Potrivit Ukraîinska Pravda, încrederea ucrainenilor în președintele Volodimir Zelenski a scăzut cu 20 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Fenomenul se petrece exact în momentul în care s-au întețit discuțiile legate de aderarea Ucrainei la instituțiile europene. În contextul actual apar o mulțime de fluctuații de toate tipurile, dar comentatorul politic Cristian Pîrvulescu consideră că „Zelenski ar putea fi premiat de orice sondaj nou”.
În ciuda informațiilor apărute în publicația Ukraîinska Pravda, analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că, în privința sondajelor de opinie, majoritatea conjuncturale, avem de-a face cu un fenomen firesc. În plus, situația din Ucraina este delicată și nu ține doar de evenimentele de pe front, cât mai ales de tentativa Kievului de a se alătura structurilor europene.
„S-au acumulat foarte multe nemulțumiri și, asumându-și un rol atât de important, Volodimir Zelenski resimte și efectele negative. În primul rând, este vorba despre o oboseală a ucrainenilor, nu doar a Occidentului. Cu toate acestea, ca orice sondaj de opinie, studiul respectiv „măsoară” părerile într-un anumit moment și nu situația ulterioară”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, profesorul Cristian Pîrvulescu.
„Spre exemplu, un sondaj nou probabil că l-ar premia pe Volodimir Zelenski. Totuși, lucrurile trebuie judecate în ansamblu. Înaintea datelor prezentate de presă exista suspiciunea că Ungaria va reuși să blocheze începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Între timp, această problemă a fost rezolvată”, a detaliat comentatorul politic.
Acesta a discutat în dese rânduri cu FANATIK privind complexitatea geostrategică a războiului dintre Rusia și Ucraina, iar acum a ținut să remarce unul dintre marile succese obținute de liderul de la Kiev: „Pe de altă parte, suntem cu toții conștienți, precum orice om de bună credință, fie acesta ucrainean sau un alt cetățean al planetei, de faptul că, în lipsa lui Volodimir Zelenski, Ucraina nu se afla pe drumul cel bun, pe care se situează astăzi”.
Conform afirmațiilor interlocutorului nostru, în contextul recent care a marcat populația din Ucraina, „au apărut stresul și nemulțumirile legate de contraofensiva rusă și mai ales de informațiile care au circulat, cu privire la controversele cu Valeri Zalujnîi”, șeful statului major al forțelor armate ale Kievului.
Poreclit „Generalul de fier”, Zalujnîi a contestat încă de luna trecută demiterea șefilor centrelor de recrutare, fapt semnalat de publicația The Economist, lucru care a dus la o ruptură definitivă între ofițerul de rang superior și șeful statului. Mai mult, de curând, Zelenski a anunțat mobilizarea a nu mai puțin de 500.000 de oameni pentru războiul cu Rusia, ceea ce, potrivit unor voci, pare o afirmație mai puțin realistă.
De asemenea, trebuie menționat faptul că, potrivit aceluiași sondaj la care făceam referire, dacă doar 62% dintre cetățenii ucraineni mai aveau încredere în șeful statului, față de 84%, procent constatat anul trecut, generalul Valeri Zalujnîi se afla pe locul secund al clasamentului, cu o rată a încrederii de 88%, în timp ce poziția întâi era deținută de forțele armate ale Kievului, cu un procentaj de 96%.
Se discută foarte mult despre continuarea susținerii Ucrainei, atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea SUA, pentru anul 2024. Acest detaliu important contează foarte mult în evoluția sondajelor de opinie și a fluctuației de popularitate care îl marchează pe liderul de la Kiev. Cristian Pîrvulescu s-a referit, pe larg, la respectivul aspect:
„În privința finanțării europene, aceasta nu este atât de complicată precum stau lucrurile în problema finanțării americane. În primul rând, există fonduri pentru susținerea Ucrainei pentru anul viitor, iar sursele vor rămâne valabile chiar și în situația în care Ungaria se va opune în continuare”.
„Așadar, în acest moment, finanțarea Ucrainei de către Uniunea Europeană nu reprezintă un capăt de țară. UE susține Kievul în privința plății funcționarilor publici și a unor lucrări pentru care finanțarea este esențială, nu din punct de vedere militar”, a comentat profesorul universitar.
Totuși, în privința ajutorului primit din partea SUA, problema este mai complicată, deoarece ultimul pachet de finanțare va fi epuizat chiar în cursul acestor zile, și ulterior, banii vor dispărea. Însă mișcările de opinie evoluează:
„Situația din America este, în continuare, foarte importantă, inclusiv din acest punct de vedere. Democrații, care încearcă să reziste presiunilor republicanilor legate de modificarea politicilor privind frontiera de sud cu Mexicul, probabil că în final vor ceda. Faptul că încearcă să joace în continuare cartea pe care o cunoaștem se datorează susținerii de stânga a Partidului Democrat, care va fi grav afectată de o asemenea decizie”.
„Practic, în condițiile modificării actualei stări de fapt, am discuta despre o victorie a republicanilor, care i-ar obliga pe democrați să adopte decizii pe care le-ar revendica drept fiind cerute de multă vreme și care ar influența, în mod evident, campania de anul viitor, în favoarea lui Donald Trump”, a continuat Cristian Pîrvulescu.
„Acesta este motivul pentru care democrații încă nu cedează, mai ales că problemele nu sunt legate. Altfel spus, chestiunea legată de migrație nu are legătură cu susținerea, din punct de vedere militar, pentru Ucraina și pentru Israel”, a explicat analistul politic.
Așadar, potrivit lui Cristian Pîrvulescu, „nu asistăm la o reacție americană împotriva Ucrainei. Există, însă, o poziție anti-ucraineană care deja s-a înrădăcinat în Partidul Republican, plecând de la premisa că susținerea militară este inutilă, deoarece Kievul nu a avut niciodată șanse să câștige acest război. Este ca și când, în discuțiile dintre noi, am fi privit victoria ucraineană ca fiind reală, deși acest lucru nu s-a petrecut niciodată”.
În privința confruntărilor de pe front, lucrurile sunt complexe, dincolo de extazul cu care unii au privit situația, încă de la început: „Niciun om rațional nu poate lua în calcul victoria Kievului, deoarece asta ar însemna ca Ucraina să ocupe și un teritoriu rusesc. În mod general, s-a luat în calcul ca Ucraina să stabilizeze frontul, ceea ce a și reușit, și să izbutească să recupereze o parte din teritoriile ocupate de ruși”.
„Dar Rusia nu va încheia acest conflict. În momentul în care finanțarea americană va înceta, Moscova nu va încheia pacea, însă, în schimb, va ocupa întreaga Ucraină, până la Delta Dunării, spre fericirea doamnei Ivanov – Șoșoacă”, este avertismentul lui Cristian Pîrvulescu, emis inclusiv cu privire la modul în care este privit conflictul militar, în România.
Revenind strict la parcursul Ucrainei în timpul mandatului lui Volodimir Zelenski, partenerul nostru de dialog a explicat: „Negocierile de aderare la structurile europene nu ar fi început, țara nu ar fi cunoscut această traiectorie și nici nu ar fi rezistat Rusiei. Rolul personalității șefului statului ucrainean este extrem de important, și mai degrabă compatrioții săi transmit un semnal. Nu uitați că, la începutul anului 2022, mai exact înaintea începutului războiului, popularitatea lui Zelenski se prăbușise, după ce numai cu trei ani înainte fusese ales președinte”.
În opinia analistului politic, în această perioadă, lucrurile s-au relansat: „Ca orice chestiune privind percepția și opinia, totul depinde de evoluția evenimentelor. După părerea mea, sfârșitul acestui an nu este atât de grav pentru Ucraina pe cât se anticipa, dar fără să fie vorba despre un mare succes. Lumea a avut și în continuare are așteptări – probabil exagerate – de la ce poate face un stat cu 40 de milioane de locuitori împotriva unei țări în care trăiesc 140 de milioane de oameni”.
„Rusia este un stat agresor, dispune de o armată puternică și de o economie militarizată. Chiar și în aceste condiții, Ucraina a rezistat, iar asta este cel mai important. Sprijinul european și american nu trebuie judecat drept o formă de altruism, ci este vorba despre interesul nostru. Ucraina nu reprezintă neapărat prima etapă în cucerirea restului Europei, ci era o victimă în contextul încercării Moscovei de a distruge Uniunea Europeană”, a punctat interlocutorul FANATIK.
La final, Cristian Pîrvulescu a lansat un avertisment, legat de ultimele tulburări care afectează, de mai multă vreme, țările membre UE, dar și statele aspirante: „Revenind, însă, la poziția Ungariei, care blochează accesul Ucrainei în UE, din afirmațiile halucinante ale lui Viktor Orban observăm că acest proiect este însușit și de unii dintre liderii europeni, pentru că premierul ungur crede că epoca liberală s-a încheiat și urmează o altă perioadă prolifică pentru imperii, în care cei înfrânți în Primul Război Mondial vor recupera ce au pierdut. Aviz amatorilor!”.