Life

Cum a murit, de fapt, Privighetoarea Carpaților. Cine i-a tocat averea și de ce a ajuns Hariclea Darclee în pragul suicidului

Hariclea Darclee era supranumită Privighetoarea Carpaților. Cum a murit, de fapt, artista și cine i-a tocat averea strânsă
12.01.2023 | 07:00
Cum a murit de fapt Privighetoarea Carpatilor Cine ia tocat averea si de ce a ajuns Hariclea Darclee in pragul suicidului
Cum a murit, de fapt, Privighetoarea Carpaților. Foto captură Youtube
ADVERTISEMENT

Hariclea Darclee a fost una dintre cele mai mari artiste ale vremii. Sfârșitul a găsit-o însă săracă. Mai mult decât atât, pe parcursul vieții a avut și tendințe de suicid.

Hariclea Darclee, o viață de poveste, o carieră de legendă

Hariclea Darclee a fost considerată a fi cea mai mare cântăreață de operă din lume pentru un sfert de veac. Dar aceasta nu a avut o viață ușoară. Avea să moară chiar în sărăcie lucie, la București.

ADVERTISEMENT

Deși a făcut o avere în timpul vieții sale de artistă, Hariclea Darclee a murit fără un sfanț. De altfel, cheltuielile de înmormântare au trebuit să fie suportate de Ambasada Italiei. Lucrul acesta a fost publicat chiar de Academia Română, după un studiu realizat de Ştefan Petrescu.

Averea sa nu era una deloc neglijabilă, dar și costurile vieții de divă erau ridicate. Banii au fost folosiți oentru hotelurile de lux în care stătea, dar și pe hainele pe care le purta la concerte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trăsurile cu care circula pentru a nu se șifona materialele scumpe pe care le purta au costat-o din plin pe Hariclea Darclee.

La sărăcia artistei a mai contribuit și soțul ei. Lui i-a dat pe parcursul mariajului lor o mulțime de bani. „O avere de om” cum s-a exprimat chiar ea.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre 200.000 de franci dați de cântăreață către soțul ei. După șase ani de carieră la nivel înalt, artista a mărturisit că era epuizată. Oricât ar munci tot nu ar avea bani pentru ce își dorea, obișnuia să zică.

 „Este păcat de Dumnezeu, atâta muncă pentru a nu avea niciun profit material!. Fără a fi zgârcită, însă încep a crede că niciodată nu voi putea pune ceva deoparte.

ADVERTISEMENT

Toate acestea nu-mi mai produc impresiune, mă gândesc a face un capital care să-mi permită să mă  retrag, fiind foarte obosită de viaţa asta”, spunea artista.

De ce a vrut Privighetoarea Carpaților să se sinucidă

Aceasta chiar începuse să aibă gânduri de suicid. Singurul lucru la care se gândea era să nu provoace rău celor din jur. Era, totuși, conștientă că trupul trebuia să-i fie adus corpul în țară.

Mai mult, Hariclea Darclee se gândea și la modul cum ar fi vrut să-și ia viața. Aceasta dorea să se otrăvească cu stricnină.

„Dacă nu m-aş gândi că Coco ar trebui să-mi transporte corpul în ţară (unde cel puţin am un cavou la Bellu), stricnina pe care o am necontenit în boursette ar fi avut deja efectul”, mărturisea aceasta, cu gânduri de a-și lua propria viață.

Hariclea Darclee a murit pe 12 ianuarie 1939, la spitalul Filantropia din Bucureşti. Acolo era internată din cauza unei afecțiuni a ficatului.

ADVERTISEMENT