Institutul Oncologic din București se confruntă de 10 zile cu o criză a citostaticelor uzuale. Un grup de medici a semnalat situația printr-o notă adresată managementului. De vină ar fi numărul mare de pacienți preluați de la alte spitale din cauza pandemiei, dar și politica de achiziții a vechiului management. Președintele unei asociații de pacienți îl acuză și pe fostul ministru al Sănătății că ar fi ignorat situația timp de o lună jumătate.
Update, ora 18:00. Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a solicitat atât conducerii Institutului Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB), cât și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind aprovizionarea cu medicamente citostatice.
Potrivit acestuia, pe fondul unei organizări defectoase a procedurilor de achiziții centralizate, unitatea sanitară se confruntă cu discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.
„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție.
Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă.
Știrea Inițială, ora 18:22. Bolnavii de cancer tratați la la Institutul Oncologic din București au rămas de aproximativ 10 zile fără citostaticele uzuale, iar medicii se află în imposibilitatea de a administra terapiile. O parte dintre medicii și șefii de secții din spital avertizează, într-o notă internă în legătură cu “imposibilitatea actului medical corect”, relatează HotNews.ro.
În acest moment, la Institutul Oncologic “nu pot fi administrate serii de chimioterapie cu intenție curativă, paleativă și nici terapii de urgență (factori de creștere, acid zoledronic, acid ibandronic)”, atrag atenția medicii din spital. Ei cer “urgentarea aprovizionării cu cele necesare, pentru a nu atenta la siguranța pacienților noștri”.
Potrivit notei interne, problemele au început acum 10 zile. “Vă aducem la cunoștință lipsa citostaticelor uzuale din farmacia IOB de aproximativ 10 zile și imposibilitatea actului medical corect în consecință”, se arată în document.
Instututul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu București, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, este în prezent condus de medicul Bogdan Tănase, numit în funcție de fostul ministru Vlad Voiculescu în urmă cu o lună.
Anterior, Bogdan Tănase a ocupat funcția de director medical al Institutului Oncologic.
Actuala conducere a Institutului Oncologic spune că problema nu ține însă de Ministerul Sănătății, ci mai degrabă de fosta conducere a spitalului: “În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale. Cauzele sunt multiple.
În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați.
Politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale.”
Medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic, a declarat că situația s-ar putea rezolva până săptămâna viitoare: “Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment.
Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor.
Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există.”
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl învinovățește pentru situație și pe Vlad Voiculescu. Potrivit lui Cezar Irimia, fostul ministru al Sănătății știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic.
„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții.
Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte.
Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă.
Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că ‘managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții.
Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a acuzat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că a discutat miercuri seară cu managerul Institutului Oncologic, dr. Bogdan Tănase, iar joi are programată o discuție cu directoarea Direcției Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății.