Life

Cu ce vor fi înlocuite ouăle maronii din magazine. Semnal de alarmă al fermierilor

Cu ce vor fi înlocuite, în viitor, ouăle maronii din magazine. Fermierii au tras un semnal de alarmă. Care este motivul real?
19.04.2024 | 22:16
Cu ce vor fi inlocuite ouale maronii din magazine Semnal de alarma al fermierilor
Ouăle maronii din magazine vor fi înlocuite. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Ouăle maronii din magazine vor fi înlocuite în viitor, avertizează fermierii. Consumatorii nu le vor mai găsi la rafturile supermarketurilor. Care este motivul, de fapt?

Ouăle maronii din magazine vor fi înlocuite. Care e motivul deciziei

Clienții din supermarketuri preferă ouăle maronii, dar s-ar putea ca acestea să dispară de pe rafturi la un moment dat. De ce va fi luată, însă, această decizie?

ADVERTISEMENT

Multe ferme au decis să schimbe rasele de găini în viitor, iar acest lucru ar putea afecta și ouăle vândute la magazine. Sunt mulți crescători de găini care preferă păsările ce produc ouă albe, în locul celor care au culoarea mai închisă.

“Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, a transmis Henner Schönecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane. V. (BDE), care este și crescător de găini, în același timp, conform Agrarheute.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Henner Schönecke va transforma ferma sa într-una în care păsările vor produce ouă albe. În general, mulți fermieri aleg rasa Leghorn.

Astfel de rase de găini au mai multe avantaje. De exemplu, potențialul lor genetic este mai mare, iar dimensiunile lor sunt mai mici decât găinile care depun ouă brune, păsările fiind mai agile. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru fermieri deoarece au mai mult spațiu în adăpost.

ADVERTISEMENT

În plus, sunt mai mobile și mai simplu de manevrat, iar consumul de furaj este mai mic. În acest fel, hrana este valorificată mai bine. Ouăle sunt mai mici, astfel că păsările nu ajung să fie epuizate.

Rasele de păsări producătoare de ouă albe ar fi mai longevive și mai productive. În timp ce găinile cu ouă maronii produc 380 de bucăți în 82 de săptămâni, cele cu ouă albe ajung la 500 de ouă în 100 de săptămâni.

ADVERTISEMENT

Aceste găini reprezintă o categorie mai sustenabilă, comparativ cu cele care produc ouă brune. În viitor, doar unii crescători locali vor mai vinde ouă maronii.

Între cele două tipuri de ouă nu există diferențe notabile pentru consumatori, întrucât gustul este același. În schimb, ouăle albe vor putea fi vopsite mai ușor de Paște.

ADVERTISEMENT