News

Cum a fost umilit de polițiști un veteran de război, după ce s-a întors din Afganistan. Bărbatul nu mai are o mână și un picior

Cum a fost umilit de polițiști un veteran de război, după ce s-a întors din Afganistan. Bărbatul nu mai are o mână și un picior, însă a fost ironizat de un om al legii.
20.05.2023 | 15:26
Cum a fost umilit de politisti un veteran de razboi dupa ce sa intors din Afganistan Barbatul nu mai are o mana si un picior
Cum a fost umilit de polițiști un veteran de război. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cum a fost umilit de polițiști un veteran de război, după ce s-a întors din Afganistan. Bărbatul nu mai are o mână și un picior, însă a fost ironizat de un om al legii. Practic, polițistul nu l-a crezut că este invalid și, mai mult, l-a amendat pentru ”că nu este suficient de handicapat”.

Cum a fost umilit de polițiști un veteran de război

Ben McBean este un veteran de război din Marea Britanie, care și-a pierdut un picior și o mână în Afganistan, fiind numit ”un adevărat erou” de către prințul Harry pentru sacrificiul său. Cu toate acestea, veteranul Marinei Regale se plânge pe internet că a fost pedepsit pentru că ”nu este suficient de handicapat”.

ADVERTISEMENT

Bărbatul își parcase mașina pe un loc special amenajat pentru persoanele cu dizabilități, însă un agent de circulație l-a amendat pentru că nu a crezut în handicapul veteranului. Ben McBean și-a pierdut mâna și piciorul în 2008, după ce a călcat pe o mină terestră în Helmand, Afganistan. El poartă acum o proteză pentru a se deplasa, însă handicapul său rămâne.

La cei 36 de ani ai săi, Ben a ajuns speaker motivațional și a povestit că a trecut printr-un moment jenant. Concret, bărbatul și-a parcat mașina pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități, moment în care s-a trezit amendat. ”Erau în mijlocul drumului și toți mă aplaudau în timp ce treceam pe lângă ei, spunându-mi că o să primesc o amendă sau o să merg la tribunal. Nu ar trebui să fiu nevoit să îmi pun o insignă pe fereastră și apoi să explic din nou cea mai proastă zi din viața mea”, a explicat bărbatul, conform The Independent.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat, de fapt? Bărbatul nu și-a pus în parbriz ”insigna albastră”, așa cum e denumit în Marea Britanie permisul pentru persoanele cu dizabilități. Din acest motiv, polițiștii l-au amendat. Cu toate acestea, purtătorii de cuvânt al consiliului municipal din Plymouth au anunțat că regretă situația: ”Am fost profund îngrijorați să auzim despre acest incident și un director de rang înalt l-a contactat pe domnul McBean, astfel încât să putem investiga problema mai departe. Insigna albastră a domnului McBean nu este în pericol”.

Un caz similar s-a petrecut în România, când o femeie în scaun cu rotile s-a trezit cu mașina ridicată de către oamenii legii, cu toate că avea în parbriz semnele aferente, însă nu avea legitimația în geam, la fel ca și în cazul veteranului din Anglia. A ieșit un scandal monstru, în prezența fetiței femeii, în vârstă de doar 3 ani.

ADVERTISEMENT

După mai multe ore, IPJ Constanța anunța că a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. “Cu privire la imaginile apărute în spatiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări.

În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept.

ADVERTISEMENT

În consecință 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusive pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată. La restituirea vehiculului s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil”, a transmis IPJ Constanța.

Se pare că polițiștii locali nu au procedat tocmai regulamentar, astfel că o anchetă va stabili cu exactitate dacă au dat dovadă de exces de zel, sau nu. “La data de 4 ianuarie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, se arată în comunicatl IPJ Constanța.

ADVERTISEMENT