Sport

Csaba Asztalos, președintele CNCD, reacționează după interzicerea nevaccinaților pe stadioane: “Așa ceva nu poate avea aplicabilitate”

„O Ordonanță de Urgență se poate constitui, în multe privințe, puterii legislative, dar nu poate să reglementeze lucruri care țin de exercitarea drepturilor și libertăţilor omului”, a declarat șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
01.10.2021 | 08:45
Csaba Asztalos presedintele CNCD reactioneaza dupa interzicerea nevaccinatilor pe stadioane Asa ceva nu poate avea aplicabilitate
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, Guvernul a făcut cunoscute modalitățile în care se poate permite accesul persoanelor în tribune, la diferitele evenimente sportive, în funcție de rata de incidență COVID.

Dacă incidența depășește 6 la mia de locuitori nu este permis accesul publicului mixt (trecuți prin boală sau cu test negativ), ci doar al persoanelor vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar competiția se poate desfășura la capacitatea maximă a arenei”, a anunțat gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, afirmă că decizia „nu respectă drepturile fundamentale ale omului, care trebuie obligatoriu reglementate prin intermediul unei legi în Parlament”.

Doar Parlamentul are dreptul sa adopte legi

Acesta a detaliat: „discutăm despre accesul la un eveniment sportiv care se ține în spațiu public. Constituția este foarte clară când delimitează ceea ce trebuie să însemne o lege, ceea ce poate să facă o Ordonanță de Urgență sau o altă hotărâre de Guvern”.

ADVERTISEMENT

Pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Asztalos a explicat pentru gsp.ro: „Ordonanța de Urgență este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.

Acest tip de act normativ constituie o formă prin care puterii executive din România (guvernului) i se atribuie drept legislativ, în speță acela de a da legi, pe care în mod normal doar Parlamentul are dreptul sa le adopte.

ADVERTISEMENT

Ordonanţele de Urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

La noi s-ar putea introduce obligativitatea Certificatului verde

Președintele CNCD a reamintit că, la începutul săptămânii, „o instanță din România a anulat efectele produse de hotărârea de a introduce Certificatul verde. E vorba despre o decizie a Curții de Apel Cluj.

ADVERTISEMENT

Un act devine lege doar dacă este votat de Parlament. Așa cum, de exemplu, s-a făcut în Franța și în Italia. În Italia s-a introdus obligativitatea ca toți cei din sistemul public să aibă Certificat verde, în caz contrar li se suspendă contractul de muncă.

Și nu doar în sistemul public, ci și angajatorii din privat pot proceda la fel. Însă chiar și o astfel de lege, votată de Parlament, poate fi atacată, dar doar la Curtea Constituțională.

Cred că la noi s-ar putea introduce obligativitatea Certificatului verde, adică să dai posibilitatea și celor nevaccinați, dacă au trecut prin boală sau au test negativ, să aibă aceleași drepturi.

Asta, da, s-ar putea să fie o soluție, dar discuția vaccinații da, nevaccinații nu e cu totul altceva și mi-e foarte greu să cred că ar putea să aibă aplicabilitate”.

Incidența în Craiova este 6,22

Primul meci cu priză la public care va avea loc după această decizie a Guvernului este cel dintre FC U Craiova 1948 și CS Universitatea Craiova, programat duminică, de la ora 21.00. azi, orașul a intrat într-un nou scenariu de restricţii după ce a incidenţa a ajuns la 6,22.

În scenariul actual, Craiova ar intra în carantină de weekend, cu interzicerea deplasării după ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu unele excepţii, pentru nevaccinaţi sau cei netestați.

Clubul organizator a reacționat prin vocea președintelui Marcel Pușcaș: „Spun că este discriminare accesul pe stadion doar pentru vaccinați deoarece noi avem suporteri și vaccinați, și nevaccinați. Rata de vaccinare la nivel național nu depășește 30 la sută”.

La rândul ei, Peluza Sud, galeria care o susține echipa antrenată de Adrian Mutu, este de aceeași părere: „Nu ne vom prezenta pe niciun stadion pe care se va îngrădi libertatea unei persoane pe baza vaccinului. Conform mai multor articole din Constituție considerăm abuziv, discriminatoriu și neconstituțional îngrădirea accesului pe stadion, leagăn al libertății, unor persoane care au dreptul de a decide dacă vor sau nu să se vaccineze”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PENSIONARI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre...
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1