News

Cum a ajuns PNL să se prăbuşească în sondaje. Cauzele eşecului răsunător. “Nu reuşeşte să îşi atingă obiectivele”

Afectat de lupta internă pentru șefia partidului, Partidul Național Liberal scade vertiginos în sondaje, părând aproape că dorește să iasă de pe scena politică
17.08.2021 | 16:44
Cum a ajuns PNL sa se prabuseasca in sondaje Cauzele esecului rasunator Nu reuseste sa isi atinga obiectivele
Căderea PNL în sondaje duce partidul tot mai aproape de irelevanța politică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Afectat de disputele interne, cu Ludovic Orban, respectiv Florin Cîțu, raliindu-și susținătorii în jurul lor, PNL este scindat tot mai tare, ajungând la un neverosimil procent de 18% în preferințele electoratului.

Scăderea este spectaculoasă, cu numai două luni în urmă același sondaj Politico arătând că PNL se afla la 23%, ceea ce presupune o pierdere de capital politic incredibilă pentru o formațiune aflată la guvernare. Practic, partidul este chiar sub scorul obținut la alegerile parlamentare din 2016, când obținea 20.04%!

ADVERTISEMENT

În acest sens, atât mediul politic cât și alegătorii de rând se pot întreba, pe bună dreptate, cât de jos mai poate merge acest partid având în vedere că până la alegeri mai sunt totuși trei ani!

Greșeli în cascadă ale PNL au dus la un scor politic dezastruos

Tabloul de fond al dezastrului din PNL a fost prezentat de publicația noastră chiar astăzi, iar în urma acestuia o analiză a pașilor greșiți făcuți de PNL se impune.

ADVERTISEMENT

Iar momentul zero al acestei traiectorii sinuoase a pornit chiar de la împărțirea portofoliilor guvernamentale, lideri din PNL precum Rareș Bogdan reproșându-i liderului PNL Ludovic Orban faptul că a renunțat mult prea ușor la portofolii importante în favoarea USR PLUS și UDMR.

Mocnit până la acel moment, conflictul PNL – USR PLUS pornit odată cu împărțirea portofoliilor, s-a acutizat odată cu seria de gafe publice făcute de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care au culminat cu scandalul evacuării pacienților de la Spitalul Foișor.

ADVERTISEMENT

La acel moment, tensiuni care până atunci nu dăduseră în clocot s-au acutizat în clipa în care Florin Cîțu l-a nominalizat clar pe Vlad Voiculescu drept un ministru slab și neperformant, conflict care a fost stins, aparent, cu numirea pe același portofoliu a Ioanei Mihăilă.

Dar răul fusese deja făcut, publicul percepând clar lipsa de abilitate a PNL de a orchestra și armoniza o coaliție complicată, fapt la care se adăugau tensiunile deja vizibile ale tandemului Orban – Cîțu.

ADVERTISEMENT

De la românii care câștigă 3000 de euro la dosarele lui Florin Cîțu

Din momentul în care planul lui Florin Cîțu a devenit clar, mai precis acela de a-l detrona pe Ludovic Orban, omul care l-a crescut și cultivat în PNL, războiul a început să se poarte la vedere.

Cât despre greșelile de tinerețe ale lui Florin Cîțu, mașinăria războiului total declanșată de oamenii lui Orban, care au început să recurgă la clasica metodă românească a dezvăluirilor de dosare practicată în preajma alegerilor, ea nu avea cum să nu transpară în ochii publicului larg, deziluzionându-l definitiv.

La acest lucru a contribuit însă și comportamentul public al membrilor PNL simpli, scandalul de la alegerile PNL Timișoara, când opinia publică a fost martora unor adevărate bătăi de stradă, stând mărturie în acest sens.

Nu în ultimul rând, recentul derapaj de percepție socială al premierului Florin Cîțu, conform căruia mulți români câștigă 3000 de euro, iar ponderea cetățenilor cu salarii mai mari de 1000 de euro este în creștere, a arătat tuturor gradul de decuplare de realitate la care a ajuns elita partidului.

“La nivelul percepției generale, PNL nu reușește să își atingă obiectivele”

Cât privește sondajul dat publicității de către Politico, politologul Cristian Pîrvulescu a oferit o analiză asupra cifrelor prezentate, în exclusivitate pentru FANATIK. Concret, acesta face referire la dinamica volatilă a sondajului, pe care se poate observa o primă scădere bruscă la momentul alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

“Practic pe întreg parcursul guvernării lui Cîțu vedem o scădere care nu este abruptă, ea a fost abruptă la sfârșitul anului (2020 – n.r.) și cred că în mare măsură a dus la acest lucru situația de la alegerile din decembrie”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Grafic Politico
Graficul sondajului prezentat de Politico arată clar momentele de scădere ale PNL. Sursa foto: captură de ecran

Politologul a arătat de asemenea că poziția în sondaj a formațiunii politice a fost afectată atât de începutul campaniei interne privind șefia PNL, cât și, ulterior, de perioada iunie-iulie, atunci când prețurile au început să “muște” din buzunarele cetățenilor pe fondul inflației tot mai mari.

“Un moment important este în luna mai, începutul campaniei interne din PNL. Dar schimbarea pe acest sondaj are loc în iunie, undeva în iunie-iulie, aici vorbim clar de o erodare la guvernare”, a mai adăugat acesta.

Totodată, politologul a explicat și care este percepția generală asupra activității PNL și a împlinirii obiectivelor pe care formațiunea și le-a asumat acceptând guvernarea.

“Scăderea poate fi explicată, are mai multe cauze. În primul rând PNL-ul este afectat de guvernare și de gestionarea pandemiei, în principal de restricțiile de anul trecut, iar această situație nu se schimbă pe parcursul anului ăsta, pentru că, cel puțin la nivelul percepției generale nu reușește să își atingă obiectivele”.

ADVERTISEMENT
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
A spus totul! Câți bani putea să câștige Valentina Pelinel când l-a cunoscut...
A spus totul! Câți bani putea să câștige Valentina Pelinel când l-a cunoscut pe Cristi Borcea
Un tânăr din Cluj și-a fracturat organul sexual și a ajuns la spital....
Un tânăr din Cluj și-a fracturat organul sexual și a ajuns la spital. Bărbatul a fost operat
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Ce a păţit bătrânica traficantă de droguri din Ialomiţa. Pensionara era filată de...
Ce a păţit bătrânica traficantă de droguri din Ialomiţa. Pensionara era filată de câteva luni
Suplimentul ieftin care poate îmbunătăți memoria în doar 12 săptămâni. Cercetătorii sunt „entuziasmați”...
Suplimentul ieftin care poate îmbunătăți memoria în doar 12 săptămâni. Cercetătorii sunt „entuziasmați” de descoperire
O bunică de 87 de ani din Ialomița ar fi vândut droguri sub...
O bunică de 87 de ani din Ialomița ar fi vândut droguri sub coordonarea nepotului ei, aflat deja în spatele gratiilor
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
A murit o legendă a modei. A trăit 102 ani și a scris...
A murit o legendă a modei. A trăit 102 ani și a scris istorie
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România