Sport

Cum a triat UEFA fanii români la loteria biletelor de la EURO 2024. Reacția FRF după acuzațiile celor rămași fără tichete

Loteria biletelor de la EURO 2024 a provocat multă dezamăgire în rândul fanilor care nu pot fi alături de tricolori la turneul final din Germania (14 iunie-14 iulie).
27.01.2024 | 00:10
Cum a triat UEFA fanii romani la loteria biletelor de la EURO 2024 Reactia FRF dupa acuzatiile celor ramasi fara tichete
Naționala României va fi susținută de 10.000 de fani la fiecare meci de la EURO 2024 Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Calificarea echipei naționale a României la CE, după 8 ani de pauză, a stârnit un interes uriaș în rândul suporterilor tricolori. Zeci de mii de fani s-au înscris, în perioada 4-12 decembrie 2023, la loteria biletelor de la EURO 2024,  pentru achiziționarea celor 10.000 de bilete alocate românilor la fiecare dintre cele trei meciuri din grupă. În total au fost 120.000 de cereri pentru 30.000 de bilete.

Cum a triat UEFA fanii români la loteria biletelor de la EURO 2024

Forul european a anunțat joi, 25 ianuarie, că loteria pentru biletele la EURO 2024 a avut loc, iar fanii pătimași care n-au prins bilete s-au revoltat împotriva FRF și UEFA.

ADVERTISEMENT

Din informațiile FANATIK, UEFA a ținut cont de două criterii în tragerea la sorți recentă: au avut șanse mai mici cei care primiseră bilete în decembrie, după prima extragere (3-24 octombrie 2023), și au fost sancționați cei care își făcuseră mai multe conturi de pe același IP.

Fanii care s-au înregistrat pentru bilete la turneul final pot verifica în portalul UEFA Ticketing dacă solicitarea lor a avut succes.

ADVERTISEMENT

Cei care au avut noroc și au primit confirmarea pentru biletele comandate trebuie să facă plata online, cu cardul, până la data de 30 ianuarie 2024.

Important de știut: nu se poate plăti doar unele dintre biletele atribuite prin loterie. Plata se face pentru toate biletele alocate sau pentru niciunul, în cazul în care solicitantul renunță la bilete.

ADVERTISEMENT

Potrivit UEFA, un suporter care a aplicat pentru toate cele trei meciuri din grupă, dar a fost ales doar pentru unul sau două, acesta va primi numărul maxim de bilete pe care l-a solicitat.

Preţurile biletelor la EURO 2024:

  • Faza grupelor: 30-200 de euro (50-600 de euro la meciul de deschidere)
  • Optimi: 50-250 de euro
  • Sferturi: 60-300 de euro
  • Semifinale: 80-600 de euro
  • Finală: 95-1.000 de euro
ADVERTISEMENT

Loteria biletelor de la EURO 2024 a provocat nemulțumire în rândul fanilor români

Ultrașii de la facțiunea ”Uniți sub tricolor” (UST), care însoțesc naționala peste tot, de ani buni, sunt nemulțumiți că mulți dintre ei au rămas fără bilete la EURO 2024.

Aceștia reproșează FRF că nu i-a ajutat să aibă prioritate la achiziționarea biletelor la EURO 2024, așa cum procedează alte federații naționale cu fanii fideli.

Ultrașii UST au mai acuzat că biletele la Euro 2024 au început să se vândă deja la bișniță.

Reacția FRF după loteria biletelor de la EURO 2024

La solicitarea FANATIK, Alexandru Cândea, Manager Departament Evenimente în cadrul FRF, a făcut următoarele precizări:

  • ”Pentru grupe, au fost alocate 10.000 bilete / meci, pentru suporterii fiecărei țări participante. Datele preliminare ne arată că au fost de aproximativ patru ori mai mulți solicitanți decât bilete disponibile.
  • Pentru acest scenariu, UEFA a pus la dispoziția federațiilor participante două modalități de alocare a biletelor către suporteri:
  1. cele 10.000 de bilete/meci să fie alocate în urma unui proces de înscriere într-o loterie;
  2. în cazul în care suporterii unei țări sunt organizați sub forma unui Fan Club, federațiile pot aloca acestora un număr limitat de coduri de acces, care le oferă suporterilor achiziția biletelor direct prin portalul UEFA, fără a fi nevoiți să se înscrie la loterie (înregistrarea și emiterea biletelor este efectuata exclusiv de către UEFA). Numărul codurilor de acces și al biletelor a fost și acesta limitat și s-a scăzut din cota totală de 10.000 de bilete/meci”.

Procedură specială pentru ”familia fotbalului”

FRF a primit de la UEFA un număr limitat de coduri unice pentru achiziționarea de bilete direct din platformă. Dar numai tichete de 150-200 de euro.

Aceste coduri unice au fost oferite mai multor glorii ale naționalei, în frunte cu Gică Hagi sau Ilie Dumitrescu, precum și rudelor fotbaliștilor, sponsorilor echipei naționale și membrilor afiliați FRF.

FRF: ”Echipa națională a României nu are un Fan Club oficial”

Oficialul FRF a explicat de ce FRF a decis ca toți fanii naționalei României să își achiziționeze bilete în urma tragerii la sorți.

”Având în vedere că în momentul de față echipa națională a României nu are un Fan Club oficial, precum și din dorința de a acorda o șansă egală de a achiziționa bilete fiecărui suporter, FRF a decis să decurgă la alocarea biletelor folosind prima modalitate (model folosit și la EURO 2016), comandând și un număr limitat de coduri pentru a fi alocate familiei fotbalului (rudele jucătorilor, foștii internaționali, sponsorii echipei naționale și membrii afiliați FRF).

Cu astfel de coduri preferențiale se puteau achiziționa bilete doar din categoriile 1 și 2”, a concluzionat Alexandru Cândea.

UEFA  deschide o platformă de „revânzare” a biletelor în martie

Fanii români care nu s-au regăsit printre câștigători la loteria biletelor de la EURO 2024 mai au o șansă să-și procure tichete.

În martie, UEFA  deschide o platformă de „revânzare”, unde spectatorii care au achiziționat bilete și nu pot ajunge la meciuri, pot vinde biletele cumpărate.

Biletele rezervate pentru meciurile din fazele eliminatorii vor fi vândute în timpul turneului, după fiecare etapă.

Federația Română de Fotbal a anunțat încă de la început că nu poate facilita, intermedia sau rezerva bilete pentru suporterii români. Toate operațiunile de ticketing se desfășoară exclusiv pe portalul UEFA Ticketing.

Ce trebuie să știți despre biletele de la EURO 2020

  • Biletele la EURO 2024 sunt exclusiv digitale (UEFA Tickets  – IOS și Android). Ele vor fi livrate către cumpărător pe email la modul generic, după înregistrarea plății.
  • Cu câteva zile înainte de meci, vor fi arondate locurile în tribună și va fi transmis un cod de bare blurat (nefolosibil).
  • Cu câteva ore înainte de meci se va trimite și codul de bare valabil, cu care se face intrarea la stadion. Se va prezenta codul de bare pe telefon, nu există posibilitatea tipăririi.
  • Pentru persoanele care s-au înscris cu mai multe bilete: titularul trebuie să distribuie biletele în grupul său. În platforma UEFA îi va apărea funcția de distribuire a biletelor.
  • Se înscriu adresele de email ale celorlalți din grup. Aceștia vor primi un mail de la UEFA, prin care sunt înștiințați că au un bilet și sunt invitați să se înscrie pe platforma de bilete a UEFA în vederea accesării biletului.
  • După ce se înscriu pe platforma UEFA, vor urma pașii digitali de mai sus ai posesorilor de bilete.

Programul meciurilor României la EURO 2024

  • Luni, 17 iunie, ora 16:00: România – Play-off B* (Munchen Football Arena)
  • Sâmbătă, 22 iunie, ora 22:00: Belgia – România (Koln Stadium)
  • Miercuri, 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – România (Frankfurt Arena)

* Bosnia și Herțegovina / Ucraina / Israel / Islanda

ADVERTISEMENT