News

CTP, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO: ”Tot atâtea șanse cât Firea la Capitală”

Anunțul președintelui Klaus Iohannis a suscitat diverse reacții. Cristian Tudor Popescu a ironizat intenția președintelui pe care a comparat-o cu demersul Gabrielei Firea
12.03.2024 | 22:41
CTP despre candidatura lui Klaus Iohannis la sefia NATO Tot atatea sanse cat Firea la Capitala
Cristian Tudor Popescu. ironic după anunțul lui Iohannis Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat marți candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, în contextul în care mandatul actualului lider al Alianței, Jens Stoltenberg, expiră în octombrie.

CTP, despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO

Unul dintre cei care au reacționat ironic după anunțul președintelui a fost gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP), într-o postare pe contul de Facebook.

ADVERTISEMENT

”Iohannis se autopropune ‘în forță’ la șefia NATO, așa cum Firea se autopropune ‘în forță’ ca candidată PSD la Primăria Capitalei. Cu tot atâtea șanse de câștig”, a scris CTP.

Klaus Iohannis și-a motivat demersul, declarând că este o ”aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări”.

ADVERTISEMENT

Mark Rutte, favoritul celor mai puternici dintre aliați

Anunțul lui Iohannis îl va opune premierului olandez demisionar Mark Rutte, care este considerat favorit pentru a-l înlocui pe Stoltenberg și care are sprijinul tacit al majorității țărilor membre.

Statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – doresc ca unul dintre cei mai importanți oficiali ai lor să obțină postul, în timp ce Turcia și Ungaria și-au exprimat rezerve față de Rutte.

ADVERTISEMENT

Acestea ar putea dori să obțină concesii din partea altor țări în schimbul sprijinului lor, așa cum au făcut înainte de a accepta aderarea Suediei la NATO. Niciunul dintre ei nu a propus un candidat alternativ.

Președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO ar fi trebuit să numească un succesor al lui Stoltenberg atunci când s-au întâlnit în Lituania în iulie 2023. Dar cea mai mare organizație de securitate din lume ia decizii prin consens și nu s-a putut ajunge la un acord.

ADVERTISEMENT

Oficialii și trimișii NATO doresc ca nominalizarea să fie încheiată până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea competiției pentru posturile de conducere din Uniunea Europeană, în preajma alegerilor din 6-9 iunie. Aceștia doresc să evite ca această problemă care ar putea diviza să influențeze summitul de 75 de ani al alianței, care va avea loc în iulie la Washington, scrie El Pais.

Secretarii generali ai NATO sunt responsabili de prezidarea reuniunilor și de ghidarea consultărilor, uneori delicate, între țările membre, pentru a se asigura că o organizație care funcționează pe bază de consens poate continua să funcționeze. De asemenea, ei se asigură că deciziile sunt puse în aplicare și vorbesc în numele tuturor națiunilor cu o singură voce.

ADVERTISEMENT