News

Israelul negociază cu Congo mutarea palestinienilor din Gaza în Africa – presa israeliană

Publicația israeliană Zman Yisrael scrie că oficiali de la Tel Aviv ar negocia cu Congo mutarea palestinienilor din Fâșia Gaza în țara africană.
03.01.2024 | 16:53
Israelul negociaza cu Congo mutarea palestinienilor din Gaza in Africa  presa israeliana
Guvernul lui Benjamin Netanyahu ar negocia deportarea palestinienilor în Africa/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oficiali israelieni au afirmat, pentru Zman Yisrael, că negocieri pentru mutarea arabilor din Fâșia Gaza se poartă atât cu Congo, cât și cu alte țări africane care ar fi dispuse să-i primească pe palestinieni, transmite News.ro.

Congo ar fi dispus să primească migranţi, iar noi suntem în negocieri şi cu alţii”, a declarat marţi o sursă „bine informată” din cadrul guvernului israelian. Subiectul mutării palestinienilor din Gaza a fot deja evocat public de oficiali ai statului evreu.

ADVERTISEMENT

Statele Unite au condamnat deja declaraţiile a doi miniştri de extremă dreapta – Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir – care s-au pronunțat pentru strămutarea arabilor palestinieni, prin încurajarea plecărilor „voluntare”.

Această retorică este incendiară şi iresponsabilă”, a denunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, care a spus că poziția SUA este „clară, coerentă şi fără echivoc”, anume că „Gaza este un pământ palestinian şi va rămâne un pământ palestinian, fără controlul Hamas şi al terorismului”.

ADVERTISEMENT

Însă ideea golirii Fâșiei Gaza de către palestinieni a fost enunțată prima dată chiar din interiorul partidului Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, de către Gila Gamliel, ministrul israelian al Informațiilor, care a spus că și după război va exista riscul unor atacuri asupra Israelului care să pornească din Fâșia Gaza, în caz că nu se va recurge la „o emigrație umanitară”.

În loc să se aloce bani în vederea unei reconstrucţii a Fâşiei Gaza sau unei UNRWA în faliment, comunitatea internaţională poate contribui la costurile mutării, ajutând astfel populaţia din Gaza să-şi construiască o nouă viaţă în noua sa ţară gazdă”, declara Gila Gamliel penru The Jerusalem Post.

ADVERTISEMENT

Declarațiile din ultimele zile ale miniştrilor israelieni Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir fac referire la „încurajarea emigrației”, care ar trebui să fie voluntară. „Vom face ceea ce este bine pentru statul Israel: încurajarea emigraţiei a sute de mii de oameni din Gaza le va permite rezidenţilor (israelieni) să revină la casele lor (la frontiera cu Gaza – n. red. AFP) şi să trăiască în siguranţă, protejându-ne în acelaşi timp soldaţii”, a scris oficialul în reţeaua X,  informează Agerpres.

Susţinătorii unei astfel de soluţii umanitare înţeleg că o ţară mică, cum este a noastră, nu îşi poate permite o realitate în care la doar patru minute de localităţile noastre există un focar de ură şi teroare, unde două milioane de oameni se trezesc în fiecare dimineaţă cu dorinţa de a distruge statul Israel”, a spus, la rândul său, Bezalel Smotrich, șeful partidului Sionismul Religios.

ADVERTISEMENT

Convențiile de la Geneva interzic explicit expulzarea populațiilor din teritoriile în care trăiesc, iar Curtea Penală Internațională consideră deportările în masă sau transferul forțat al populațiilor drept o crimă împotriva umanității.

ADVERTISEMENT