News

Cseke Attila, despre testarea elevilor prin salivă: “Nu este un act medical”. Ce spune despre bugetul Ministerului Sănătății

Cseke Attila, Ministrul demis al Sănătății, a discutat miercuri, la Digi24, despre testele elevilor prin salivă, declarând: "nu este un act medical, poate să le facă oricine".
17.11.2021 | 22:25
Cseke Attila despre testarea elevilor prin saliva Nu este un act medical Ce spune despre bugetul Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

În urmă cu doar câteva zile Ministrul Educației a explicat cum se va desfășura testarea elevilor, iar acest subiect a ridicat o serie de controverse în rândul membrilor din sistemul educațional.

Attila a explicat în urmă cu câteva zile că situația spitalelor din România este în continuare una foarte severă, nefiind încă locuri libere la ATI.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila, despre testarea elevilor: “Nu este un act medical”

În primul rând și eu îmi permit și dacă se supără cineva se va supăra pe Ministrul interimar al Sănătății.

Legat de introducerea acestor teste de salivă, am văzut de-a lungul timpului, foarte mulți participanți în domeniul educațional, fie că vorbim de pedagogi, elevi, părinți s-au exprimat și a fost o presiune publică legat de necesitatea de a testa cu teste de salivă.

ADVERTISEMENT

În urma acestei discuții, Ministerul Educației a decis introducerea acestor teste de salivă. Noi, Ministerul Sănătății, suntem un minister de suport la această treabă.

Testul de salivă nu este un act medical, nu produce niciun efect medical sau juridic, poate fi făcut de către oricine. Chiar dacă este pozitiv el trebuie validat printr-un test PCR sau un test rapid antigen.

ADVERTISEMENT

Este o metodă de screening, de prevenție care îți poate arăta o anumită situație care trebuie confirmată. Dacă nu este un act medical…am spus că este la dispoziția sistemului educațional cum face această aplicare.

Nu există nicio restricție juridică să se facă de către părinți, de exemplu, este treaba Ministerului să organizeze acest lucru. Dacă se decide ca pedagogii să le facă, la fel.

ADVERTISEMENT

Haideți să fim sinceri, nici în perioada regimului comunist când aveam în fiecare școală un medic sau un asistent nu am fi putut acoperi.

Astăzi nu suntem în această situație, rețeaua este mult mai restrânsă. Dacă ai un medic și un asistent, ei nu pot testa dimineața 400 de elevi”, a declarat Cseke Attila la Digi24.

Ministrul Sănătății avertizează: “Nu avem fonduri pentru salariul din decembrie”

Avem câteva chestiuni care sunt de o urgență importantă pentru care ne trebuie un Guvern cu puteri depline, să facem rectificare bugetară. Unele lucruri le-am rezolvat din Fondul de Rezervă, altele nu le putem rezolva.

Eu cred că se va găsi această soluție, pe partea de buget a Ministerului Sănătății, ceea ce finanțăm noi, cheltuieli de personal, avem 74.000 de angajați care trebuie să primească salarii.

Pentru luna decembrie, înseamnă salariu pentru munca desfășurată în noiembrie nu avem alocată această sumă, soluții se pot găsi, am înțeles de la MF că se rezolvă.

Încă nu am depășit o limită în care am intra la 15 decembrie în incapacitate de plată a salariilor, dar trebuie să fim preventivi, pentru a nu ajunge în această situație.

Avem 10-12 zile în care să găsim o soluție din punct de vedere juridic, se lucrează la acest lucru sau de o rectificare bugetară pentru a plăti salariile la 15 decembrie.

 

ADVERTISEMENT