News

CTP, despre Alexandru Ioan Cuza: „N-ar fi considerat astăzi bun român. Ar fi acuzat că s-a vândut «Bruselului»”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că fostul domnitor Alexandru Ioan Cuza ar fi fost acuzat „că e un urâtor de BOR”.
24.01.2024 | 21:40
CTP despre Alexandru Ioan Cuza Nar fi considerat astazi bun roman Ar fi acuzat ca sa vandut Bruselului
CTP, despre Alexandru Ioan Cuza: „N-ar fi considerat astăzi bun român”. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre cum consideră el că ar fi fost văzut, în anul 2024, fostul domnitor Alexandru Ioan Cuza, în contextul marcării Zilei Unirii Pincipatelor Române.

Gazetarul CTP, despre Alexandru Ioan Cuza: „Ar fi fost acuzat că e un urâtor de BOR”

În peisajul politic din ziua de azi, Ioan Cuza nu ar fi fost considerat drept „un bun român”, potrivit gazetarului. CTP crede că fostul domnitor ar fi fost acuzat că nu are origini românești, având în vedere că mama lui venea din familia fanariotă greco-italiană Cozadini.

ADVERTISEMENT

Cristian Tudor Popescu a amintit de România anului 1859. „O pană îngustă de pământ, și aceea crăpată în două, curbată parcă sub presiunea plăcilor tectonice a trei imperii: la Vest Austria, la Sud Otomanii, la Est Rusia. Existența încăpățânată a penei era posibilă pentru că împăratul, sultanul și țarul se războiau cu îndârjire între ei.

Așa a ridicat capul, între cele trei coroane strivitoare, un domnitor român ales de popor, după un veac și jumătate de domnii poruncite de Înalta Poartă sau de muscali”.

ADVERTISEMENT

Însă, gazetarul consideră că Alexandru Ioan Cuza ar fi fost criticat din cauza originilor sale, ba chiar ar fi fost acuzat că urăște Biserica Ortodoxă Română (BOR) și ar fi fost văzut drept un „anticreștin”.

„Asta s-ar fi numit acum «teroarea DNA»”

Jurnalistul oferă argumente, amintind că a luat pământurile mănăstirilor ortodoxe și le-a trecut în proprietatea statului, iar apoi le-a vândut țăranilor. Ioan Cuza ar fi fost criticat de oamenii politici și pentru impozitul de 10% plătit de biserici și mănăstiri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în stilul său caracteristic, CTP spune că dacă ar fi trăit în această perioadă, Alexandru Ioan Cuza ar fi fost acuzat că s-a vândut „Bruselului”. Ar fi blamat inclusiv pentru studiile pe care le-a urmat la Paris.

„Iar el s-a vândut «Bruselului». Toate reformele lui Cuza nu sunt altceva decât o aliniere la „UE”, la Occident. N-ar fi de mirare, deoarece știm că și-a făcut studiile, inclusiv liceul, la Paris, fiind racolat de „agenturi” și trimis în Principate ca să distrugă tradițiile și orânduielile strămoșești.

ADVERTISEMENT

Codul Civil, adoptat în 1864, și rămas în vigoare până în 2011 (!), a avut ca model Codul Civil al lui Napoleon din 1804, cel italian, legi franțuzești și belgiene. Codul Penal din 1865 e o sinteză a Codurilor Franței și Prusiei. În el este introdusă în premieră infracțiunea de corupție (precum și abuzul în serviciu și traficul de influență), aspru pedepsită cu închisoare, amenzi mari, interzicerea pe viață de a mai ocupa funcții publice, anularea pensiei. Judecătorii dovediți corupți puteau primi, pe lângă cele de mai sus, închisoare pe viață. Asta s-ar fi numit acum «teroarea DNA», care distruge capitalul și oamenii de afaceri români, ca să vină străinii în locul lor”, a scris gazetarul Cristian Tudor Popescu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce...
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele