Fotbal intern

Cronica primului derby al anului, CFR – FCSB 1-0. Dan Petrescu și fotbalul de la „Ana Aslan” fac diferența!

02.02.2020 | 22:37
Cronica primului derby al anului CFR  FCSB 10 Dan Petrescu si fotbalul de la Ana Aslan fac diferenta
ADVERTISEMENT

CFR și FCSB, campioana și vicecampioana ultimelor două ediții de campionat, s-au întâlnit în Gruia și pentru derby-ul primei etape din 2020. Despărțite de 5 puncte în această iarnă, cu roș-albaștrii având un meci în minus, cele două echipe au încercat să scape de „X”-ul de pe afișul ultimilor ani. Și au reușit! Asta e vestea bună de la Cluj!


  • (P) Cota BETANO pentru FC Voluntari – FCSB: 1,30 este cota pentru ”peste 1,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT

Cronica primului derby al anului 2020, CFR – FCSB 1-0. Dan Petrescu, defensivă cu medie de 30,5 ani!

Dan Petrescu nu părea deloc deranjat de încă o remiză la ce baricade a pregătit în dimineața partidei, cu Andrei Burcă fundaș dreapta. După accidentarea lui Susic, „Bursucul” nu a avut încredere în Denis Ciobotariu pentru acel post, adus și ca U21. Astfel că Petrescu a mers, ca de obicei, pe mâna veteranilor.

A construit o defensivă cu o medie de vârstă de 30,5 de ani, cu Burcă (26), Vinicius (35), Boli (28) și Camora (33). În fața unei formații a FCSB-ului plină de tinerețe, cu Man, Coman și Moruțan aruncați în coastele veteranilor lui Petrescu. Plus recuperarea din ultimele zile a căpitanului Florin Tănase.

ADVERTISEMENT

Clujenii cer penalty la prima fază în careul advers, apoi, în minutul 6, pe o fază construită la un corner, Djokovic rașchetează deschiderea scorului. Replica lui Florinel Coman vine peste câteva zeci de secunde, dar zidul lui Arlauskis e bine pus. Racheta lui Bordeianu din minutul 13 precede precipitarea lui Costache din 10 metri, care-i pasează lui Bălgrădean.

După 20 de minute, Vintilă l-a urcat pe Moruțan și l-a coborât pe Tănase. Schimbarea de locuri echilibrează puțin FCSB-ul

Moruțan ajunge surprinzător de aproape de Arlauskis în minutul 18, apoi Costache îi păcălește pe Crețu și pe Bălgrădean, dar lovitura sa de cap nu prinde poarta. Jocul echipei lui Vintilă suferă, iar mingea ajunge greu la tripleta din față.

ADVERTISEMENT

Iar prima mutare tactică pe care o face acesta este urcarea lui Moruțan în spatele lui Man și Coman, în locul lui Tănase, care vine inter lângă Nedelcu. E nevoie de mai multă contondență în zona aceea de mijloc, iar Tănase e mai dispus la tăvăleală. Se joacă mult în zona de mijloc, dar mai scapă și câte o ocazie, cum au fost cea a lui Coman din minutul 33 sau a lui Vinicius de la faza imediat următoare.

Toți se tem de toți! Nimeni nu vrea să piardă, nimeni nu vrea să câștige!

Se aud scrâșnetele de luptă din teren, duelul este fizic total, sârbul Planic mai are puțin și se ia de gât cu fratele croat Djokovic, dar totul se termină la cererea lui Istvan Kovacs cu o îmbrățișare ex-iugoslavă. O primă repriză în care toți se tem de toți. Nu se dă nimic azi, dar frica (sau respectul) domină peste Gruia.

ADVERTISEMENT

Vedem altceva după pauză? Speranța moare ultima, dar… Intră Olaru în locul lui Momcilovici, iar Oaidă e nevoit să se aplece mai mult în banda stângă. Nu e totuși fundaș stânga clasic, se încearcă mai mult un sistem cu trei stoperi, pentru că Nedelcu coboară între Cristea și Planic, cum s-a mai exersat și în Spania.

Dan Petrescu și fotbalul lui drag de la „Ana Aslan”: iese Itu (20 de ani), intră Hoban (37 de ani)

Dan Petrescu nu schimbă nimic. El e mulțumit și probabil așteaptă să vadă cum funcționează noua găselniță a adversarului. Iar Petrescu face ce știe și ce-i place. Îl scoate pe Itu (20 de ani) și-l bagă pe „tac-su” Hoban (37 de ani)! Vrea să aibă controlul total, grație experienței alor săi.

FCSB așteaptă ceva de la mânji. Moruțan nu mai are destul oxigen pentru șutul din minutul 61, după o așezare bună a lui Florinel. Dar roadele gândirii lui Petrescu par să se vadă. CFR ține FCSB-ul în propria jumătate și pândește greșeala.

Iar aceasta vine în minutul 77, când Planic ia roșu, după o neglijență în colaborare cu Nedelcu. Kovacs nu ezită, Deac bate în zid, dar matusalemicul Paulo Vinicius face diferența cu un șut de „regista”. Da, la 35 de ani, așa cum îi place lui Petrescu!

Această victorie e în primul rând meritul lui Petrescu. Știe să-și aleagă oamenii, știe ce să le transmită, știe să-i încarce, știe să câștige meciuri și trofee! Ce mai contează cum joacă echipa dacă CFR ia titlu după titlu!

ADVERTISEMENT