Te-ai gândit vreodată că sunt anumite alimente pe care nu trebuie să le combini niciodată cu cartofii prăjiți? Deși la prima vedere combinația poate părea delicioasă, adevărul e că te expui la un mare pericol.
Cartofii prăjiți sunt delicioși. Se prepară extrem de repede, în diferite moduri și pot fi și condimentați. De asemenea, nu de puține ori sunt folosiți pe post de garnitură alături de un șnițel de pui sau de o friptură de porc.
Cu ce să nu combini deci niciodată cartofii? Specialiștii spun că cele mai îndrăgite combinații sunt și cele mai periculoase. Un exemplu îl reprezintă cartofii cu brânză rasă. Dacă obișnuiești să consumi des această combinație, mai bine te gândești de două ori înainte.
Dincolo de faptul că poți lua în greutate, cartofii prăjiți cu brânză rasă îți pot afecta și sănătatea. S-ar părea că aceștia au un efect de îngustare a vaselor de sânge. Cum este posibil așa ceva? În momentul în care se prăjesc, cartofii au un conținut ridicat de amidon.
De aici, cartofii determină formarea acrilamidei. Cât de periculoase este această substanță? Ea poate crește riscul de apariție al tumorilor maligne. Și nu doar cartofii alături de brânză pot fi periculoși.
Cu ce altceva să nu combini niciodată cartofii prăjiți? Cu un șnițel, spre exemplu, ori cu alte alimente prăjite. Această combinație poate duce la balonare. De asemenea, în timp, poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă.
Totodată, cei care consumă des o astfel de combinație alimentară se pot confrunta și cu diabet de tip 2. Alte boli cu potențial ridicat sunt obezitatea, problemele digestive, dar și cancerul.
Mai trebuie menționat faptul că atunci când sunt prăjiți, cartofii au un indice glicemic mare. Iar acest lucru trebuie știut în special de persoanele care suferă de diabet.
Inclusiv Mihai Pautov a vorbit la un moment dat despre acest subiect. El spune că alimentele prăjite și în special cartofii prăjiți pot duce la stări de depresie, dar și de anxietate. „Consumul de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie, cel puțin așa reiese dintr-un studiu foarte bine realizat pe +140.000 de adulți.
Expunerea cronică la prăjeală a crescut cu 12% rată de anxietate și 7% rata de depresie. Acrilamidă, un compus toxic rezultat din prăjit a scăzut permeabilitatea barierei hematoencefalice și a dus la neuroinflamare”, a precizat specialistul.