News

Cristian Jura, omul care a propus amendarea Google România: “Un astfel de tag poate să provoace conflicte sociale!”

17.06.2020 | 22:28
Cristian Jura omul care a propus amendarea Google Romania Un astfel de tag poate sa provoace conflicte sociale
ADVERTISEMENT

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dispus miercuri o amendă de 10.000 de lei pentru Google România, după ce tag-ul pentru Catedrala Mântuirii Neamului a fost schimbat, în mai multe rânduri, în “Catedrala Prostirii Neamului” sau “Catedrala Șpăgarilor”.

Conform CNCD, Google România a tratat cu pasivitate acest caz și nu a informat Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului pe aplicația Google Maps, ceea ce reprezintă o faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

ADVERTISEMENT

Cristian Jura, membru al Colegiului Director al CNCD, omul care s-a autosesizat în acest caz, a vorbit pentru FANATIK.RO despre motivele care l-au făcut să propună amendarea Google România pentru lipsa de acțiune în această speță.

Amendă pentru Google România! Cristi Jura: “Să ne imaginăm ce ar însemna schimbarea unor astfel de tag-uri în SUA, în contextul mișcărilor de stradă”

“Eu apreciez compania Google pentru toate programele pe care le dezvoltă, inclusiv programele educaționale, dar consider că, la acest nivel, este inacceptabil să nu existe un minim control, un minim filtru în ceea ce privește tag-urile de pe google Maps.

ADVERTISEMENT

Un astfel de tag este foarte simplu de pus, este un instrument foarte ușor de folosit, dar în mâna unor persoane de rea credință ar putea să provoace conflicte sociale între comunități religioase, minorități etnice sau lingvistice.

Este un sistem universal și consider ca am identificat o breșa de securitate, o vulnerabilitate a acestui sistem. Să ne imaginăm ce ar însemna schimbarea unor astfel de tag-uri în SUA, în contextul mișcărilor de stradă, sau în Israel, sau India și Pakistan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici sistemul de raportare nu este accesibil. Cred ca ar trebui implementate niște sisteme de minim control”, a declarat Cristian Jura pentru FANATIK.RO.

De asemenea, Cristian Jura a explicat că amenda pentru Google România este doar un prim pas al instituției pe care o reprezintă în tentativa de a schimba modul în care sunt tratate astfel de situații. Astfel, CNCD a făcut deja o cerere la Google Irlanda pentru a primi datele userilor care au făcut astfel de modificări. Și aceștia ar putea fi amendați de CNCD.

ADVERTISEMENT

Decizia CNCD a fost adoptată cu unanimitate de voturi, iar Google România a fost obligată să publice un rezumat al acestei hotărâri, cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile”.

ADVERTISEMENT
Tags: