Saleh al-Arouri, un reprezentant de rang înalt al grupării teroriste Hamas la Beirut, vicepreședintele biroului politic, a fost ucis marți după-amiază într-un atac cu dronă.
Atacul a vizat a vizat birourile mișcării islamiste palestiniene, responsabilă pentru atacul terorist împotriva Israelului din 7 octombrie, în urma căruia au murit peste 1.140 de israelieni, majoritatea civili.
Mai mulți alți membri Hamas ar fi fost eliminați în această operațiune țintită împotriva birourilor mișcării, considerată organizație teroristă de către Statele Unite și Uniunea Europeană.
În total, șase persoane au fost ucise, potrivit agenției oficiale de presă libaneze ANI. Se crede că celelalte victime ar fi gărzile sale de corp, care, ca și el, erau prezente în birourile Hamas din suburbia sudică a capitalei libaneze, un bastion al aliatului lor Hezbollah.
Islamiștii au confirmat moartea sa într-un anunț transmis de mass-media grupării. „Martiriul vicepreședintelui biroului politic al Hamas, șeicul Saleh al-Arouri, într-un atac sionist la Beirut”, a anunțat canalul oficial al Hamas al-Aqsa TV.
Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat marți că asasinarea numărului doi al organizației sale într-un atac la Beirut, atribuit Israelului, nu va plia „rezistența”.
„Asasinatele lașe comise de ocupantul sionist împotriva liderilor și simbolurilor poporului nostru palestinian în interiorul și în afara Palestinei nu vor reuși să frângă voința și rezistența poporului nostru și nici să împiedice continuarea rezistenței sale curajoase”, a declarat Ezzat al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas, într-un comunicat, scrie Le Figaro.
În calitate de adjunct al lui Ismael Haniyeh, șeful aripii politice a Hamas, Saleh al-Arouri a fost un oficial important în cadrul mișcării islamiste palestiniene. Timp de mai mulți ani, el a fost responsabil de Cisiordania. De asemenea, era considerat „urechea” aripii militare a Hamas.
De fapt, el a fost cel căruia principalul artizan al atentatului din 7 octombrie, Yahya Sinwar, i-a telefonat cu o jumătate de oră înainte pentru a-l avertiza în legătură cu operațiunea „Potopul Al Aqsa”, cerându-i în același timp să îl „alerteze” pe șeicul Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, principalul aliat al Hamas în Liban.
Marți seara, premierul libanez a denunțat o „crimă israeliană”. De partea sa, Israelul, nu a comunicat nimic și este puțin probabil să comenteze – cel puțin pentru moment – eliminarea unuia dintre dușmanii săi.
De mai bine de o lună, oficialii israelieni nu și-au ascuns dorința de a răzbuna cei 1.140 de morți în atacurile din 7 octombrie. În fruntea listei se află Yahya Sinwar, șeful Hamas în Gaza, și Mohamed Deif, prezentat în general ca fiind șeful Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, precum și Ismael Haniyeh și Khaled Meshaal, care locuiesc la Doha, în Qatar.
Nu este deloc surprinzător faptul că prima operațiune de răzbunare a Mossadului a avut loc în Liban. Țintirea lui Haniyeh sau Meshaal în Qatar ar duce la o criză diplomatică cu emiratul, de care Israelul are nevoie pentru a mediatiza eliberarea ostaticilor israelieni încă deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.
Pe de altă parte, lovirea Libanului, o țară cu suveranitate limitată în care armata israeliană se confruntă deja cu Hezbollah, prezintă puține riscuri pentru statul evreu.