News

Cseke Attila, veste îngrijorătoare: “Fiecare societate trebuie să aleagă cum se va imuniza, prin vaccin sau boală”

Cseke Attila, Ministrul interimar al Sănătății, a oferit joi la Digi24 o veste îngrijorătoare, declarând: "va trebui să alegem cum ne vom imuniza, prin vaccin sau prin boală"
07.10.2021 | 22:01
Cseke Attila veste ingrijoratoare Fiecare societate trebuie sa aleaga cum se va imuniza prin vaccin sau boala
ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, ministrul a declarat că România va ajunge la 20.000 de cazuri de noi infectări pe zi la vârful valului patru.

Attila a declarat zilele trecute că va organiza o dezbatere publică despre introducerea obligativității vaccinării sau testării pentru cadrele medicale.

ADVERTISEMENT

Cseke Attila: “Societatea trebuie să aleagă cum vrea să se imunizeze, prin vaccin sau boală”

“Nu știm de pe o zi pe alta ce se întâmplă, poate vom avea o situație în care este nevoie de o hotărâre de Guvern și atunci degeaba ne scărpinăm după ureche că nu avem această soluție legislativă.

A trecut un moment politic democratic, de săptămâna viitoare trebuie să ne așezăm și să găsim o soluție.

ADVERTISEMENT

Mulțumim Ungariei pentru propunerea de ajutor, partea tehnică referitor la ce ne poate ajuta Ungaria și ce avem nevoie noi sunt la nivel de discuții între specialiști.

Acest mecanism bilateral a mai fost folosit și de către alții. Germania a oferit paturi pentru Italia și Franța în momentul în care aceste două țări au fost într-o situație gravă, se întâmplă la țări mult mai dezvoltate decât noi.

ADVERTISEMENT

Și noi i-am ajutat pe greci cu pompieri, am trimis echipament medical în Slovacia când aveau probleme, nu este nimic rușinos în a cere sprijin când este nevoie. Acum trei zile eram la 1480 de paturi, acum suntem la 1582, parcă, asta înseamnă că în fiecare zi găsim soluții.

Aceste cazuri care sunt triste (n. red. de tineri internați în secțiile ATI) ar trebui să ne trezească. Oricât de tineri am fi și de bine cu condiția fizică, virusul nu te alege după vârstă, statut social sau alte criterii, iar acest virus este ucigaș.

ADVERTISEMENT

Am avut aproape 1.000 de decese în trei zile, suntem într-o criză în care cu toții trebuie să ne protejăm.

Prima provocare a Ministerului Sănătății este cea legată de paturile ATI și a doua este legată de necesarul de medicamente. Acestea sunt măsurile pe care Ministerul trebuie să le ia zilnic împreună cu DSU. 

Am decis de-a lungul timpului că încă o situație de lockdown, cum am avut, nu numai că economic nu este fezabil, dar nu ne ajută nici din punctul de vedere al climatului societății. Noi trebuie să dăm acest mesaj că lucrurile merg mai departe, iar că cei care sunt vaccinați au anumite facilități.

În occident se cere acest certificat digital, aceasta este realitatea, oriunde intri. Medicii sunt vaccinați, profesorii sunt vaccinați, iar noi încă dezbatem dacă este bine sau nu la anumite categorii să testăm.

De exemplu, proiectul cu testarea medicilor nu îl mai putem propune, deoarece este un Guvern minoritar. Trebuie să conștientizăm că suntem în Europa.

De aceea Germania, Danemarca și Portugalia sunt în situațiile în care sunt, pentru că au avut o anumită responsabilitate. Noi am avut o atitudine responsabilă mai redusă.

Sunt două posibilități pe care le spun unii specialiști fiecare societate trebuie să se imunizeze într-un anumit fel, ori prin vaccinare, ori prin boală.

Unii au ales să se vaccineze, noi dacă vom alege cealaltă variantă va fi mai greu, vom trece mai greu, iar unii nu vor mai reuși să treacă prin asta, a declarat Cseke Attila la Digi24.

ADVERTISEMENT