ca instanța să își formeze convingerea că merită să fie liberat condiționat. Nu cunoaște, însă ar dori să știe. Solicită admiterea liberării condiționate”, se mai arată dosarul eliberării lui Cioacă.

ADVERTISEMENT

Fiul lui Cristian Cioacă a avut ”o evoluție și o creștere minunată”

În apărarea sa, fostul soț al Elodiei Ghinescu a adus documente de la ANAF pentru anii 2019 – 2022, din care reiese că nu a avut niciun venit, deci nu a avut posibilitatea să plătească despăgubirile stabilite de instanță, care se ridică la 380.000 de euro. În schimb, Cioacă a arătat că a păstrat legătura cu fiul său și al Elodiei, Patrick, care l-ar fi vizitat în penitenciar, în mod regulat.

”Judecătorul (de fond, n.r.) uită dovezile evidente și concluziile reținute în raportul transmis de către penitenciar că tocmai prima persoană menționată în victime la care judecătorul spune că le-a sfidat este copilul său, copil care absolvă liceul în condiții de excepție, copilul său care vine constant la vizite, copilul său care a avut o evoluție și o creștere minunată și s-a format ca un tânăr excepțional prin eforturile deosebite pe care clientul său le-a făcut chiar din penitenciar, dar și a familiei acestuia”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

De ce a fost eliberat fostul soț al Elodiei

Până la urmă, Cristian Cioacă a reușit să-i înduplece pe judecătorii de la Tribunalul Argeș, care au apreciat în mod pozitiv eforturile și buna conduită ale condamnatului, în timpul perioadei în care a fost încarcerat. Potrivit unui raport al conducerii închisorii, Cioacă a fost recompensat lunar, începând cu luna august 2017.

El a totalizat 712 zile câștigate prin muncă, obținând astfel o fracție mai mare de ¾ din pedeapsa de 16 ani și 8 luni, pe care o avea de executat.

”Pe parcursul celor mai bine de 10 ani (incluzând perioada de arest preventiv, n.r.) cât a fost izolat de societate, contestatorul a dovedit că are capacitatea de a se conforma normelor şi rigorilor mediului în care a fost plasat şi că a fost interesat să îşi însuşească reguli, valori şi deprinderi corecte astfel că acesta merită şansa de a fi redat comunităţii mai devreme pentru ca, sprijinit de membrii familiei, să se poată reintegra şi reabilita mai rapid”, au arătat judecătorii în motivare.

Ce se întâmplă cu despăgubirile pentru fiul și rudele Elodiei

Cât despre despăgubiri, magistrații au constatat că Cioacă are sechestru pe două imobile, și că partea civilă (fiul minor) nu a reclamat neîndeplinirea acestei obligații de către condamnat. În plus, judecătorii au considerat că cererea lui Cioacă poate fi judecată după legea penală mai favorabilă (vechiul cod penal), care nu prevedea, printre condițiile liberării condiționate, achitarea despăgubirilor.

”Ținând cont de toate aceste considerente şi având în vedere propunerea unanimă a membrilor comisiei organizate în cadrul Penitenciarului Mioveni, completul consideră că deţinerea în continuare a petentului condamnat nu mai este necesară, acesta dovedind că se poate reintegra în societate fără a mai constitui un pericol pentru ordinea publică”, au concluzionat judecătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: