Life

Cum a murit, de fapt, Zoia Ceauşescu. „Prinţesa Epocii de Aur” a dus-o viaţă plină de deziluzii şi ajunsese în dizgraţia mamei sale

Zoia Ceaușeascu a avut o viață complicată și a luat decizii care au nemulțumit-o pe mama sa. Cum a murit, de fapt, „Prințesa Epocii de aur”?
08.10.2022 | 14:38
Cum a murit de fapt Zoia Ceausescu Printesa Epocii de Aur a duso viata plina de deziluzii si ajunsese in dizgratia mamei sale
Cum a murit, de fapt, Zoia Ceaușescu. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost fiica fostului președinte al țării, însă Zoia Ceaușescu a ajuns să fie dată de la serviciu și să locuiască la rude, doar din dorința de a-și duce demn existența. „Prințesa Epocii de Aur” a cunoscut multe dezamăgiri de-a lungul vieții și a ajuns chiar în dizgrația mamei sale, Elena Ceaușescu.

Cum a murit Zoia Ceaușescu, „prințesa Epocii de Aur”. De ce a ajuns în dizgrația Elenei Ceaușescu

Zoia Ceaușescu sau Zoica, așa cum obișnuiau să o alinte părinții săi, a venit pe lume pe 1 martie 1949 în București. Întreaga viața și mai ales după anul 1969, alegerile sale au fost controlate de Elena Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Atât savanta, cât și Nicolae Ceaușescu visau ca fiica lor să ducă un trai exemplar și să exceleze în matematică. Nu doar în viața profesională ar fi intervenit, ci și în cea personală.

Pe vremea în care era elevă la Jean Monet, Zoia s-ar fi îndrăgostit de Petre Roman și urmau să se căsătorească, însă Elena Ceaușescu și Walter Roman ar fi intervenit pentru a-i despărți.

ADVERTISEMENT

Ulterior, fata soțiilor Ceaușescu și-a găsit refugiul în brațele Dan Vincze, un ungur din Cluj. După un an în care s-au întâlnit în fiecare joi la Predeal. Totuși, după 7 ani, Zoiei i-a fost interzisă și această legătură.

În consecință, și-a găsit refugiul în alcool, fugea des de acasă și își punea părinții pe jar. Nu a fost singura decepție în dragoste pentru Zoia Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Au urmat pentru ea relații pasagere cu Mihai Matei de la ziarul Lumea, romancierul Petre Popescu și, în 1980, s-a căsătorit cu inginerul Mircea Opran.

Elena și Nicolae Ceaușescu nu s-au opus mariajului, iar bărbatul a iubit-o pe Zoia până în ultimele sale clipe de viață, cu toate că nu au avut copii.

ADVERTISEMENT

Elena Ceaușescu, deranjată de popularitatea fiicei sale

Zoia Ceaușeascu a avut parte de dezamăgiri și în carieră. Pe vremea în care era studentă, nu profita de statul său și se comporta exact ca un om obișnuit. Ieșea cu colegii și era redactor-sef adjunct la revista Universitas.

Tocmai popularitatea a fost cea care a făcut ca Zoia să cadă în dizgrația mamei sale. Totodată, Elena Ceaușescu era nemulțumită de faptul că fiica ei susținea studenții care erau nemulțumiți de traiul din România.

Zoia Ceaușescu a fost și stagiară a Institutului de Matematică, însă soția lui Nicolae Ceaușescu l-a desființat, nemulțumită de rezultate.

După Revoluția din 1989, tânăra a fost arestată împreuna cu soțul si frații ei, Nicu si Valentin, fiind acuzați de subminare a economiei naționale și eliberată abia în luna august.

După aceea, nefiind primită la fostul loc de muncă, s-a pensionat. Zoia Ceaușescu a acceptat că va fi mereu asociată cu părinții ei și s-a îndepărtat de toată lumea.

În anii ’90-’91, Zoia Ceaușescu a fost operată de cancer pulmonar. În 2005, ea a dat MAPN, în judecată, cerând dovezi că părinții ei sunt îngropați în Cimitirul Ghencea Civil.

În 2006, a fost internată în stare gravă. Fiica soțiilor Ceaușescu suferea de cancer, boala localizându-se în zona colono-rectala. Pentru că știa că nu mai are mult de trăit, a lăsat în urmă o scrisoare, scrie HotNews. 

ADVERTISEMENT
Tags: