News

CTP explică neintroducerea certificatului verde în biserici: Oamenii pleacă de acolo cu iluzia că Dumnezeu le va da sănătate

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a avut un comentariu caracteristic pe tema neintroducerii certificatului verde în biserici. Acesta este de acord cu guvernanții și explică de ce.
04.12.2021 | 10:01
CTP explica neintroducerea certificatului verde in biserici Oamenii pleaca de acolo cu iluzia ca Dumnezeu le va da sanatate
Ce crede CTP despre neintroducerea certificatului verde în biserici. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vineri seara, Cristian Tudor Popescu a comentat cererea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) către autorități de a nu introduce certificatul verde Covid-19 pentru accesul credincioșilor în lăcașurile de cult.

Reamintim că în această săptămână reprezentanții Guvernului s-au întâlnit cu cei ai cultelor, iar una dintre concluziile întâlnirii a fost că autorităţile nu vor introduce certificatul verde la accesul în bisericile din România.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, CTP nu critică decizia, ba dimpotrivă, este de acord cu ea. Gazetarul spune că, într-o țară ca România, unde ”sunt atâția oameni care mai degrabă cred în biserică decât în gândirea științifică, rațională, este o hotărâre judicioasă”.

Ce crede CTP despre neintroducerea certificatului verde în biserici

CTP declară că poziţia bisericii în această chestiune i se pare corectă, dat fiind faptul că oamenii care merg acolo ”se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu răul din viața lor”.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul consideră că poporul român preferă biserica, majoritatea cetățenilor fiind mai puțin interesaţi de argumentele ştiinţei, şi astfel este normal să nu le fie condiţionată intrarea în lăcaşurile de cult de un certificat verde.

”Sunt de acord, mi se pare corectă această prevedere, ca să nu se ceară certificat verde la biserică. E corect. De ce? Pentru că, într-adevăr, așa cum spune comunicatul Patriarhiei, oamenii care se duc la biserică au nevoie acolo, în spațiul acela, întâlnindu-se mai mulți, și ascultând slujba, oamenii aceia se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu depresia, luptă cu nenorocirile, cu răul din viața lor, mai eficient decât aș putea s-o fac eu, încercând să le explic ceva. Eu, care nu sunt credincios”, a spus CTP la Digi24.

ADVERTISEMENT

”Eu înțeleg asta, pentru că sunt oameni, de pildă sunt pensionari, bătrâni, bolnavi care sunt acum asaltați de prețuri, prețurile la energie, prețuri la mâncare, de moarte, de boală, de tot răul ăsta…

Pentru oamenii aceștia – după cum vedeți dragostea de știință a acestui popor, și de gândire științifică -, soluția pentru ei este asta, se duc la biserică. Și eu înțeleg acest lucru”, adaugă gazetarul.

ADVERTISEMENT

CTP: Oamenii pleacă din biserici cu iluzia că Dumnezeu le va da sănătate, va ieftini curentul

Gazetarul mai spune, cu o oarecare doză de ironie, că mulți dintre enoriași pleacă de la biserici cu iluzia că ”Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul”.

”Ei pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe. Se uită la hainele alea ale preotului, aud vocile cântând, văd cărțile alea groase, interiorul bisericii… Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul.

Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Nu? Livrează așa ceva biserica”, a mai spus CTP la postul de știri.

ADVERTISEMENT