News

Cum a încercat Florin Secureanu să își salveze casa pusă sub sechestru. Fostul manager, executat silit de spitalul pe care l-a condus

Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Nicolae Malaxa, se află în penitenciar, unde ispășește o condamnare de 3 ani și 8 luni.
27.02.2024 | 13:31
Cum a incercat Florin Secureanu sa isi salveze casa pusa sub sechestru Fostul manager executat silit de spitalul pe care la condus
Florin Secureanu a efectuat plăți nelegale în perioada în care a condus spitalul Nicolae Malaxa. Colaj FANATIK, Sursa foto Facebook
ADVERTISEMENT

Florin Secureanu, fostul manager al spitalului Nicolae Malaxa, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, pe 8 mai 2023, la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Anchetatorii au descoperit că Secureanu a făcut plăţi nelegale din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale.

Prejudiciul a fost stabilit la 140.000 lei

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis obligarea lui Florin Secureanu şi a altui inculpat la plata în solidar către partea civilă Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a sumei de 140.378,22 lei, reprezentând prejudiciu. Pentru recuperarea acestuia, s-a instituit sechestru pe bunurile lui Secureanu și a altor doi incupați, Cristian Ioniță și Mihai Mesner.

ADVERTISEMENT

Pe 26 septembrie 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, a fost înregistrat la Tribunalul București un dosar al cărui obiect este “verificare măsuri asigurătorii”. Astfel, instanța urma să verifice legalitatea și temeinicia măsurii asigurătorii dispuse în cauză în condițiile în care, față de bunurile aparținând celor trei inculpați, au fost instituite măsuri asigurătorii.

La verificarea măsurii asigurătorii, în tot cursul procesului penal, procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, instanța de judecată verifică periodic, dar nu mai târziu de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecății, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menținerea măsurii asigurătorii, dispunând, după caz, menținerea, restrângerea sau extinderea măsurii dispuse, respectiv ridicarea măsurii dispuse.

ADVERTISEMENT

În dosar se arată că inculpatul Florin Secureanu a răspuns apelului nominal prin videoconferință, în timp ce se afla în detenție în penitenciarul Satu-Mare, fiind asistat de un apărător ales. În cazul său, s-a pus sechestru pe un bun imobil, dar și pe un cont bancar. Cu toate acestea, Secureanu a susținut că bunul imobil, o casă, nu îi aparține lui, ci mamei sale.

Avocatul a susținut că sechestrul este nelegal

Avocatul lui Secureanu a arătat faptul că apărarea consideră că se impune ca să fie ridicat sechestrul de pe casa mamei inculpatului. “Nu are nici un amestec în acest dosar, nu are nici o legătură cu obiectul acestui dosar, aceasta fiind proprietara casei. Din acest punct de vedere acesta ar părea un sechestru nelegal adică pus pe un obiect care nu aparține inculpatului. Acesta este motivul pentru care apărarea consideră că s-ar impune ridicarea acestui sechestru.”, se menționează în dosar.

ADVERTISEMENT

Instanța a arătat că, potrivit celor reținute, faptele inculpaților constituie infracțiunile de delapidare, delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la această din urmă infracțiune, luare de mită şi spălare de bani. Măsurile asigurătorii sunt proporționale și necesare în raport de scopul urmărit – evitarea ascunderii, distrugerii, înstrăinării sau sustragerii de la urmărire a bunurilor care pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracțiune.

Astfel, ar fi vorba de o eventuală soluție de admitere a acțiunii civile, în măsura în care se va pronunța o soluție de condamnare a inculpaților, și de o posibilă obligare în solidar a inculpaților și a părții responsabile civilmente la repararea prejudiciului cauzat părții civile. De asemenea, s-a constatat că Curtea Constituțională a reținut că măsurile asigurătorii sunt o consecință a săvârșirii unei fapte penale şi constau în indisponibilizarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile prin instituirea unui sechestru asupra lor.

ADVERTISEMENT

Florin Secureanu a contestat executarea silită inițiată de spital

Până la dovedirea vinovăției în materie penală, indisponibilizarea instituită prin sechestru nu afectează substanța dreptului avut asupra bunurilor supuse măsurii, întrucât acest lucru se poate realiza numai prin dispozitivul hotărârii care trebuie să cuprindă şi cele hotărâte cu privire la măsurile asigurătorii.

Pe 2 octombrie 2023, Tribunalul București a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii sechestrului asigurător instituită în dosarul de urmărire penală în care inculpați sunt Florin Secureanu, Mihai Mesner și Cristian Ioniță, menţinând măsurile sechestrelor asigurătorii, astfel cum au fost instituite şi puse în aplicare. Florin Secureanu nu a contestat această decizie, deși a suținut că imobilul pus sub sechestru ar aparține mamei sale.

În schimb, conform datelor consultate de FANATIK, Secureanu a contestat în instanță executarea silită demarată împotriva sa de Spitalul Nicolae Malaxa, pentru recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost înregistrat pe 16 octombrie 2023, la Judecătoria Sectorului 2, iar primul termen a fost stabilit pentru 8 martie 2024. Spitalul s-a constituit pare civilă cu suma de 648.193,27 lei, dar judecătorii au dispus că suma pe care Secureanu și Tănase o au de plată către Spitalul Malaxa este de 140.378,22 lei.

ADVERTISEMENT