News

Grecia ia cele mai dure măsuri, de Paşte, din Europa! Poliţia confiscă plăcuţele de la maşină, dacă ai ieşit din casă

17.04.2020 | 11:53
Grecia ia cele mai dure masuri de Paste din Europa Politia confisca placutele de la masina daca ai iesit din casa
ADVERTISEMENT

Într-o Europă zdruncinată serios pandemie, Grecia a reușit să țină epidemia de coronavirus sub control printr-o serie de măsuri aplicate ca la carte de autoritățile elene.

Grecii ţin sub control epidemia. Măsuri extreme au fost pregătite pentru Paşte

Dacă țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Franța sau Belgia numără mii sau zeci de mii de morți, în Grecia lucrurile stau diametral opus din punct de vedere al gravității situației.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a fost ținută sub control de eleni, iar modul prin care au reușit acest lucru nu este deloc unul din cale afară de neobișnuit.

Față de multe alte popoare, populația din Grecia a respectat cu strictețe măsurile de izolare menite să stopeze extinderea boli la nivel comunitar.

ADVERTISEMENT

În același timp, guvernul de la Atena a adoptat din timp măsuri de prevenire, inclusiv închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul (cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor) şi au fost anulate toate evenimentele religioase, în pofida reținerii faţă de această măsură a influentei Biserici Ortodoxe înaintea Paştelui.

Totodată, în weekendul cu Paştele, autorităţile au decis dublarea amenzilor (de la 150 şi 300 de euro) şi confiscarea plăcuţelor de înmatriculare ale celor care călătoresc fără motiv cu maşina în perioada sărbătorilor pascale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor fi instituite numeroase puncte de control. Aceste măsuri vin în contextul în care unul din zece greci afirmă explicit că nu va ţine cont de restricţiile impuse de autorităţi din cauza coronavirusului.

Măsuri de izolare adoptate devreme de autorități

Conștientă că are un sistem de sănătate aflat într-o stare precară din cauza crizei economice din ultimii ani, Grecia a adoptat măsuri de pregătire a sistemului.

ADVERTISEMENT

Astfel, centrele medicale de pe teritoriul țării private au fost obligate să-şi cedeze paturile de terapie intensivă către sistemul public. Dacă la startul crizei Covid-19 în spitalele greceşti erau 565 de locuri în secţiile de terapie intensivă, număr ajuns acum la 997, conform Agerpres.

Țară profund ortodoxă, Grecia a anunțat că, în timpul sărbătorile pascale, bisericile vor rămâne închise şi slujbele se vor desfăşura fără public, fiind de asemenea interzise vizitele la rude sau prieteni în această perioadă.

Pe 11 martie, când Grecia nu avea încă niciun deces şi cazurile de coronavirus erau sub 100, guvernul a închis şcolile şi universităţile. Două zile mai târziu, odată cu primul deces, s-a dispus închiderea barurilor şi restaurantelor, iar începând cu 24 martie a intrat în vigoare izolarea totală a populaţiei.

Planuri de relaxare a măsurilor de izolare

Ministrul Sănătății din Grecia, Vassilis Kikilias, a anunțat miercuri că guvernul va decide până la sfârșitul lunii aprilie cum va proceda cu ridicarea măsurilor de izolare.

Numărul cazurilor confirmate de coronavirus în Grecia a ajuns la 2.192, potrivit ultimelor actualizări ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății și expertului în boli infecțioase, profesorul Sotiris Tsiodras.

Numărul morților a crescut la 103, în ultimele 24 de ore. Aproximativ 72 de pacienți sunt tratați în unități de terapie intensivă (UCI). Vârsta medie a acestor pacienți este de 68 de ani.

ADVERTISEMENT