News

Cum a ajuns Traian Băsescu să dea peste cap alianța PNL-USR/Plus la alegerile din București! Gabriela Firea, principala beneficiară a unei răzbunări politice

21.09.2020 | 12:51
Cum a ajuns Traian Băsescu să dea peste cap alianța PNL-USR/Plus la alegerile din București! Gabriela Firea, principala beneficiară a unei răzbunări politice
Candidatul PMP la functia de primar general al Capitalei, Traian Basescu ar putea să încurce planurile liberalilor. Sursa foto - . ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Liberalii au rămas fără cuvinte după ce au văzut ultimele sondaje și se întreabă cum a ajuns Traian Băsescu să dea peste cap alianța PNL-USR/Plus la alegerile din București! Răspunsul este unul cât se poate de simplu și stă mai degrabă într-o răzbunare politică.

Astfel, în ciuda scandalurilor din ultima perioadă, Nicușor Dan își păstra un avantaj fragil în fața Gabrielei Firea. Traficul sufocant din Capitală, deciziile eronate și zecile de companii finanțate din banii primăriei păreau să o coste mandatul pe reprezentanta PSD-ului.

ADVERTISEMENT

Doar că, apropierea alegerilor a adus o răsturnare evidentă, mai ales după ce în luptă a intrat și jolly joker-ul Traian Băsescu. Fostul președinte și-a dorit alianță cu partidele de dreapta, nu s-a sfiit să anunțe lucrul acesta și a așteptat liniștit negocierile.

Ce șanse are Traian Băsescu la alegerile din București!

De altfel, Băsescu a precizat că este gata să meargă braț la braț și la alegerile parlamentare de la finalul anului, însă socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Liberalii n-au mai așteptat nici măcar discuțiile interne între USR și Plus și au ales singuri candidatul pe care să-l susțină în lupta cu Firea.

ADVERTISEMENT

Preferat de mulți într-un duel cu actualul primar al Capitalei, Vlad Voiculescu nu a mai avut ce face și s-a retras din cursă. Nicușor Dan a devenit „prioritatea numărul 1” pentru PNL, însă lovitura a venit din cu totul altă parte. Sătul să aștepte mâna întinsă a liberalilor, Traian Băsescu a trecut la fapte.

Și-a anunțat candidatura și le-a promis foștilor aliați că vor pierde alegerile în cel mai mare oraș al țării. Puțini sunt cei care au crezut că fostul șef de stat are forță să devină primar, drept pentru care calculele erau simple. Băsescu urma să smulgă voturi din spectrul politic de dreapta și să o apropie pe Firea de o nouă victorie.

Mai mult de atât, nici dosarul de colaborator al Securității nu l-a lăsat indiferent pe fostul șef de stat. Apariția informațiilor în presă și întreaga poveste „Petrov” au reprezentat o altă poliță pe care Traian Băsescu nu a ezitat să o plătească în această campanie electorală.

ADVERTISEMENT

Culmea, liberalii spun că n-au dorit o alianță cu PMP pentru alegerile locale și pentru că partidul lui Băsescu ar fi ajutat-o în ultimii 4 ani pe Gabriela Firea să-și treacă mai toate proiectele. N-au luat în calcul însă mai mulți factori și ecuația dreptei pare să scârțâie serios.

De altfel, Băsescu simte dezastrul liberalilor și a transmis un mesaj ferm. Ludovic Orban a fost pus la zid de fostul președinte și acuzat de faptul că Bucureștiul poate să rămână un oraș sub dominare social democrată.

”Dacă Nicuşor Dan ar fi un tânăr, l-aş compătimi pentru naivitate. Dar pentru că la 51 de ani a acceptat compromisul sulfuros al eliminării PMP din alianţa care îl susţinea la Primăria Capitalei este primul vinovat, în condiţiile în care PMP l-a propus şi îndrăznesc să spun, l-a impus ca şi candidat al dreptei. Oricum PNL nu avea cu cine defila.

ADVERTISEMENT

Liderii USR şi PNL, Barna şi Orban, l-au scos la plimbare prin târg ca pe urs, pe însuşi Nicuşor Dan. Nenorociţii i-au legat de gât un carton mare pe care au desenat nişte cifre, au scris sub ele SONDAJ falsificând realitatea momentului. Să faci asta în ziua în care casele de sondaje îşi fac calibrarea şi toate partidele importante află intenţia de vot a momentului este o mare prostie”, a scris Traian Băsescu pe o rețea de socializare.

Mai mult de atât, Traian Băsescu consideră „o dramă politică” faptul că reprezentantul PNL şi USR „este pe punctul de a pierde alegerile” în favoarea Gabrielei Firea şi afirmă că dacă acest lucru se va întâmpla, el îl va lăsa pe Ludovic Orban fără serviciu la Palatul Victoria.

”Barna şi Orban l-au vândut pe Nicuşor Dan înainte de începerea campaniei, când, în ultima clipă au scos din alianţă PMP care ar fi garantat victoria dreptei, la fel cum de un an asigură guvernului Orban menţinerea la guvernare blocând moţiunile de cenzură.

ADVERTISEMENT

Aşa cum arată sondajele azi, Nicuşor Dan, PNL şi USR – PLUS pierd Capitala. Sper să nu am dreptate, dar dacă va fi aşa dragă Orban Ludovic, eu te scot în şuturi de la Palatul Victoria şi te las fără serviciu”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul președinte al României joacă acum de pe poziții puternice și a anunțat că exclude varianta retragerii din cursa electorală în favoarea lui Nicuşor Dan. De altfel, conform sondajelor, eventuală ieșire din joc a lui Băsescu ar însemna o victorie facilă pentru reprezentantul dreptei.

Un nou sondaj de opinie, comandat chiar de PNL, pentru alegerile de la Primăria Capitalei arată un scor strâns între candidatul USR-PLUS-PNL, Nicușor Dan și candidatul PSD, Gabriela Firea. Pe locul 3 se află candidatul PMP, fostul președinte Traian Băsescu.

Nicușor Dan ar lua în acest moment 33% din voturile bucureștenilor, în timp ce actualul primar ar obține 30,5% din sufragii. Fostul președinte Traian Băsescu este cotat cu 9% din intențiile de vot.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri