Life

Cu ce literă încep cele mai multe cuvinte din limba română. Nu este „A”

Cu ce literă încep cele mai multe cuvinte din limba română. Deși mulți nu s-ar fi așteptat, nu este vorba despre litera „A”.
06.09.2023 | 09:44
Cu ce litera incep cele mai multe cuvinte din limba romana Nu este A
A nu este litera cu care încep cele mai multe cuvinte. foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu ce literă încep cele mai multe cuvinte din limba română. Deși mulți ar fi crezut că este vorba despre litera „A”, nu este deloc așa.

A nu este litera cu care încep cele mai multe cuvinte

Deși mulți poate ar fi crezut că „A” este litera cea mai comună la începutul cuvintelor din limba noastră, iată că nu este așa.

ADVERTISEMENT

În realitate, litera „C” este cea cu care încep cele mai multe cuvinte din limba noastră. De fapt, dacă stăm puțin atenți la fiecare cuvânt în parte ne dăm seama că inclusiv în această știre multe dintre ele încep cu această literă.

Litera „C” este cea mai comună la începutul cuvintelor în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, fiind aproape 20.000 de cuvinte ce au explicația acolo. Și toate încep cu „C”. În total, în întreg dicționarul sunt cam 80.000 de cuvinte.

ADVERTISEMENT

Curiozități despre limba română

Este greu să estimăm câte cuvinte sunt cu adevărat în limba română, mai ales că există multe adaptări ale variantelor englezești sau preluări ca atare, care nici nu sunt în dicționar.

Totuși, conform DEX, în limba română sunt în jur de 80.000 de cuvinte, așa cum am menționat deja. Pot părea multe, dar englezii au în dicționare un milion de cuvinte!

ADVERTISEMENT

Desigur, în toate aceste zeci de mii de cuvinte sunt și unele mai speciale sau mai ciudate. Spre exemplu, cel mai lung cuvânt cu o singură vocală în el este abracadabrantă, adică cu totul neobișnuit.

Cel mai lung cuvânt din limba noastră este și în topul trei al celor mai lungi din Europa. Este vorba despre pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză, adică o boală a plămânilor.

ADVERTISEMENT

Dacă erați curioși, pe primul loc în topul celor mai lungi cuvinte este „rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz”, un cuvânt german.

Are nu mai puțin de 79 de litere și este cu siguranță greu și să-l citești. Semnifică legea monitorizării etichetării cărnii de vită.

ADVERTISEMENT