Fotbal intern

Cu 16 echipe am fost UEFAntastici! Cum arăta Liga 1 în urmă cu 14 ani, ultima dată când am avut atâtea formații pe prima scenă

20.09.2020 | 22:37
Cu 16 echipe am fost UEFAntastici Cum arata Liga 1 in urma cu 14 ani ultima data cand am avut atatea formatii pe prima scena
Cu 16 echipe am fost UEFAntastici! Cum arăta Liga 1 în urmă cu 14 ani, ultima dată când am avut atâtea formații pe prima scenă
ADVERTISEMENT

Sezonul 2020-2021 din Liga 1 a pornit la drum cu o modificarea importantă: avem din nou 16 echipe, exact ca la ultima mare performanţă europeană.

Pandemia de coronavirus a schimbat viaţa a sute de milioane de oameni, dar şi formatul primei ligi din România. După 14 ani, campionatul a revenit la formatul cu 16 echipe, dar a păstrat şi sistemul cu play-off şi play-out.

ADVERTISEMENT

În 2006, ultima oară când Liga 1 a avut acest număr de formaţii, Rapid şi FCSB făceau furori în Europa, iar echipa patronată de Gigi Becali era la câteva minute de finala Cupei UEFA. FANATIK te invită la o incursiune în sezonul 2005-2006, ultimul în care Liga 1 a avut 16 echipe.

Dinamo, campioana de toamnă

Dacă azi Dinamo e o echipă de pluton, cu investitori spanioli proaspăt aterizaţi în Şoseaua Ştefan cel Mare şi salvată la „masa verde” de la retrogradarea în Liga 2, altele erau coordonatele în sezonul 2005-2006. Pare SF, dar când Liga 1 a avut ultima oară 16 echipe, „câinii” o umileau pe Everton, 5-1 în „Groapă”, şi se calificau în grupele Cupei UEFA. La cârma echipei era Ioan Andone, iar Giovani Becali era şeful de „haită”.

ADVERTISEMENT

Toamna anului 2005 a fost unul plin de momente memorabile pentru fanii „alb-roşiilor”. Dinamo se distrase cu locul 4 din Premier League 2004-2005, învingea ŢSKA Moscova, deţinătoarea Cupei UEFA, şi doar un fluier spaniol o oprise de la un 2-2 cu Marseille, echivalent cu o calificare în primăvara europeană. În România, „câinii” iernau pe primul loc, cu 32 de puncte obţinute în 15 etape. Convulsiile au apărut imediat, iar Ioan Andone a fost înlocuit cu Esteban Vigo, spaniolul care doar a făcut pregătirea de iarnă, fiind înlocuit cu Ion Marin înainte de primul meci al returului.

FCSB se numea Steaua şi câştiga titlul

În sezonul 2005-2006, ultimul cu 16 echipe, denumirea FCSB nu exista, iar Steaua era susţinută de fanii care acum au fost împărţiţi de Florin Talpan în două tabere. Gigi Becali era proaspă venit în fotbalul românesc, împlinise 3 ani ca patron în 2006, anul ultimei mari performanţe din istoria formaţiei roş-albastre. Startul stagiunii putea să stea sub zodia calificării în grupele Ligii Campionilor, însă Rosenborg i-a spulberat visul lui Gigi Becali, 1-1 în Ghencea şi 2-3 în Norvegia.

ADVERTISEMENT

Eliminată când imnul UEFA Champions League se auzea, FCSB a continuat periplul european, unul în care le-a răpus pe Lens, Heerenveen, Betis Sevilla şi Rapid. Cu giuleştenii s-a dus o bătălie pe două, chiar trei fronturi. FCSB a avut câştig de cauză în campionat şi în Cupa UEFA, în timp ce echipa a doua a a Rapidului producea o surpriză imensă şi îi elimina pe jucătorii antrenaţi de Oleg Protasov în 16-imile de finală ale Cupei României, 8-7 după loviturile de departajare. Cosmin Olăroiu, adus în iarna lui 2006 în locul antrenorului din Ucraina, i-a dus pe steliştii spre al doilea titlul consecutiv, unul câştigat din nou în ultima etapă.

Sportul Studenţesc a tras la titlu, dar a ajuns în… B!

În timp ce FCSB şi Rapid se războiau în Europa şi pe frontul de acasă, Sportul Studenţesc, de nicăieri parcă, a intrat în lupta pentru titlul de campioană a României. „Studenţii”, antrenaţi pe atunci de Gigi Mulţescu, s-au apropiat la două de puncte de FCSB cu trei etape înainte de finalul sezonului. În runda a 28-a, cele două formaţii s-au duelat în Regie şi Sportul Studenţesc a sperat într-o minune.

ADVERTISEMENT

Bănel Nicoliţă şi Mirel Rădoi au marcat golurile victoriei pentru FCSB, în timp ce Tibi Bălan a menţinut speranţa „studenţilor” pentru 27 de minute, înainte ca actualul selecţioner al naţionalei României să aducă cele trei puncte în Ghencea. La finalul sezonului, Sportul Studenţesc s-a clasat pe locul 4, dar a ratat calificarea în Cupa UEFA. Şocul a venit cu doar câteva zile înainte de startul sezonului 2006-2007, când echipa a fost… retrogradată în Divizia B din cauza datoriilor către bugetul de stat! În liga a doua mai ajungea FCM Bacău, în timp ce căderea „studenţilor” a însemnat salvarea de la matineu pentru Pandurii Târgu Jiu.

Scandal pentru titlu în ultima etapă

Sezonul 2005-2006 a fost presărat cu multe momente controversate, iar imaginile cu Gigi Becali urmărindu-i pe jucătorii Gloriei Bistriţa pentru a-i convinge să bată Rapidul au rămas antologice. Înainte de ultima etapă, FCSB era lider, având cu două puncte mai mult decât formaţia din Giuleşti. Echipa antrenată de Cosmin Olăroiu avea nevoie de o victorie pentru a sta liniştită, iar succesul a venit rapid pe terenul lui FC Vaslui, scor 4-0. Rapidiştii erau cu urechile la radio şi şi-au ieşit din minţi când au auzit că FCSB conducea cu 2-0 încă din minutul 9.

Meciul dintre Jiul şi Rapid nu a mai avut o miză pentru giuleştenii şi circul a început imediat la Petroşani. Rapidiştii şi-au vărsat nervii pe adversari şi pe Anton Heleşteanu, arbitrul partidei. În minutul 76, Romeo Stancu încasa cartonaşul roşu, era, atenție!, al cincilea din tabăra Rapidului şi giuleştenii pierdeau meciul la „masa verde”. La Vaslui, FCSB sărbătorea titlul, în timp ce Adrian Porumboiu îşi acuza jucătorii de blat. De altfel, doi dintre fotbaliştii moldovenilor, Vali Badea şi Bogdan Panait, au fost transferaţi în acea vară chiar de formaţia lui Gigi Becali.

Primăvara UEFAntastică

Ultimul sezon cu 16 echipe în Liga 1 a coincis cu primăvara UEFAntastică. Rapid şi FCSB au făcut furori în Cupa UEFA, iar sorţii au decis ca cele două rivale din campionat să se confrunte în sferturile de finală. Hertha Berlin şi Hamburg erau trimise acasă de giuleşteni, în timp ce Heerenveen şi Betis Sevilla erau victimele formaţiei antrenate de Cosmin Olăroiu. Prima manşă a sfertului românesc s-a jucat pe 30 martie 2006, în Giuleşti. Bănel Nicoliţă a deschis scorul în minutul 4, în timp ce Viorel Moldovan egala imediat după pauză. La final, Rapid şi FCSB terminau turul la egalitate, scor 1-1.

Returul a fost programat pe 6 aprilie 2006, meciul jucându-se pe stadionul „Naţional”. Băieţii lui Răzvan Lucescu au controlat meciul, dar nu putut să puncteze pe tabelă. La final, după 0-0, FCSB se califica în semifinala Cupei UEFA, în timp ce Viorel Moldovan părăsea gazonul în lacrimi. Trei săptămâni mai tâziu, în campionat, Rapidul câştiga cu scorul de 2-0 (Moldovan şi Pancu), dar era o palidă consolare după rateul din Europa.

Ce transferuri făceau „granzii mioritici” în sezonul 2005-2006

În urmă cu 14 ani, când vorbeai despre lupta la titlu, numele luate în considerare erau Steaua (redenumită FCSB), Dinamo şi Rapid. Cele trei dominau întrecere internă şi toţi ochii erau aţintiţi pe ele când venea perioada de transferuri. Startul sezonului 2005-2006 a adus câteva bombe în mercato, care acum, în stagiunea 2019-2020, au lipsit cu desăvârşire la echipele cu pretenţii.

FCSB se întărea în startul sezonului cu Victoraş Iacob şi Costel Cernea, ambii jucători venind de la Oţelul Galaţi în schimbul a 300.000 de euro. Înaintea returului, Gigi Becali îi mai aducea pe Vasilică Cristocea (Farul, 350.000 de euro) şi pe Carlos Fernandes (Boavista, liber de contract). La capitolul plecări, cea mai însemnată era cea a lui Vasili Hamutovski (Tom Tomsk, 500.000 de euro).

Dinamo îşi obişnuise fanii cu mutări senzaţionale, iar sezonul 2005-2006 nu a făcu excepţie. În vara lui 2005, în Şoseaua „Ştefan cel Mare” poposea un important contingent de la U Craiova: Mihăiţă Pleşan (750.000 de euro), Mariko Daouda (130.000 de euro), Adnan Guso şi Cosmin Moţi (ambii gratis). În plus, Florin Bratu era împrumutat de la Nantes. Pentru a doua parte a sezonului, dinamoviştii au continuat seria de mutări importante: Dan Alexa (Beijing Guoan, 250.000 de euro), Cătălin Munteanu (Real Murcia, gratis), Daniel Florea (Metalurg Doneţk, gratis) şi Tiberiu Curt (FCSB, gratis).

Rapid reuşea, la rândul ei, o campanie foarte bună în sezonul 2005-2006. În Giuleşti ajungeau Emil Dică (Dacia Mioveni, gratis), Bogdan Mara (Poli Ejido, gratis), Romeo Stancu (Poli Timişoara, 80.000 de euro), Flavius Moldovan (FC Naţional, 250.000 de euro) şi Mihai Mincă (Unirea Alba Iulia, 150.000 de euro). Între tur şi retur, Rapidul îi aducea pe Viorel Moldovan (Poli Timişoara, 300.000 de euro) şi pe Daniel Pancu (Beşiktaş, împrumut).

Gică Hagi, debut în Divizia A ca antrenor

După mandatele la naţionala României, Bursaspor şi Galatasaray, Gică Hagi revenea în Divizia A, pe care o părăsise în 1990, ca antrenor. „Regele” era adus de Marian Iancu la Poli Timişoara, echipă cu pretenţii la titlu.

Pe 19 noiembrie 2005, Gică Hagi bifa primul meci ca antrenor în prima ligă, în Oţelul Galaţi – Poli Timişoara 0-2, golurile fiind marcate de Gigel Coman şi Cristian Silvăşan. Doar 15 etape a stat Gică Hagi în Banat, fiind demis pe 20 mai 2006, după o înfrângere, pe teren propriu, contra gălăţenilor. Bănăţenii ajunseră pe locul 8, însă mandatul „Regelui” la Poli va rămâne în istoria timişorenilor prin debutul lui Gabriel Torje la echipă.

Începeau să vină bani de la TV

Returul sezonului 2005-2006 a adus o premieră în fotbalul românesc. Toate meciurile unei runde erau transmise în direct, astfel că drepturile TV începeau să conteze pentru cluburile din Liga 1. Situaţia s-a întâmplat în etapele 16, 18, 19, 25, 26 şi 28, când trei meciuri erau transmise de Telesport, două de Naţional TV şi câte unul de TVR 1, TVR 2 şi Antena 1.

Telesport cumpărase drepturile TV în 2004, preţul pentru cinci sezoane fiind de aproape 28.000.000 de euro. La finalul campionatului, FCSB, campioana din 2006, a încasat puţin peste 650.000 de euro din drepturile TV.

Ce se întâmpla în fotbalul european în 2006

Liga Campionilor, cel mai râvnit trofeu continental, era câştigat de Barcelona în 2006. Catalanii se impuneau cu 2-1 în finala cu Arsenal, care a intrat în istorie: Jens Lehmann, portarul londonezilor, a fost eliminat, devenind primul goalkeeper care vede cartonaşul roşu într-o finală de Champions League.

Italia devenea campioana mondială în urmă cu 14 ani, iar la scurt timp după acest succes, Juventus, campioana din Serie A, era… retrogradată în urma scandalului „Calciopoli”! Iar „juventinul” Fabio Cannavaro, căpitanul naţionalei Italiei, câştiga Balonul de Aur şi se transfera la Real Madrid după ce torinezii au fost trimişi în Serie B.

  • 3 echipe au promovat în Divizia A la finalul sezonului 2005-2006: Ceahlăul Piatra Neamţ, UTA Arad şi Unirea Urziceni.
  • 2,30 a fost media golurilor în Divizia A 2005-2006
  • 1,99 a fost media golurilor în Liga 1 2019-2020
  • 14.666 a fost media spectatorilor la Poli Timişoara în sezonul 2005-2006, cea mai bună asistenţă a stagiunii
  • 8.666 a fost media spectatorilor la FCSB în sezonul 2005-2006
  • 800.000 de euro a costat transferul lui Gigel Bucur de la Sportul Studenţesc la Poli Timişoara, cea mai scumpă mutare din sezonul 2005-2006
  • 5.845.000 de euro au cheltuit echipele din Diviza A pe transferuri în sezonul 2005-2006
  • 52 de fotbalişti străini au jucat în Divizia A în sezonul 2005-2006
ADVERTISEMENT