Calificarea echipei naționale a României la CE, după 8 ani de pauză, a stârnit un interes uriaș în rândul suporterilor tricolori. Zeci de mii de fani s-au înscris, în perioada 4-12 decembrie 2023, la loteria biletelor de la EURO 2024, pentru achiziționarea celor 10.000 de bilete alocate românilor la fiecare dintre cele trei meciuri din grupă. În total au fost 120.000 de cereri pentru 30.000 de bilete.
Forul european a anunțat joi, 25 ianuarie, că loteria pentru biletele la EURO 2024 a avut loc, iar fanii pătimași care n-au prins bilete s-au revoltat împotriva FRF și UEFA.
Din informațiile FANATIK, UEFA a ținut cont de două criterii în tragerea la sorți recentă: au avut șanse mai mici cei care primiseră bilete în decembrie, după prima extragere (3-24 octombrie 2023), și au fost sancționați cei care își făcuseră mai multe conturi de pe același IP.
Fanii care s-au înregistrat pentru bilete la turneul final pot verifica în portalul UEFA Ticketing dacă solicitarea lor a avut succes.
Cei care au avut noroc și au primit confirmarea pentru biletele comandate trebuie să facă plata online, cu cardul, până la data de 30 ianuarie 2024.
Important de știut: nu se poate plăti doar unele dintre biletele atribuite prin loterie. Plata se face pentru toate biletele alocate sau pentru niciunul, în cazul în care solicitantul renunță la bilete.
Potrivit UEFA, un suporter care a aplicat pentru toate cele trei meciuri din grupă, dar a fost ales doar pentru unul sau două, acesta va primi numărul maxim de bilete pe care l-a solicitat.
Ultrașii de la facțiunea ”Uniți sub tricolor” (UST), care însoțesc naționala peste tot, de ani buni, sunt nemulțumiți că mulți dintre ei au rămas fără bilete la EURO 2024.
Aceștia reproșează FRF că nu i-a ajutat să aibă prioritate la achiziționarea biletelor la EURO 2024, așa cum procedează alte federații naționale cu fanii fideli.
Ultrașii UST au mai acuzat că biletele la Euro 2024 au început să se vândă deja la bișniță.
La solicitarea FANATIK, Alexandru Cândea, Manager Departament Evenimente în cadrul FRF, a făcut următoarele precizări:
FRF a primit de la UEFA un număr limitat de coduri unice pentru achiziționarea de bilete direct din platformă. Dar numai tichete de 150-200 de euro.
Aceste coduri unice au fost oferite mai multor glorii ale naționalei, în frunte cu Gică Hagi sau Ilie Dumitrescu, precum și rudelor fotbaliștilor, sponsorilor echipei naționale și membrilor afiliați FRF.
Oficialul FRF a explicat de ce FRF a decis ca toți fanii naționalei României să își achiziționeze bilete în urma tragerii la sorți.
”Având în vedere că în momentul de față echipa națională a României nu are un Fan Club oficial, precum și din dorința de a acorda o șansă egală de a achiziționa bilete fiecărui suporter, FRF a decis să decurgă la alocarea biletelor folosind prima modalitate (model folosit și la EURO 2016), comandând și un număr limitat de coduri pentru a fi alocate familiei fotbalului (rudele jucătorilor, foștii internaționali, sponsorii echipei naționale și membrii afiliați FRF).
Cu astfel de coduri preferențiale se puteau achiziționa bilete doar din categoriile 1 și 2”, a concluzionat Alexandru Cândea.
Fanii români care nu s-au regăsit printre câștigători la loteria biletelor de la EURO 2024 mai au o șansă să-și procure tichete.
În martie, UEFA deschide o platformă de „revânzare”, unde spectatorii care au achiziționat bilete și nu pot ajunge la meciuri, pot vinde biletele cumpărate.
Biletele rezervate pentru meciurile din fazele eliminatorii vor fi vândute în timpul turneului, după fiecare etapă.
Federația Română de Fotbal a anunțat încă de la început că nu poate facilita, intermedia sau rezerva bilete pentru suporterii români. Toate operațiunile de ticketing se desfășoară exclusiv pe portalul UEFA Ticketing.
* Bosnia și Herțegovina / Ucraina / Israel / Islanda