News

Criza din Marea Rosie lovește economia mondială. O cale maritimă crucială devine un costisitor front pentru Occident

Conflictul din Marea Roșie are un impact asupra rutelor comerciale globale. Occidentul își consumă resurse militare uriașe în fața amenințărilor „la preț redus”
05.01.2024 | 17:47
Criza din Marea Rosie loveste economia mondiala O cale maritima cruciala devine un costisitor front pentru Occident
Occidentul este nevoit să consume arme costisitoare împotriva rebelilor houthi / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Confruntarea din Marea Roșie dintre rebelii houthi, susținuți de Iran, și Occident are un impact negativ asupra economiei mondiale. Rapoartele de luptă ale marinelor militare occidentale care operează în Marea Roșie în ultimele zile seamănă cu cele dintr-o zonă de război – rachete anti-navă doborâte, ambarcațiuni pline cu combatanți luptători scufundate, etc.

Atacuri crescânde

Dar acest conflict se desfășoară într-una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume, iar perturbarea rutelor comerciale globale are potențialul de a se răsfrânge în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Atacurile asupra transportului maritim comercial de către militanții houthi din Yemen au crescut în ultimele săptămâni, în urma războiului dintre Israel și Hamas, zeci de nave de marfă și petroliere fiind vizate sau întârziate ca urmare a luptelor.

În timp ce o coaliție condusă de SUA a fost desfășurată pentru a menține pacea în regiune, impactul conflictului în plină expansiune se resimte deja în mai multe sectoare. Și, având în vedere că Iranul a promis că se va asigura că eforturile sale de lungă durată de a exercita presiuni asupra Israelului vor continua, este probabil ca această criză să fie abia la început.

ADVERTISEMENT

Lovitură pentru afaceri

Strâmtoarea Bab el-Mandeb, situată între Djibouti și Yemen, a fost punctul central al atacurilor houthi asupra navelor. Trecerea îngustă marchează intrarea sudică în Marea Roșie – o cale navigabilă crucială între Europa și Asia, care face legătura cu Canalul Suez. Se estimează că între 12 și 15 % din comerțul mondial se desfășoară pe această rută, ceea ce reprezintă o parte considerabilă din tot traficul de containere, scrie Politico.

Atacurile i-au făcut pe operatori să întârzie transporturile sau să devieze navele în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa – adăugând până la două săptămâni la termenele de livrare și generând costuri suplimentare.

ADVERTISEMENT

Giganții maritimi, obligați la întreruperi

Compania maritimă internațională Mediterranean Shipping Company, compania germană de transport Hapag-Lloyd și compania daneză de containere Maersk se numără printre companiile care consideră în prezent că situația de securitate din Marea Roșie este prea periculoasă. Toate cele trei au anunțat la începutul acestei luni că își vor întrerupe complet tranzitul pe această cale navigabilă.

Este de așteptat ca acest lucru să determine creșterea prețurilor pentru consumatori în următoarele săptămâni. „A existat o volatilitate imediată a prețului petrolului și a prețurilor unora dintre celelalte mărfuri care tranzitează, dar este nevoie de o perioadă de timp pentru ca acest lucru să se reflecte în prețurile pe care le plătesc consumatorii”, a declarat Marco Forgione, director general al Institutului pentru Export și Comerț Internațional.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, prin canalul Suez tranzitează o multitudine de produse, de la whisky scoțian la îmbrăcăminte din India, Vietnam, Thailanda și Bangladesh. Impactul actual nu este comparabil cu blocajul de câteva zile al canalului Suez, în 2021  de către port containerul Ever Given, având în vedere că unele nave încă navighează pe calea navigabilă, potrivit experților.

O situație volatilă

Dar situația este, de asemenea, mult mai volatilă, a avertizat Forgione, argumentând că atacurile rebelilor houthi sunt o problemă „mult mai nuanțată și mai dificil de rezolvat” decât blocarea navei Ever Given. În același timp, comerțul mondial a fost deja restricționat de o secetă în Canalul Panama.

În cazul în care Iranul, care îi susține pe rebelii houthi și a desfășurat o navă de război în regiune, ar dori să continue să ridice miza, ar putea exercita presiuni asupra Strâmtorii Ormuz de pe propria coastă, o altă rută de tranzit cheie, ceea ce ar putea intensifica și mai mult întreruperile lanțului de aprovizionare.

„Iranul are brusc capacitatea de a închide sau cel puțin de a perturba cele mai importante două rute de transport maritim pentru Europa”, a declarat Tobias Borck, cercetător pentru securitatea în Orientul Mijlociu la Royal United Services Institute, un think tank cu sediul în Marea Britanie.

Griji pentru fluxul de energie

Marea Roșie este, de asemenea, o rută vitală pentru fluxul de energie – în fiecare an, prin strâmtoare trec petroliere care transportă între 8 și 10 % din petrolul mondial și până la 8 % din gazele naturale lichefiate. Gigantul energetic BP se numără printre cei care au fost nevoiți să evite această cale navigabilă, urmând în schimb să ocolească Capul Bunei Speranțe din Africa.

Potrivit analiștilor, acest lucru duce la creșterea costurilor de transport maritim, iar riscurile sporite ar putea duce la creșterea primelor de asigurare. Contractele futures pentru gaz au crescut cu 7% în decembrie, deoarece transportatorii și-au deviat flotele, iar comercianții se așteptau la prețuri mai mari pentru luna ianuarie, în timp ce cotația actuală a țițeiului Brent a crescut cu 2% la aflarea veștilor despre noi confruntări la începutul acestei săptămâni.

Noi sancțiuni împotriva Iranului

Există, de asemenea, îngrijorarea că rolul Iranului în alimentarea conflictului din regiune ar putea determina națiunile occidentale să ia din nou măsuri drastice împotriva exporturilor de energie ale acestei țări.

Potrivit lui Simone Tagliapietra, de la centrul de reflecție Bruegel din Bruxelles, în ultimele luni a existat un „efort cu adevărat deliberat” de relaxare a restricțiilor privind vânzarea petrolului iranian, care este destinat în mare parte Chinei și care a contribuit la scăderea prețurilor pe piața mondială.

O nouă confruntare ar putea duce la înăsprirea măsurilor de aplicare a legii împotriva Teheranului, agravând temerile legate de aprovizionare. Cu toate acestea, impactul economic direct al perturbărilor din Marea Roșie este compensat de forțele dezinflaționiste semnificative care acționează în economia europeană.

Ratele mai mari ale dobânzilor împing deja în jos cererea, nu în ultimul rând pentru bunurile importate din Asia. În întreaga Europă, impozitele sunt majorate pentru a închide deficitele bugetare excesive, reducând și mai mult cererea. Prețurile mai mari ale petrolului vor duce probabil la scăderea consumului – și vor crește probabilitatea unei recesiuni în cursul acestui an.

Replici foarte costisitoare

De când a început criza din Marea Roșie, navele militare din SUA, Marea Britanie și Franța au fost nevoite în repetate rânduri să deschidă focul împotriva rachetelor și a dronelor rebelilor houthi, Washingtonul conducând o coaliție pentru a asigura securitatea maritimă.

Confruntarea dintre houthi și marinele occidentale reflectă un nou tip de război care nu este sustenabil pe termen lung, militarii fiind nevoiți să desfășoare rachete forte scumpe pentru a doborî drone ieftine. „Compensarea costurilor nu este de partea noastră”, a declarat luna trecută un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării.

De exemplu, fregata franceză Languedoc a folosit luna trecută rachete sol-aer Aster 15, în valoare de 1 milion de euro, pentru a doborî drone de tip Shahed fabricate în Iran, probabil folosite de houthi, care costă cel mult 20 000 de euro, ceea ce creează un impact bugetar tot mai mare pentru cei care încearcă să mențină pacea.

Amenințări mari la preț redus

Criza din Marea Roșie arată că, cu rachete și drone lansate de la sol, grupurile ostile nu mai au nevoie de flote mari pentru a avea un impact militar pe mări, potrivit lui Maxence Brischoux, expert în geopolitică maritimă.

Pe ambele maluri ale Atlanticului, există o conștientizare tot mai mare a faptului că forțele armate occidentale vor trebui să își regândească achizițiile militare pentru a face față amenințărilor cu preț redus.

Acestea vor trebui să opereze în viitor o gamă mai largă de arme, care să includă sisteme de apărare antiaeriană ieftine și cu preț redus, în loc să se concentreze doar pe echipamente ultra-sofisticate și de înaltă performanță, spun experții – dar, deocamdată, sunt forțate să tragă cu unele dintre cele mai scumpe arme din arsenalele lor.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori