News

Dumitru Buzatu, dialog incredibil în momentul când lua mită: ”Sărut mâna, îți mulțumesc! Eram pe drojdie”

Dumitru Buzatu a fost înregistrat în secret în momentul în care lua mită, pentru că denunțătorul a acceptat să colaboreze cu procurorii DNA.
24.09.2023 | 12:21
Dumitru Buzatu dialog incredibil in momentul cand lua mita Sarut mana iti multumesc Eram pe drojdie
Dumitru Buzatu, dialog incredibil în momentul când lua mită. Foto: Știrile PRO TV
ADVERTISEMENT

Cel care l-a denunțat pe Dumitru Buzatu e Emil Savin, zis Farmazon, un rege local al asfaltului în Vaslui și om de casă al lui Dumitru Buzatu. Doar că, deși firmele controlate de Savin au contracte cu statul de peste 90 de milioane de euro, cei doi s-au certat în urmă cu mai mulți ani, astfel că Savin a decis să colaboreze cu DNA.

Dumitru Buzatu, dialog incredibil în momentul când lua mită

Potrivit G4Media Dumitru Buzatu a fost filmat și înregistrat audio în momentul în care primea mită 1.25 milioane de euro, fiind vorba de 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către firma denunțătorului, firmă care se ocupa cu reabilitarea drumurilor din zonă.

ADVERTISEMENT

În referatul DNA prin care s-a solicitat instanței arestarea preventivă a lui Buzatu, omul de afaceri Emil Savin le-a relatat procurorilor că acesta era de obicei tariful lui Buzatu, 10% din contravaloarea lucrărilor pe care le încredința firmelor care ar trebui să construiască sau să reabiliteze infrastructura rutieră.

Se pare că Emil Savin nu a mai suportat situația, mai ales că Dumitru Buzatu începuse să-i pună piedici în ultimii ani și cerea tot mai mulți bani. Conform datelor prezentate în referat, un anumite Ioan Buruiană, zis ”Buru”, angajat al DGASPC Vaslui, era cel care negocia cu antreprenorii în numele președintelui CJ Vrancea atribuirea mitei de 10%.

ADVERTISEMENT

Doar că, pentru că Savin nu a mai fost dispus să dea mită, Dumitru Buzatu s-a impacientat și a decis să vină personal la balta deținută de Savin, cu pretexul că vrea să pescuiască. ”Hai că vin şi eu până la voi acolo să văd!… Aranjaţi acolo, când vin eu să se prindă peştele ca lumea! Nu mai umblaţi cu prostii!”, i-a transmis Buzatu lui Buruiană în interceptări.

Ajuns la ferma lui Savin, Dumitru Buzatu a luat masa după care a avut loc predarea ”coletului”, mai exact plata cerută de Buzatu. A avut loc o convorbire scurtă, însă Dumitru Buzatu nu știa că Savin purta microfoane, astfel că flagrantul era urmărit de aproape de procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Fără să știe că a fost filat, Buzatu a fost ulterior oprit de polițiști, însă s-a justificat că geanta cu bani din portbagaj ar fi fost ”bani din economii”. Probabil șocant pentru procurori, Dumitru Buzatu i-a mulțumit lui Savin pentru mită, sub pretextul că avea nevoie disperată de bani, fiind ”sub drojdie”, un mod de a spune că cineva a rămas fără lichidități.

”Relevantă pentru stabilirea situaţiei reale de fapt, situaţie care infirmă atât afirmaţiile inculpatului Buzatu Dumitru în momentul surprinderii în condiţii de flagranţă, cât şi cele afirmate în cuprinsul declaraţiei de suspect (potrivit cărora el solicitase un împrumut de 125.000 lei de la Savin Emil) este discuţia înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către Buzatu Dumitru a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC Soragmin SRL în aceeaşi săptămână, care denotă atât faptul că Buzatu Dumitru era pe deplin conştient că primeşte un procent din valoarea plăţii, cât şi recunoştinţa acestuia pentru ‘gestul’ lui Savin Emil – Buzatu Dumitru: – Sărut mâna, Emil! Încă o dată îţi mulţumesc că eram pe drojdie!”, este precizat în referatul procurorilor.

ADVERTISEMENT

Între timp, avocatul lui Dumitru Buzatu nu a dorit să comenteze arestul preventiv pentru 30 de zile al clientului său. ”Nu vă pot face declarații cu privire la apărările din dosar. Puteți comenta în vreun fel decizia instanței?! Nu comentez. Ne judecăm în contestație la Curtea de Apel Iași. Vom vedea soluția”, a transmis avocatul Daniel Atasiei.

ADVERTISEMENT