Life

Cel mai lung cuvânt din limba română care nu conţine deloc vocale. Se termină cu ultimele litere ale alfabetului

Cuvântul din limba română care nu are deloc vocale. Este o înșiruire de consoane. Se încheie cu ultimele cuvinte ale alfabetului
19.02.2023 | 08:15
Cel mai lung cuvant din limba romana care nu contine deloc vocale Se termina cu ultimele litere ale alfabetului
Cel mai lung cuvânt din limba română și care nu conţine deloc vocale. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Există un cuvânt în limba română care nu are deloc vocale și care este destul de lung. Vorbim despre o înșiruire serioasă de consoane, o înșiruire care înseamnă ceva. Astfel, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, sunt mai multe cuvinte de acest tip.

Cuvântul fără vocale din limba română

Unul singur este însă atât de lung. Discutăm despre „schwyz”, un cuvânt care poate avea două înțelesuri. În primul rând, acesta reprezintă un canton din Elveția centrală. Acesta se află în zona de limbă germană a Elveției și este situat între lacul Lucerna în sud și lacul Zürich în nord.

ADVERTISEMENT

De asemenea, același nume îl poartă și capitala acestui canton. Așadar, avem și orașul Schwyz, unul care în limba română nu are deloc vocale.

Mai mult decât atât, în limba română, schwyz este și o rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună, crescută pentru lapte și carne. Interesant este că în țara noastră există chiar și o Asociație a Crescătorilor de Taurine Brună-Schwyz.

ADVERTISEMENT

Vitele din rasa Schwyz își au originea, în mod evident, în cantonul Schwyz din Elveția. Este cunoscută și sub denumirea de Brună elvețiană sau Braunvieh. În Elveția, această rasă reprezintă aproape jumătate din efectivul total de taurine.

Este însă răspândită în majoritatea țărilor europene, țări în care a contribuit la formarea a numeroase rase de tip Brună.

ADVERTISEMENT

Rasa Schwyz are aptitudini productive mixte, pentru lapte și carne. Producția medie de lapte la Rasa Schwyz înregistrată este de 5000 kg lapte/lactație, cu 4,0% grăsime.

Mai trebuie spus că în ultima ediție a dicționarului explicativ sunt menționate nu mai puțin de 11 cuvinte care nu conțin nici una din vocalele uzuale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Acestea sunt brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, șt, tț, zvr.

ADVERTISEMENT

Cel mai lung dintre ele schwyz are și o caracteristică aparte. Se termină cu ultimele litere ale alfabetului. Are în compunere și litera w, dar și y și z.

ADVERTISEMENT
Tags: