News

Cum a furat un angajat IKEA peste 400.000 de lei. S-a folosit de zeci de clienți

Un angajat IKEA a furat peste 400.000 de lei, folosindu-se de clienți. Trei percheziții desfășurate de polițiștii Capitalei
12.04.2024 | 15:33
Cum a furat un angajat IKEA peste 400000 de lei Sa folosit de zeci de clienti
Cum a furat un angajat IKEA peste 400.000 de lei. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un angajat IKEA a furat peste 400.000 de lei și s-a folosit de zeci de clienți. Tânărul, în vârstă de 29 de ani, este cercetat pentru înşelăciune şi fals informatic. Cum a reușit să-și păcălească superiorii?

Angajat IKEA, reținut după ce a furat peste 400.000 de lei

Trei percheziții au fost efectuate, joi, de poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Sectorul 2, într-un dosar de înșelăciune și fals informatic.

ADVERTISEMENT

Descinderile au avut loc în București, dar și în județele Buzău și Brăila. Potrivit cercetărilor, un bărbat în vârstă de 29 de ani, angajat al centrului comercial IKEA, este vizat de aceste infracțiuni.

Mai exact, din martie 2021 până în noiembrie 2023, tânărul a efectuat 55 de operațiuni de retur de produse sau sume de bani, deși comenzile erau fictive. De asemenea, unele dintre ele erau nereturnate.

ADVERTISEMENT

Concret, bărbat a creat 19 bonuri de vânzare false, iar apoi a făcut actele necesare pentru retur, urmate de nota de plată în baza respectivelor bonuri de vânzare. În alte 35 de cazuri, angajatul s-ar fi folosit de bonuri de vânzare reale și de datele clienților.

„În 35 de cazuri, bănuitul ar fi efectuat retururi false în baza unor bonuri de vânzare reale, folosindu-se de o aplicaţie care permite accesarea arhivei bonurilor fiscale, prin intermediul căreia ar fi identificat bonuri de vânzare reale pentru produse aflate la limita împlinirii celor 365 de zile, termenul de retur acordat de societate clienţilor săi. Ulterior, banii aferenţi returului ar fi fost livraţi în conturile unor persoane, diferite faţă de cele care au plasat comenzile iniţiale reale”, au transmis oamenii legii.

ADVERTISEMENT

Alte șase persoane au fost reținute de polițiști

Mai mult, în noiembrie 2022, bărbatul a dat o comandă utilizând aplicațiile centrului comercial și a emis un bon pe numele unei rude. „Comanda ar fi fost confirmată şi iniţiată în sistemul de operare folosit de societate, apoi, bănuitul ar fi procesat returul comenzii şi ar fi stornat bonul de vânzare, fără a anula însă livrarea comenzilor.

Astfel, prin cele 55 de operaţiuni de retur produse/sume de bani, bănuitul ar fi creat un prejudiciu persoanei vătămate în valoare de peste 440.000 de lei”, adaugă Poliția Capitalei.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul a fost adus companiei IKEA. În toată această perioadă, angajatul a fost ajutat în activitatea ilegală de alte nouă persoane, cu vârste între 25 și 57 de ani. Toți cei vizați au fost duși la audieri. Ulterior, șase persoane au fost reținute. Aceeași măsură a fost luată și în cazul angajatului IKEA.

ADVERTISEMENT