News

Israelul îl elimină pe numărul doi al grupării islamiste Hamas. Saleh al-Arouri, ucis cu o lovitură de dronă la Beirut

Saleh al-Arouri, vicepreședintele biroului politic al Hamas și numărul doi al grupării teroriste, eliminat cu o dronă la Beirut, în Liban
02.01.2024 | 20:53
Israelul il elimina pe numarul doi al gruparii islamiste Hamas Saleh alArouri ucis cu o lovitura de drona la Beirut
Gruparea islamistă Hamas a confirmat „martiriul” lui Saleh al-Arouri / Foto: captură video, YouTube
ADVERTISEMENT

Saleh al-Arouri, un reprezentant de rang înalt al grupării teroriste Hamas la Beirut, vicepreședintele biroului politic, a fost ucis marți după-amiază într-un atac cu dronă.

Șase membri Hamas, uciși în urma loviturii

Atacul a vizat a vizat birourile mișcării islamiste palestiniene, responsabilă pentru atacul terorist împotriva Israelului din 7 octombrie, în urma căruia au murit peste 1.140 de israelieni, majoritatea civili.

ADVERTISEMENT

Mai mulți alți membri Hamas ar fi fost eliminați în această operațiune țintită împotriva birourilor mișcării, considerată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.

În total, șase persoane au fost ucise, potrivit agenției oficiale de presă libaneze ANI. Se crede că celelalte victime ar fi gărzile sale de corp, care, ca și el, erau prezente în birourile Hamas din suburbia sudică a capitalei libaneze, un bastion al aliatului lor Hezbollah.

ADVERTISEMENT

Hamas confirmă „martiriul” lui Al-Arouri

Islamiștii au confirmat moartea sa într-un anunț transmis de mass-media grupării. „Martiriul vicepreședintelui biroului politic al Hamas, șeicul Saleh al-Arouri, într-un atac sionist la Beirut”, a anunțat canalul oficial al Hamas al-Aqsa TV.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat marți că asasinarea numărului doi al organizației sale într-un atac la Beirut, atribuit Israelului, nu va plia „rezistența”.

ADVERTISEMENT

„Asasinatele lașe comise de ocupantul sionist împotriva liderilor și simbolurilor poporului nostru palestinian în interiorul și în afara Palestinei nu vor reuși să frângă voința și rezistența poporului nostru și nici să împiedice continuarea rezistenței sale curajoase”, a declarat Ezzat al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas, într-un comunicat, scrie Le Figaro.

Saleh al-Arouri, o figură importantă a mișcării islamiste

În calitate de adjunct al lui Ismael Haniyeh, șeful aripii politice a Hamas, Saleh al-Arouri a fost un oficial important în cadrul mișcării islamiste palestiniene. Timp de mai mulți ani, el a fost responsabil de Cisiordania. De asemenea, era considerat „urechea” aripii militare a Hamas.

ADVERTISEMENT

De fapt, el a fost cel căruia principalul artizan al atentatului din 7 octombrie, Yahya Sinwar, i-a telefonat cu o jumătate de oră înainte pentru a-l avertiza în legătură cu operațiunea „Potopul Al Aqsa”, cerându-i în același timp să îl „alerteze” pe șeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, principalul aliat al Hamas în Liban.

Marți seara, premierul libanez a denunțat o „crimă israeliană”. De partea sa, Israelul, nu a comunicat nimic și este puțin probabil să comenteze – cel puțin pentru moment – eliminarea unuia dintre dușmanii săi.

Dușmanii Israelului, încă în viață

De mai bine de o lună, oficialii israelieni nu și-au ascuns dorința de a răzbuna cei 1.140 de morți în atacurile din 7 octombrie. În fruntea listei se află Yahya Sinwar, șeful Hamas în Gaza, și Mohamed Deif, prezentat în general ca fiind șeful Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, precum și Ismael Haniyeh și Khaled Meshaal, care locuiesc la Doha, în Qatar.

Nu este deloc surprinzător faptul că prima operațiune de răzbunare a Mossadului a avut loc în Liban. Țintirea lui Haniyeh sau Meshaal în Qatar ar duce la o criză diplomatică cu emiratul, de care Israelul are nevoie pentru a mediatiza eliberarea ostaticilor israelieni încă deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, lovirea Libanului, o țară cu suveranitate limitată în care armata israeliană se confruntă deja cu Hezbollah, prezintă puține riscuri pentru statul evreu.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în...
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în faţă cu chiuveta din bucătărie şi patul în pod
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut...
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut ordin de protecţie! Motivul din spatele scandalului uriaş
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Pleacă de la PRO TV după 30 de ani! A făcut-o când nimeni...
Pleacă de la PRO TV după 30 de ani! A făcut-o când nimeni nu se aștepta
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie