Cum a scăpat un șofer de amendă pentru viteză. Polițiștii de la Rutieră au făcut o gafă incredibilă

Robert Cristea   
în HotNews
13/04/2021, 19:49
Cum a scăpat un șofer de amendă pentru viteză. Polițiștii de la Rutieră au făcut o gafă incredibilă
Cum a scăpat un șofer de amendă pentru viteză. Polițiștii de la Rutieră au făcut o gafă incredibilă

Un şofer a scăpat de amendă şi de sancţiunea suspendării permisului după o gafă de proporții facută de polițiștii de la rutieră.

Incidentul s-a petrecut în 17 mai 2020, în municipiul Aiud, judeţul Alba. Un bărbat a fost sacționat de poliție, dar a contestat precesul verbal. Șoferul avut câştig de cauză la instanţa de fond, care a constatat că a fost trecută o viteză mai mare în procesul verbal decât cea arătată de aparatul radar, conform Adevărul.

Bărbatul fusese amendat cu suma de 1.305 de lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile după ce ar fi fost surprins cu viteza de 109 km/oră în localitate. Şoferul nu a contestat că a depășit viteza legală de 50km/ oră, dar nu a fost de acord cu viteza indicată în procesul verbal.

Gafă copilărească a polițiștilor. Cum a scăpat un șofer de amendă

Indicaţia din dreptul literei T reprezintă maşina urmărită de aparatul radar, în timp ce viteza ce apare la L este cea care poate fi blocată de poliţistul rutier pe ecran timp de maxim un sfert de oră sau până la următoarea utilizare a acestuia.

Judecătoria Aiud a stabilit după vizionarea înregistrării de pe aparatul radar, că şoferul are dereptate. Autoturismul a circulat cu 93 km/oră, viteză trecută în dreptul literei T (target – ţintă) de pe radar şi nu 109 km/oră, care apărea în dreptul literei L (lock – blocat), conform sursei citate.

Astfel, judecătorul a precizat că viteza de 109 km/oră ”indică doar viteza cea mai mare înregistrată şi blocată, fără a exista certitudinea că aceasta este viteza reală cu care a circulat petentul”.   

”Chiar dacă se confirmă depăşirea vitezei legale pe sectorul de drum monitorizat de aparatul radar, instanţa nu poate modifica sancţiunea aplicată, ea fiind limitată în a verifica legalitatea şi temeinicia procesului verbal contestat şi cum cele două viteze menţionate implică sancţiuni diferite, singurul remediu îl reprezintă anularea procesului verbal de contravenţie.

Prin urmare, temeinicia actului de sancţionare cu privire la contravenţia prevăzută de art.121 alin. 1 din H.G. nr. 1391/2006 a fost infirmată prin probatoriul administrat în mod nemijlocit în cursul judecăţii şi nu poate fi atrasă răspunderea contravenţională a petentului care, raportată la principiul legalităţii dedus din art.1 şi 5 din O.G. nr.2/2001, trebuie dovedită în mod temeinic, printr-un proces-verbal ce cuprinde împrejurările exacte în care a fost săvârşită fapta”, astfel a motivat magistratul care a judecat plângerea.

Astfel, şoferul a scăpat de plata amenzii în valoare de 1.305 de lei şi de suspendarea permisului de conducere.

Închide ×