News

Cum a ajuns să coste amenajarea și întreținerea parcurilor din București peste 800 milioane de euro. Ce primărie de sector e lider al cheltuielilor

Parcurile din București, precum și alte spații verzi, înghit sume halucinante, cheltuite de primăriile de sector care le au în administrare.
24.03.2023 | 09:33
Cum a ajuns sa coste amenajarea si intretinerea parcurilor din Bucuresti peste 800 milioane de euro Ce primarie de sector e lider al cheltuielilor
Pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi din București se cheltuiesc sume enorme Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook ALPAB
ADVERTISEMENT

Primăriile de sector ale Capitalei au încheiat contracte, sau urmează să le parafeze, pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi pe care le au în administrare, sumele aflate în joc fiind uriașe. Cel mai recent este un anunț de participare postat de Administrația Domeniului Public Sector 2, pe 2 martie 2023, pentru participarea la o licitație în urma căreia se va atribui contractul numit „Întreținerea și amenajarea spațiilor verzi publice din sectorul 2”.

Amenajarea parcurilor din Sectorul 2 București va costa 310 milioane euro

Conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, valoarea totală estimată a contractului este de 1.526.065.761,34 lei (aproximativ 310 milioane euro), iar durata acestuia va fi de 4 ani. Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost stabilit pentru 18 aprilie 2023. Achiziția este împărțită în 5 zone, în care sunt specificate străzile care le delimitează. Este cel mai mare contract de acest tip ce va fi semnat de o primărie de sector.

ADVERTISEMENT

Pentru zona 1 se vor cheltui 270.133.463,01 lei, pentru zona 2 – 322.158.591,50 lei, pentru zona 3 –  319.904.708,30 lei, pentru zona 4 – 305.243.850,15 lei, iar pentru zona 5 – 308.625.148,38 lei. Este vorba despre prestarea serviciilor de întreținere și amenajare a zonelor verzi, adică parcuri, grădini publice/locuri de recreere/locuri de joacă, scuaruri, platbande, plantații de aliniament, spații verzi aferente ansamblurilor de locuințe.

Conform caietului de sarcini, prin prestarea acestor servicii se urmărește “îmbunătățirea aspectului calitativ al peisajului, ridicarea nivelului și calității vieții în mediul urban, promovarea calității și eficiența activităților de amenajare și întreținere a zonelor verzi; protecția mediului înconjurător în concordanță cu programul de adaptare la normele europene în vigoare”.

ADVERTISEMENT

Pe 11 ianuarie 2023, Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a publicat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului “Servicii de amenajare, extindere, modernizare și întreținere a domeniului public/privat al Municipiului București în cartierele Drumul Taberei și Ghencea”, valoarea totală estimată a contractului fiind de 200.910.150,02 lei, iar durata acestuia de 36 luni.

Primăria Sectorului 4 va cheltui peste 900 milioane lei

Locul de executare se află în zona delimitată de arterele Bd. Ghencea – Prelungirea Ghencea – Linia de centură – Bd. Timișoara – Drumul Taberei – Drumul Sării. Aceeași instituție a parafat, pe 22 noiembrie 2022, un contract separat, în valoare de 51.824.296,08 lei, pentru „Servicii de întreținere a Parcului Drumul Taberei”, durata acestuia fiind tot de 36 de luni.

ADVERTISEMENT

Pe 27 octombrie 2022, Primăria Sectorului 4 a semnat contractul pentru “Amenajarea, întreținerea, extinderea și modernizarea domeniului public de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 4 al Municipiului București”. Valoarea acestuia este de 914.231.808,69 lei, iar durata de 36 luni. „La nivelul unității administrativ teritoriale a luat naștere necesitatea întreținerii și amenajării domeniului public în vederea creşterii factorului depoluant şi îmbunătăţirii imaginii sectorului, parte a unei capitale europene, respectiv întreținerea spațiilor verzi, a parcurilor, a locațiilor amenajate și reamenajate, a locurilor de joacă, a dotărilor din aceste locații, întreţinerea mobilierului urban / stradal și a tot ceea ce contribuie la crearea unui mediu ambient”, se scrie în caietul de sarcini .

Administrația Domeniului Public Sector 1 a semnat, pe 9 mai și 15 mai 2022, șase contracte cadru pentru fiecare lot în parte), în valoare totală de 392.659.264,08 lei pentru “Servicii de amenajare și întreținere spații verzi situate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1 al Municipiului București”. Pentru lotul 1 se plătesc 82.052.328,19 lei, pentru lotul 2 – 80.616.679,65 lei, pentru lotul 3 – 79.239.813,36 lei, pentru lotul 4 – 83.300.295,72 lei, pentru lotul 5 – 82.038.296,02 lei, iar pentru lotul 6 – 82.516.785,09 lei.

ADVERTISEMENT

Amenajarea parcurilor din Sectorul 5 costă 890 milioane lei

Pe 1 mai 2020, Primăria Sectorului 5 a parafat un contract în valoare de 888.950.808 lei (aproximativ 185 milioane euro), cu o durată de 4 ani, pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Se menționează că se vor efectua operațiuni de salubrizare și întreținere a spațiilor verzi, locuri de joacă, parcuri, zone verzi amenajate, servicii privind mobilierul urban și operațiuni conexe, inclusiv cele care necesită utilaje specializate sau forță de muncă, servicii de reparare, amenajare a drumurilor, aleilor de acces, pavajelor, platformelor (betonate) și a altor elemente de design arhitectural, plantare material dendrologic.

Primăria Sectorului 3 a încheiat două contracte de acest fel în 2022, conform datelor consultate de FANATIK. Pe 24 iunie, a parafat un acord cadru în valoare de 9.189.355,15 lei pentru „Lucrări de amenajare spații verzi în parcul A.I.Cuza, parcul Titan, parcul Titanii și parcul Gh. Petrașcu”, cu o durată de 12 luni, iar pe 20 septembrie a semnat un contract pentru „Lucrări de întreținere spații verzi Zona II și Zona III”, cu o durată de 24 luni, în valoare de 20.757.208 lei.

Pe lângă primării, există și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București care a semnat un contract similar. Pe 28 noiembrie 2022, ALPAB a parafat cinci contracte cadru (pentru cele 5 loturi), pentru „Servicii de întreținere și salubrizare a aleilor și spațiilor verzi aflate în administrarea ALPAB”, valoarea acestora fiind de 67.741.806,96 lei. În concluzie, cele șase primării de sector și ALPAB vor cheltui în total aproape 4,1 miliarde lei (aproximativ 825 milioane de euro) pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din București.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”