ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Cum a scăpat Talpan de epidemia de coronavirus. Colonelul s-a bătut astă-toamnă pentru un loc în avionul de Wuhan, la Jocurile Mondiale Militare, dar n-a încăput pe listă

Autor: Matei Udrea | 28.02.2020 | 19:04
Cum a scăpat Talpan de epidemia de coronavirus. Colonelul s-a bătut astă-toamnă pentru un loc în avionul de Wuhan, la Jocurile Mondiale Militare, dar n-a încăput pe listă
Colonelul Talpan (stânga) și colonelul Mocanu au vrut să meargă la Wuhan, astă-toamnă, dar n-au mai reușit acest lucru

Se poate spune că delegaților români participanți la cea de-a șaptea ediție a Jocurilor Mondiale Militare le-a trecut glonțul pe la ureche: competiția s-a desfășurat la Wuhan între 15 și 30 octombrie 2019, cu doar câteva săptămâni înainte ca în orașul chinez să izbucnească epidemia de coronavirus care face azi ravagii în lume.

ADVERTISEMENT

Delegația României la această competiție a numărat 108 persoane, iar pe locurile în avionul de China s-a dat o adevărată bătălie. Însuși fostul comandant de la Steaua, colonelul Bixi Mocanu, se trecuse șef de delegație, deși mandatul îi expira tocmai pe 15 octombrie. Până la urmă, ofițerul n-a mai plecat la Wuhan. În total, alături de cei 80 de sportivi, în China au fost și 28 de persoane din staff – antrenori, medici, șefi.

Talpan ar fi vrut și el la Wuhan, socotind că merită vacanța după atâtea eforturi pentru club

Numărul voluntarilor pentru această misiune în Extremul Orient l-a depășit cu mult pe cel al locurilor disponibile. Sursele Fanatik afirmă că pe listă au vrut să se treacă și mai mulți oameni din minister. Colonelul Florin Costel Talpan, juristul care l-a zdrobit pe Becali în tribunale, despuindu-l de toate legăturile cu Steaua, și-a dorit și el cu ardoare să plece la Wuhan. Demersurile insistente ale acestuia – care afirma că i se cuvine un bine-meritat sejur în China pentru serviciile aduse clubului – nu au avut succes.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, delegația a fost condusă de generalul de brigadă Dragoș Iacob, șeful Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării la acel moment – numit comandantul Diviziei 2 de Infanterie în februarie 2020. La Wuhan a ajuns și colonelul de infanterie Teodor Popa, numit ulterior locțiitor al noului comandant al clubului Steaua, colonelul Mădălin Hîncu.

Între timp, răspândirea epidemiei de coronavirus în întreaga lume a pus sub semnul întrebării desfășurarea unor mari competiții.

ADVERTISEMENT

Primele semne ale epidemiei de coronavirus au apărut la Wuhan o lună după sfârșitul Jocurilor Mondiale Militare

Primele semne ale epidemiei provocate de noul coronavirus au apărut la o lună după încheierea Jocurilor Mondiale Militare. În decembrie, medicul Li Wenliang, de la Wuhan, a încercat să avertizeze că urmează o epidemie provocată de un nou virus – 2019-nCoV. Autoritățile comuniste nu au luat măsuri de siguranță, în schimb l-au băgat în anchetă pe medic, acuzându-l că răspândește informații false și zvonuri menite să stârnească panică în rândurile populației.

Li Wenliang le scrisese foștilor colegi de facultate, pe un grup de WeChat, că șapte persoane care fuseseră într-o piață de pește din Wuhan au contractat un virus nou, din categoria largă a coronavirusurilor. Acesta i-a îndemnat pe apropiații săi să-și avertizeze discret cunoscuții asupra pericolului, spunându-le că e foarte probabil să izbucnească o epidemie.

ADVERTISEMENT

Mesajul său a fost retransmis însă de unii membri ai grupului de WeChat, devenind viral pe grupurile de socializare. Medicul a fost anchetat. Ulterior, el a rămas să îi îngrijească pe bolnavii de coronavirus, dar s-a molipsit și a decedat la începutul lunii februarie. Autoritățile chineze au încercat să ascundă, inițial, și această informație, dar în final au fost nevoite să recunoască decesul doctorului care trăsese primul semnal de alarmă.

După izbucnirea epidemiei, autoritățile chineze au înconjurat Wuhan și alte localități afectate, izolând de restul lumii circa 50-60 de milioane de oameni care locuiau în acele orașe. În Wuhan au rămas blocați numeroși străini, repatrierea acestora făcându-se foarte greu.

ADVERTISEMENT

În România, primul caz de coronavirus a apărut acum câteva zile. Populația, alertată de situația din alte țări (localități izolate și penurie de alimente în China și Italia), a luat însă cu asalt magazinele de aproximativ o săptămână.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!