News

Cum a scăpat criminalul care și-a incendiat mătușa de urmărirea penală într-un dosar de droguri. Bărbatul nu a spus în instanță cine i-a furnizat substanțele

Alexandru Ionuț Popa a fost cercetat într-un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu.
08.11.2023 | 14:57
Cum a scapat criminalul care sia incendiat matusa de urmarirea penala intrun dosar de droguri Barbatul nu a spus in instanta cine ia furnizat substantele
Alexandru Ionuț Popa a omorât-o pe mătușa sa în scara blocului. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Alexandru Popa, Facebook Liliana Popa, cameră supraveghere
ADVERTISEMENT

Alexandru Ionuț Popa și-a bătut cu sălbăticie mătușa, pe Liliana Popa, după care a stropit-o cu benzină și i-a dat foc, crima petrecându-se luni dimineață într-o scară de bloc din sectorul 6. S-a speculat că între cei doi existau tensiuni din cauza unei moșteniri, detaliu ce urmează a fi aflat în anchetă.

Polițiștii au găsit la Popa o folie cu cannabis

E cert că Alexandru Popa și-a premeditat crima, deoarece el a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce a achiziționat cinci litri de benzină de la o stație de carburant, în dimineața tragediei. Cu doar două luni înainte de crimă, Popa și-a bătut o altă rudă, aceasta obținând în instanță un ordin de protecție împotriva sa.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, Alexandru Popa a avut probleme și cu DIICOT, fiind acuzat de consum de droguri. În acest dosar, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Structura Centrală, Secţia de Combatere a Traficului de Droguri a solicitat confirmarea renunţării la urmărirea penală faţă de suspectul Popa Alexandru Ionuț, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În procesul-verbal de constatare întocmit de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a reţinut că, la data de 28 martie 2020, lucrători din cadrul unității, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au identificat, pe o stradă din București, pe Popa Alexandru Ionuț care deţinea o folie din staniol ce conţinea resturi vegetale.

ADVERTISEMENT

Prin ordonanţa din data de 25 mai 2020 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în cauză la laboratorul I.G.P.R a rezultat că proba analizată este constituită din 0,40 grame cannabis.

Procurorul a constatat că nu există interes public în urmărirea suspectului

Prin ordonanţa din data de 24 noiembrie 2020 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Popa Alexandru Ionuț sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Conform adresei Agenţiei Naţionale Antidrog, Popa nu s-a prezentat la centru în vederea evaluării.

ADVERTISEMENT

În timpul audierilor, Popa a recunoscut săvârşirea infracţiunii pentru care este cercetat, fără însă să poată să furnizeze date cu privire la persoana care i-a furnizat drogurile, după cum se arată în dosar. Instanța a menționat că, în această cauză, infracţiunea de deţinere, fără drept, de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, pedeapsa prevăzută de lege este mai mică de 7 ani.

Instanța a arătat că, în raport de conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, scopul urmărit (consum propriu) şi împrejurările concrete în care a fost comisă infracţiunea, precum şi de existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea unui proces penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, “procurorul a constatat că nu există interes public în urmărirea în continuare a suspectului Popa Alexandru Ionuț, astfel încât a dispus renunţarea la urmărire penală”.

ADVERTISEMENT

Judecătorul a spus că soluţia de renunţare la urmărire penală este una temeinică

Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, în ceea ce priveşte condiţia legată de cuantumul pedepsei pentru infracţiunea pentru care se dispune renunţarea la urmărire penală este îndeplinită pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc, în vederea consumului propriu, aceasta fiind închisoarea mai mică de 7 ani, respectiv închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Instanța a menționat că “în raport de împrejurările concrete în care se reţine a fi fost săvârşită fapta cantitatea mică de drog, natura drogului deţinut, drog de risc, persoana acestuia şi vârsta acestuia şi posibilităţile de reinserţie socială facilă, văzând şi lipsa antecedentelor penale ale acestuia – judecătorul de cameră preliminară apreciază că soluţia de renunţare la urmărire penală este una temeinică”, după cum se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 26 aprilie 2021, Tribunalul București a admis cererea de confirmare renunţare la urmărirea penală formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. A constatat legalitatea şi temeinicia ordonanţei emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, Structura Centrală, Secţia de combatere a traficului de droguri, în dosarul prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de suspectul Popa Alexandru Ionuţ, soluţie de renunţare pe care a confirmat-o. Decizia a fost definitivă.

ADVERTISEMENT